•  Ti-am pregatit o rubrica noua, plina de informatii utile. Fii la curent cu tot ce se intampla in Franta. Stiri din ziare traduse in limba Romana.

 • Viziteaza Franta alaturi de noi! - Vom incerca sa iti grupam informatiile despre obiectivele turistice de pe tot teritoriul intr-un singur loc.

 • Incercam sa iti prezentam cele mai utile legaturi cu Franta, rapid, intr-un singur loc.

 •  

 •  

 •  

Cum imi fac Titre de Sejour?

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

RECTIFICARE ARTICOL 2014: Incepand cu 1 Ianuarie 2014 romanii nu mai au nevoie obligatorie de Titre de Sejour pentru a lucra in Franta, o pot solicita optional ca act justificativ de domiciliu in Franta.

Ce este un Titre de Sejour?

Se mai numeste "Carte de Séjour", tradus in Romana - Permis de Sedere. Practic este un act prin care statul Francez iti recunoaste sederea pe tot teritoriul.

De ce am nevoie de un titre de sejour?

Daca un cetatean din afara Uniunii Europene sau cum este cazul Romaniei si Bulgariei, doreste sa stea mai mult de 3 luni pe teritoriul Frantei, este obligat sa isi faca acest Titre de Sejour. Prin acest act, ai dreptul sa Studiezi, sa muncesti sau sa te alaturi familiei din Franta.

Ce tipuri de Permise de sedere exista?

Permisele de sedere sunt de mai multe tipuri si se acorda in functie de nevoile solicitantului.
- Angajat pe perioada determinata (CDD) - pe permis fiind stipulat "durata determinata"
- Angajare pe durata nedeterminata (CDI) - pe permis fiind stipulat "salariat"
- Stundent - pe permis fiind stipulat "stundent"
- Familie - pe permis fiind stipulat "fara drept de munca"
 

Ce acte am nevoie pentru un Titre de Sejour?

- Un Acte de Identitate Valabil - Pasaport (Copie+Original)
- Dovada unui loc de munca (Contract de Munca)
- Dovada inscrierii la in cadrul unei Universitati - In cazul studentilor (Contractul de studii) Copie
- Dovada unui domiciliu stabili in Franta (Contract de Inchiriere, Carte de Resident sau alte forme pe care le detineti) Copie
- Cerficatul de casatorie (copie)
- Asigurare medicala + copie dupa Securite Sociale
- Dovada detinerii de fonduri financiare necesare pentru sederea in Franta (se pot depune si ultimele 3 buletine de salarii ale unui membru de familie care lucreaza in Franta)
- 3 Poze tip pasapor (lizibile, capul drept, gura inchisa) 
* Toate actele trebuiesc traduse in franceza, unde este cazul
* Vi se pot cere acte suplimentare, in functie de fiecare caz in parte

Unde depun actele pentru a obtine un Titre de Sejour?

Actele pentru un Titre de Sejour se depun la Prefectura de care apartineti. In cazul studentilor, dosarul poate fi depus la inceputul anului universitar, la biroul de emigrari, care deobicei se afla in campusurile studentesti.

Cum arata un Titre de Sejour?

SampleCDS

Cum prelungesc un Titre de Sejour?

Daca nu mai doriti sa stati la coada, pe la prefecturi, pentru a prelungi sederea pe teritoriul frantei atunci, trebuie sa stiti ca puteti sa va prelungiti permisul de sedere si online. Mai jos aveti link-ul. Valabil doar pentru Paris

- Renouvellement du titre de séjour (prelungeste un titre de sejour)

Cum modific statutul de Titre de Sejour?

Modificarea de statut se refera la modificarea permisului de sedere din statutul de student in angajat sau alte moduri existente. Mai jos aveti modalitatea online prin care se poate modifica. Valabil doar pentru Paris

Modification du titre de séjour (modifica statutul permisului de sedere)

Cum schimb adresa de pe Titre de Sejour?

Puteti sa va schimbati adresa oricand, dar trebuie sa stiti ca sunteti obligati ca in termen de 30 de zile sa va preschimbati permisul de sedere. De aceea mai jos aveti adresa Online unde va puteti schimba adresa. Valabil momentan doar pentru Paris.

Changement d’adresse (de province à Paris)

Cum imi fac o programare la Prefectura pentru modificari?

Daca aveti o problema si nu poate fi rezolvata online, atunci trebuie sa stiti ca nu trebuie sa mergeti si sa stati la coada, puteti sa va faceti o programare in prealabil la un numar de telefon, pus la dispozitie de catre autoritati. Tot la acest numar de telefon, puteti primi informatii suplimentare bazate direct pe dosarul dumneavoastra. Valabil doar pentru Paris

Numarul de Telefon: 01 53 21 25 50 (Call Center cu 16 linii active)-

Lista tuturor prefecturilor din Franta o gasiti AICI

Citit 40596 ori Ultima modificare Sâmbătă, 22 Martie 2014 03:15

18 comentarii

 • Link la comentariu retezanu elena Duminică, 18 Ianuarie 2015 00:19 postat de retezanu elena

  buna seara!am si eu o intrebare;nu inteleg avem nevoie de carte de sejour sau nu?ptr retraite ?stiu ca ma gandesc departe dar nu inteleg
  'nu vom avea nevoie de un act justificativ inafara de fisele de plata si impozitul declarat in fiecare an?
  va multumesc anticipat ptr raspuns!

 • Link la comentariu CONSTANTINA Vineri, 01 August 2014 13:42 postat de CONSTANTINA

  Buna,

  sant casatorita de 21 ani si am un copil cu un francez, am intrebat prelungirea cartii de sejour, mi-a fost refuzata de mai multe ori, pe motiv ca sant din romania si nu mai avem nevoie de carte.
  Cum Romania face parte din statele EEE conform proiectule sau legii din 01.01.2014 as avea dreptul sa obtin o carte de sejour permanenta deaorece sant casatorita cu un francez, dar aceasta carte imi este refuzata.
  As dori sa cunosc caile legale pentru obtinerea acestui act cand prefectura il refuza si te pune pe drumuri, dar nu iti da un raspuns scris.
  Multumesc.

 • Link la comentariu Ala Joi, 12 Iunie 2014 22:50 postat de Ala

  Buna... am si eu o intrebare, va rog, sa ma ajutati... care este numarul legii/tratatului unde este indicat modificarea din 01.01.2014 cu privire la permisul de sedere... ca cetatenii romani nu mai au nevoie de el... detin un contract de munca si imi cer permisul de sederesa la dosarul depus pentru Carte Vitale ... Merci anticipat pt ajutor.

 • Link la comentariu Mustafa wmurah Sâmbătă, 26 Aprilie 2014 13:56 postat de Mustafa wmurah

  Ce acteimi trebuie sa am drept de Șomaj S-o casa iau o carte de sejur ce îmi trebuie nu am decât fis de pei si contract de munca si unebergian dovada unde locuiesc

 • Link la comentariu remus Marți, 13 August 2013 12:42 postat de remus

  va rog! am si eu o intrebare daca ctele au fost depuse pentru cartea de sejur mai pot fi anulate?

 • Link la comentariu andrea Miercuri, 19 Iunie 2013 13:16 postat de andrea

  buna.stiti cumva daca,prefectura face carte de sejour,chiar daca nu am loc de munca?.se poate?..daca 'da".as dori ceva detalii.multumesc:)

 • Link la comentariu Madalina Miercuri, 29 Mai 2013 20:35 postat de Madalina

  Am auzit si eu ca dupa 7 ani,se vor ridica restrictiile si nu vom mai avea nevoie de titre de sejour. Oare chiar asa o fi?! Daca sunt casatorita cu un cetatean francez oare nu le pot obtine mai usor...sau automat?

 • Link la comentariu marcel Miercuri, 03 Aprilie 2013 23:06 postat de marcel

  in cat timp se elibereaza titre de sejour ,de la depunerea actelor la prefectura???? va rog un raspuns !!!

 • Link la comentariu Victor din Paris Joi, 28 Martie 2013 17:33 postat de Victor din Paris

  Raspuns pt.Sorin P.: Mie asa mi-au dat, adica am avut un contract initial CDD apoi am schimbat angajatorul tot pentru un contract CDD iar titre de sejour a fost reinnoit doar cu un an. Oricum de la 1 ianuarie 2014 nu vom mai avea nevoie de titre de sejour. Rapsuns de la Oana A.

  Membru Grup eFranta.ro pe Facebook: https://www.facebook.com/groups/efranta/

 • Link la comentariu Sorin P. Miercuri, 27 Martie 2013 13:01 postat de Sorin P.

  Buna ziua! Sunt kinetoterapeut si lucrez in Franta din iulie 2012, in baza unui CDD pentru 1 an. Titre de sejour am primit tot pentru un an. Daca dupa 1 an de CDD nu imi vor propune un CDI, ci tot un CDD, reinoirea titre-ului de sejour se va face doar pe perioada urmatorului CDD?

Lasă un comentariu

Facebook
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top