•  Ti-am pregatit o rubrica noua, plina de informatii utile. Fii la curent cu tot ce se intampla in Franta. Stiri din ziare traduse in limba Romana.

 • Viziteaza Franta alaturi de noi! - Vom incerca sa iti grupam informatiile despre obiectivele turistice de pe tot teritoriul intr-un singur loc.

 • Incercam sa iti prezentam cele mai utile legaturi cu Franta, rapid, intr-un singur loc.

 •  

 •  

 •  

Ce beneficii imi poate oferi Caisses d’Allocations familiales?

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Un ajutor de locuinta sau chiar financiar in Franta este bine venit pentru oricine care lucreaza onest si isi plateste taxele si impozitele catre stat. Incercam in randurile de mai jos sa explicam ce este CAF, pe cine poate ajuta si cu cat. Casa de Alocatii Familiale, prescurtat "CAF" a fost infiintata de catre statul francez pentru a veni in sprijinul tuturor celor care au venituri mai mici decat media salariilor in Franta. Remuneratia lunara fiind calculata pe familie si nu individual, iar copilul este considerat adult care nu lucreaza...

Cine este Caisses d’Allocations familiales?

Un organizm de stat care poate sa ajute financiar orice familie care se afla pe teritoriul Frantei. Avand in fiecare localitate cate un punct de lucru, astfel incat oricine sa poata beneficia de ajutoare de locuinta sau financiare. Prima casa de alocatie familiala a fost fondata in anul 1946, iar de atunci ajuta milioane de oameni.

Două sarcini principale:
-          ajuta familiile în viața lor de zi cu zi.
-          dezvoltarea solidarității cu cei vulnerabili.

Domeniile in care se implica sunt urmatoarele:

 

Copilărie

CAF  - ajutor în timpul sosirii copiilor:
-  plătesc beneficii pentru familii;
- contribuie la finanțarea de servicii și echipamente.
Dezvoltarea serviciilor de îngrijire a copiilor mici este o prioritate.
La nașterea sau adopția unui copil părinții pot beneficia de:
- o primă de la naștere sau adopție (917 euro): este plătită în luna a șaptea de sarcină sau la centrul de unde declarati copilul adoptat;
- o alocație de bază (in fuctie de venituri si numarul de copii din familie):  acesta este plătit în fiecare lună pana cand copilul implineste trei ani.
Ambele subventii fac parte din prestation d'accueil du jeune enfant(Paje), creat în 2004, dar parintii mai pot beneficia si de:
- un supliment de alegere liberă de activitate (CLCA) din Paje este alocat familiilor cu un singur părinte care doreste sa nu mai lucreze sau sa reduca numarul de ore de lucru din cadru  carierei lor pentru a avea grijă de copil.
- supliment opțional pentru alegerea liberă a activității (Colca) este rezervat pentru părinții a cel puțin trei copii;
- un supliment de alegere liberă de îngrijire a copiilor (CMG) din Paje ajută părinții să susțină utilizarea unei asistente maternale intr-un centru specializat sau o îngrijire la domiciliu.

 

Tineret

Caf-ul va însoțeste in momentele importante ale vieții de familie:
- plătesc beneficiile lor pentru a ajuta la Fondul de Educație și recreere pentru copiii lor;
- dispozitivele de acțiune socială completează toate aceste beneficii.

 

Alocații familiale

Ele sunt plătite universal și prin urmare, au fost testat la toate familiile cu cel puțin doi copii în întreținere sub 20 de ani (de la primul copil in DOM).

Suplimentul de familie

Sub rezerva unui test de mijloc, se adaugă la alocațiile familiale. Pentru familiile cu cel puțin trei copii mai mari de 3 ani.

Alocația școlară (Ars)

Acesta are ca scop de a ajuta familiile sărace să facă față cheltuielilor suportate de un an școlar. Aceasta se acordă sub rezerva, resurse pentru elevi cu vârsta între 6 și 18 ani.

Dispozitivele de acțiune socială completeaza acest set de beneficii.

Timpul liber

Caf-ul promoveaza accesul copiilor și tinerilor la recreere și la petrecerea timpului liber:
Acestea contribuie la finanțarea petrecerii timpului liber, fără cazare (Alsh). Susține plecările familiilor sărace, în special prin intermediul serviciului VaCAF (de vacanță Cafe), care le oferă cazare pentru vacanțele lor.
Aceste subvenții sunt oferite sub diferite forme:
- subvențiile de funcționare pentru parteneri care gestionează echipamente (receptii agrement vacanță centru) nume furnizarea de servicii (PS);
- subvenții de funcționare prin CEJ pentru copii 6 la 18 ani;
 Granturi individuale (AFI), plătită direct familiilor.
 

Însoțire parinti

Caracteristicile specifice venirii în sprijinul familiilor:
- oferă părinților să sprijine crearea și consolidarea legăturilor sociale în contextul rețelelor de ascultare, de sprijin și îndrumare a părinților (REAAP);
- ofera sprijin pentru prevenirea descompunerii legăturilor de familie și promovarea înțelegerii în interesul copilului, prin medierea familială sau spații de cuvinte dedicate separate părinți;
- promovarea calității legaturilor de atașament părinte-copil, pe site-ul gazdă copil-părinte (LAEP);
- consolidarea legăturii dintre familii și școli contribuie la finanțarea contractelor de asistență locale pentru școlarizare.

Solidaritate și inserție

Sprijinul Caf din partea statului sau a departamentelor, plata prestațiilor sociale (RSA Aah). Ei vin și in ajutorul oamenilor nesiguri, izolati sau cu handicap, pentru a facilita integrarea acestora.

Venitul de solidaritate activa (RSA)
Instrument în lupta împotriva sărăciei, RSA își propune să ofere un venit minim pentru șomeri și o suplimentare pentru lucrători cu venituri modeste.
Înființată la 1 iunie 2009, în Franța și 1 ianuarie 2011, în Dom, RSA înlocuiește venitul minim (RMI), și alocația de părinte unic (API).
RSA "de bază" pentru persoanele fără venituri. Acesta este finantat de catre Consiliul General.
RSA "activitate" pentru muncitorii modesti, finanțat de către stat.
Oamenii in varsta de peste 25 de ani, sau mai puțin dacă au un copil, sunt eligibili pentru acest beneficiu.
Din septembrie 2010, tinerii cu vârsta de peste 18 ani pot beneficia, de asemenea, în cazul în care au lucrat doi ani în ultimii trei ani
Beneficiarii se angajează să respecte drepturile și obligațiile asociate cu RSA.
 
Indemnizația pentru persoanele adulte cu handicap (Aah)
Acesta garantează un venit minim pentru persoanele cu handicap și pot oferi resurse suplimentare. Această prevedere se aplică în anumite condiții:
-  varsta de la 20 la 60 de ani;
- Au un handicap de cel puțin 80% sau recunoscut (e) în incapacitate de muncă din cauza ratelor de invaliditate;
- Au venituri care nu depășesc plafonul de situația familiei sale.
- facilitarea accesului la drepturile sociale, activități de prevenire, informare și educație de familie, plata subvențiilor individuale, sprijin social individuale sau colective de lucrători sociali.

 


CITESTE SI ARICOLUL "Cine poate beneficia de ajutor RSA?"


 

Ajutorul de locuința CAF

Caf ajuta familiile sa își plătească chiria sau a rambursa un împrumut pentru resedinta lor principala
Există trei ajutoare care nu sunt cumulative.
1. Ajutor pentru locuință personalizată (APL)
- pentru orice chiriaș (HLM, Crous), sau care are un contract de inchiriere sau acord de împrumut cu (PC).
2. Alocarea de locuințe de familie (Alf)
- este pentru oamenii care nu se încadrează în domeniul de aplicare al APL, au copii în întreținere sau au fost căsătoriți timp de cinci ani.
3. Alocarea de locuințe sociale (ALS)
- pentru cei care nu pot beneficia nici APL sau Alf.
Ajutoare suplimentare de locuinta ar mai fi:
- Indemnizația de mișcare pentru multe familii care se mută la casele lor;
- Împrumut pentru a îmbunătăți habitatul sau pentru a lupta împotriva habitatului indecent;
- Agentii de ajutor adăpostite temporar de persoane dezavantajate (ALT).
În funcție de situația financiară și socială a familiei, alte ajutore pot fi acordate pentru instalarea echipamentului in locuinta, chirie neplătită sau datorii diverse pentru a preveni evacuările.
CAF-ul promoveaza, de asemenea, si inițiativele de animație ale vieții sociale prin acordarea de sprijin financiar și tehnic pentru structurile locale, cum ar fi centre sociale.

 


CITESTE SI ARTICOLUL "Cine poate beneficia de locuinte HLM?"


 

 Pentru a beneficia de ajutor din partea statului pentru plata chiriei aveti nevoie de:

 1. Card Vitale
 2. Copie buletin sau pasaport romanesc
 3. Atestation de Residences – este un act pe care il obtineti de la domicilui unde locuiti. Cereti un act pentru CAF… stiu ei despre ce este vorba (sa reiasa cat platiti chiria)
 4. Cont bancar RIB - Obligatoriu pentru a va depune banii in fiecare luna
 5. Formularele downloadate si completate de la adresa de mai jos. Daca nu le aveti sau nu stiti sa le completati va duceti la CAF, deoarece va ajuta ei. http://wwwd.caf.fr/wps/portal/caffr/aidesetservices/lesservicesenligne/telechargerunformulaire/metropole/al
 6. Copie carnet student daca e cazul

 

Site-uri utile:
Citit 41397 ori Ultima modificare Joi, 27 August 2020 16:45

10 comentarii

 • Link la comentariu Vanesa Sâmbătă, 14 Aprilie 2018 00:29 postat de Vanesa

  Bună, am luat casa în credit, când închiriam casa de 680, primeam 200 ajutor. Acum ca am cumpărat casa în credit și plătim.800, putem beneficia de ajutor? Avem doi copii mici de 18 și altul de 4 luni. Numai soțul muncește.

 • Link la comentariu Lupașcu Ana Maria Lacramioara Miercuri, 07 Martie 2018 18:22 postat de Lupașcu Ana Maria Lacramioara

  Buna ziuanumele meu este Maria si sunt de aproape 5 luni in Franta.....locuiesc cu chirie cu iubitul meu....platim o chirie de 640 de euro.....vreau sa specific ca lucreaza doar el......cum ar trebui să procedez sa beneficiez deajutor de la CAF?

 • Link la comentariu Oprescu mihaela Sâmbătă, 27 Ianuarie 2018 07:31 postat de Oprescu mihaela

  Eu m-am mutat în franta definitiv am 2 copii care merg la școală aici plătesc impozite ptr locuinta pot beneficia de ajutor caf

 • Link la comentariu Ira Joi, 17 Aprilie 2014 11:45 postat de Ira

  Aici toti isi lasa intrebarile dar vad ca nimeni nu raspunde la ele... am si eu o intrebare, traim in concubinaj cu prietenul;el lukreaza declarat; eu nu am de lukru; am putea beneficia de ajutor de la CAF?

 • Link la comentariu irina corina Miercuri, 02 Aprilie 2014 19:10 postat de irina corina

  buna ziua am si eu o intrebare,aveam chiria de 830 d euro si acum m-am mutat la un apartament mai mare si am chiria 1230 m-ai beneficiez de ajutor de chirie?,cand aveam chiria de 830 imi dadea 18o alocatia la copil si 420 ajutor de chirie.Stie cineva care ii maximu la chirie ca sa iti dea ajutor de la caf?multumesc

 • Link la comentariu luci Vineri, 07 Martie 2014 18:13 postat de luci

  Eu sunt in franta, bordeaux, de 2 luni si nu am nici un conract de munca deocamdata, vreau sa muncesc, dar inca nu mi am gasit nimic deocamdata. Sunt cu sotia si cu fetita in varsta de 2 ani. Vreau sa o duc la gradinita aici. Posibilitati prea mari nu am. A ti putea sa mi spunei si mie va rog cum a si putea sa prcedez? Va multumesc anticipat.

 • Link la comentariu cirjaliu Joi, 06 Februarie 2014 01:19 postat de cirjaliu

  Scripnic Diana de la 1 ian 2014 nu mai este nevoie de titre de sejour pt romani!!!

 • Link la comentariu gabriel Vineri, 10 Ianuarie 2014 22:05 postat de gabriel

  Indemnizația pentru persoanele adulte cu handicap (Aah)

  Buna ziua
  Eu sunt gabriel am venit in franta de 2 luni la un frate...
  Eu am gradul de handicap de gradul 2 in romania nu stiu daca beneficiez daca am un ajutor gradul de handicap=nu aud bine si nu vb bine si daca poate sami ofere ceva ajutor si ceva de munca?

 • Link la comentariu Scripnic Diana Marți, 07 Ianuarie 2014 15:19 postat de Scripnic Diana

  Buna ziua!Locuim in Franta,Nice cu familia(2 maturi si 2 copii) de 3 luni.Copiii frecventeaza scoala si gradinit aici(5 si 7 ani).Sotul munceste in constructie si este inregistrat intr-o firma romaneasca si plateste impozite in Romania,desigur.Eu stau acasa si nici decum nu-mi pot gasi aici de munca oficial,imi cer petmis de sejur,care noi nu-l avem.Avem acte romanesti toti patru si asigurare medicala de stat(AME).Putem noi benrficia de vriun ajutor din partea statului Francez,ca exemplu CAF sau altele,daca noi nu lucram oficial aici si nu platim impozite.

 • Link la comentariu ramona lese Joi, 05 Septembrie 2013 11:47 postat de ramona lese

  Am nevoie de un nr de securite social, nu stiu ce acte am nevoie sa obtin acest nr

Login pentru a posta comentarii
Facebook
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top