•  Ti-am pregatit o rubrica noua, plina de informatii utile. Fii la curent cu tot ce se intampla in Franta. Stiri din ziare traduse in limba Romana.

 • Viziteaza Franta alaturi de noi! - Vom incerca sa iti grupam informatiile despre obiectivele turistice de pe tot teritoriul intr-un singur loc.

 • Incercam sa iti prezentam cele mai utile legaturi cu Franta, rapid, intr-un singur loc.

 •  

 •  

 •  

Cine poate beneficia de locuintele HLM in Franta?

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Daca doresti sa nu mai ai stresul unei  locuinte nesigure in Franta sau daca veniturile tale nu se incadreaza in criteriile de inchiriere ale francezilor, atunci acest articol este pentru tine. Vom incerca sa va prezentam ce inseamna “Habitation à loyer modéré” , cine poate beneficia, care sunt avantaje si dezavantajele. Am incercat sa strangem si pareri de la membrii nostri, astfel incat acest articol sa fie bine documentat. Sa pornim la drum zic..

Ce inseamna HLM?

HLM = Habitation à loyer modéré, si se adreseaza tuturor celor care nu au venituri suficiente pentru a putea inchiria o locuinta in Franta !

Cine ofera aceste HLM-uri ?

HLM-urile  sunt oferite de catre primariile locale, dar sunt administrate in parteneriat public-privat, iar locuintele sunt  garantate din fonduri

Cine beneficiaza de Habitation à loyer modéré?

Orice persoana care are o activitate in Franta, un venit minim sau chiar mai putin, iar pentru romani este nevoie de un „Titre de Sejour” valabil. Nu este greu sa depui dosarul, dar e greu pana primesti o locuinta. Iar daca ne luam dupa ce acte trebuiesc depuse la dosar, romanii pot depune pentru acest ajutor de locuinta doar dupa 1 an jumate de stat in Franta legal. La dosar vi se va cere adeverinta pe impozit, din anul precedent depunerii dosarului. Daca nu ati lucrat macar un an, ca sa primiti hartia de impozit este cam imposibil, dar se merita sa incercati.

Avantaje si dezavantaje ale unei locuinte HLM?

Parerile la aceasta intrebare sunt impartite intre romani. Exista locuinte HLM bine amplasate si unde locuiesc oameni normali si civilizati, dar mai exista blocuri HLM in zone rau famate, unde sunt multe natii de straini stranse la un loc si principala lor activitate este sa vanda droguri, arme si traiul din furturi. Aceste zone de blocuri sunt trecute la categoria „cité”

Cand depui dosarul de HLM la primarie ai voie sa iti alegi 5 zone/orase/arondismente din Franta, ei iti vor propune 3 apartamente, tu ai voie sa renunti la doua din ele.  Puteti sa mergeti sa vizitati propunerile si daca vi se pare dubios cartierul, puteti renunta. La a 3-a propunere refuzata, va trebui sa refaceti dosarul de la capat.

Un avantaj pe care il ofera aceste locuinte, este ca poti sa stai in ele cat vrei, la o chirie calculata dupa veniturile pe care le ai, iar dupa cativa ani ai posibilitatea sa iti cumperi apartamentul la preturi sub cele ale pietei.

In Franta, ca si in Romania exista regula „PILEI” daca cunosti pe cineva la primarie care poate sa iti bage dosarul in fata, esti un norocos, dar din zvonuri am inteles ca spaga ajunge si la 3000Euro. Dar sunt unii francezi care apeleaza la aceasta „MICA” atentie pentru a prinde o locuinta HLM intr-un cartier rezidential nou construit.

Un alt avantaj, daca te-ai mutat la 2 camere si doresti pe viitor sa te muti la 3 camere, ca ti s-a mai nascut un copil sau nu mai ai tu loc prin casa, poti depune un nou dosar si iti poti schimba locuinta.

Spre deosebire de o locuinta inchiriata printr-o agentie sau de la particulari, la apartamentele HLM aveti posibilitatea sa amanati plata chiriei fara sa aveti riscul sa fiti dati afara din casa.

hlm-paris

 

Unde depun dosarul?

Dosarul trebuie depus la primaria de care apartineti, la departamentul administrativ “Service Logement Sociale”.

Ce acte am nevoie?

* Formular CERFA n°14069*01,(de preferat este sa il luati in original de la primarie)

* Copie dupa Pasaport/Buletin

* Titre de Sejour valabil

* Avis d’Impot pe 2 ani (merge si pe un an)

* Certificat de Casatorie

* Livret de Familie (daca aveti copii)

* Atestat de PACS (concubinaj)

* Certificat de grossesse (pentru familiile care urmeaza sa nasca)

* Ultimele 3 buletine de salariu ale depunatorului de dosar

* Daca aveti alte venituri sociale RSA, CAF, AAH, AF, etc... sa le depuneti dovada

* Contract de locuinta/adeverinta/chitanta etc...

Cand aflu un raspuns?

Dupa ce este depus dosarul, dureaza aproximativ 3-4 saptamani pana este verificat si acceptat, iar dupa aceea veti primi prin posta un numar de dosar. Prima propunere de apartament din partea celor de la primarie poate sa vina de la cateva luni pana la ani de zile, in functie fiecare dosar in parte si urgenta lui, dar si locuintele care sunt libere in zonele pe care le-ati ales.

Cand se reziliaza dosarul de HLM?

* Rezilierea dosarului poate fi facuta de catre deponentul dosarului printr-o scrisoare recomandata la primaria unde a depus dosarul;

* Daca dosarul nu este reanoit in fiecare an, se reziliaza automat;

* Daca renuntati 3 propuneri de apartamente, dosarul va fi reziliat si va trebui sa depuneti pt un alt dosar;

Unde gasesc o lista cu HLM-urile existente?

Fiecare oras sau zona din Franta are o lista de cladiri cu HLM-uri. Pentru a va face o idee cate locuinte sunt in zona pe care o alegeti, puteti cauta pe site-ul: http://www.icfhabitat.fr/groupe/esh-entreprise-sociale-habitat-location , dupa ce alegeti pe o harta, zona unde vreti sa cautati HLM-urile si apasati pe ea, in meniul din partea stanga a site-ului  o sa gasiti „Nos résidences”, acolo puteti gasi locuintele pe care le au.  

Alte idei de luat in calcul:

Daca ati reusit sa prindeti o locuinta HLM, sa depuneti dosarul si la CAF (Caisse d'allocations familiales), pentru un ajutor de locuinta APL (Aide personnalisée au logement). Daca aveti o chirie de ex: 700 de euro/luna, CAF-ul va poate returna lunar intre 50-80% din suma chiriei, deci veti plati la final de luna doar 100-200Euro/luna chirie.

Daca nu va preseaza timpul cu mutatul intr-o alta locuinta, refuzati primele 2 propuneri de apartament, de multe ori a 3-a propunere este intr-o zona mai civilizata.

Prioritate la aceste apartamente au persoanele care au un Handicap, persoanele care au un salariu minim pentru o familie cu 2-3 copii, femei care au fost victime ale violentei in familie, etc. Iar ca sa aveti o prioritate la distribuire, trebuie sa le demonstrati ca aveti un venit stabil si ca o sa aveti de unde sa le platiti chiria. 

attentionMai multe informatii de la membrii eFRANTA.ro gasiti pe grup: https://www.facebook.com/groups/efranta

 

Citit 45639 ori Ultima modificare Marți, 27 Octombrie 2020 13:31

11 comentarii

 • Link la comentariu Ilinca cosmina maria Duminică, 18 Februarie 2018 22:33 postat de Ilinca cosmina maria

  Buna,rog sa ma ajutati cu un raspuns,suntem o fam.cu un copil stam la sora mea.sotul lucreZa cu c.d.d.vrem sa lom o chirie h.l.m.ne cer adresa.sora mea ne poate lo-a an spati,stand si ea tot cu chirie H.L.M? Multumesc

 • Link la comentariu smarandache claudiu Miercuri, 06 August 2014 20:15 postat de smarandache claudiu

  AM SI EU O INTREBARE . ITI TREBUIE NEAPARAT CONTRAC CDI PENTRU A DEPUNE DOSARUL,EU LUCREZ DE 4 LUNI LA UN INTERIM FRANTUZESC SI NU AM NICI TITRE DE SEJUR.

 • Link la comentariu Dori Joi, 19 Iunie 2014 11:48 postat de Dori

  as putea sa merg la cineva in audienta sa vad in ce stadiu se afla dosaru daca mai am mult de asteptat am 1 an si 4 luni de cand astept? case se dau sau numai numai apartamente?

 • Link la comentariu irina Miercuri, 22 Ianuarie 2014 13:19 postat de irina

  BUNA ZIUA DA IESTE ADEVARAT SI NOI AM ASTEPTAT UN AN SI ACUM NIO DAT O LOCUINTA NOUA PRIMARIA BINEINTELES

 • Link la comentariu rica Duminică, 25 August 2013 22:03 postat de rica

  buna seara am si eu niste intrebari :Daca vreau sami cumpar o locuinta in fr ce conditi trebuie sa indeplinesc eu fiind din rominia si as vrea sa-mi cumpar o locuinta sa ma stabilesc acolo ce avantaje si ce dezavantaje am ?multumesc ptr raspuns

 • Link la comentariu talida din lyon Miercuri, 12 Iunie 2013 14:38 postat de talida din lyon

  Cu sau fara permis de sedere puteti beneficia de un apartament HLM,trebuie sa va declarati veniturile, sa aveti alocatie familiala si ceva timp pe teritoriu francez, asteptare e lunga de fapt depinde de fiecare caz familial,cel mai bine este sa aveti un asistent social care sa va ajute. din proprie experienta nu am avut nevoie de permis de sedere ca sa am alocatie familiala sau un apartament social, am un apartament social de un an si nu am avut nevoie de permis de sedere, am facut toate demersurile cu un asistent social si cu pasaportul romanesc.

 • Link la comentariu DanielaUVD Vineri, 24 Mai 2013 15:46 postat de DanielaUVD

  bailleurs sociaux
  o lista cu bailleurs sociaux HLM, cei cu site de internet din departamentele Paris, Hauts-de-Seine, Seine-Saint-Denis et Val-de-Marne.

  Aximo
  Depuis 1998, l’Office détient la majorité du capital de l’entreprise sociale pour l’habitat Aximo, qui gère plus de 2.200 logements à Paris et en banlieue.

  Le groupe ICF
  Troisième opérateur du logement en France, l'Immobilière des chemins de fer, filiale du groupe SNCF, réunit 4 entreprises sociales pour l'habitat (ESH) et une filiale à loyer libre. Le groupe ICF a notamment pour mission de répondre aux attentes des cheminots en matière de logement.

  Batigère Ile-de-France
  Pour tout savoir sur le premier opérateur immobilier du grand Est de la France, qui construit et gère des logements sociaux, consultez son site : batigere.fr.

  Groupe immobilier 3F
  Cette entreprise sociale pour l’habitat est l’un des principaux constructeurs et gestionnaires de logements sociaux de France. A découvrir sur son site Internet : groupe3f.fr.

  Domaxis
  Le site de Domaxis héberge les informations de ses filiales Trois Vallées et Pax-Progrès-Pallas, deux entreprises sociales pour l’habitat dont le patrimoine s’étend sur plusieurs arrondissements de Paris.

  Voici quelques sites à visiter pour le département des Hauts-de-Seine :
  ophlmboiscol.fr, site de l’office HLM de Bois-Colombes ;
  ophlm-clichy.com, pour celui de Clichy-la-Garenne ;
  ads-habitat.com, proposé par l'Office Public de l'Habitat Arc-de-Seine Habitat;
  logementfrancais.fr, site Internet de l’entreprise sociale pour l’habitat du même nom.

  Pour le département de la Seine-Saint-Denis :
  bondyhabitat.fr, site de l'OPH Bondy Habitat ;
  stouen-habitat-public.fr, site de l'office Hlm de Saint-Ouen ;
  ophlm-bobigny.fr, site de l'Offce public de l'habitat de Bobigny.

  Pour le département du Val-de-Marne :
  logial-oph.fr, site de Logial, l’office de l’habitat d’Alfortville ;
  semise.fr, site de la Semise, bailleur social à Vitry-sur-Seine
  efidis.fr, entreprise sociale pour l’habitat du Groupe SNI.
  groupegambetta.fr, site de la société coopérative de production d’Hlm Vitry Coop Habitation

 • Link la comentariu livia Luni, 29 Aprilie 2013 07:41 postat de livia

  si eu vreau in Franta

  suntem o familie cu 2 copii si vrem sa ne stabilibm cat mai repede,e greu pt un incepator

 • Link la comentariu TOMI ELISABETA Luni, 22 Aprilie 2013 23:50 postat de TOMI ELISABETA

  UNDE SA MA PREZINT DACA VREAU UN LOC DE MUNCA

 • Link la comentariu Victor din Paris Marți, 26 Martie 2013 17:04 postat de Victor din Paris

  Mai multe informatii de la membrii eFRANTA gasiti pe grupul de pe Facebook: https://www.facebook.com/groups/efranta

  1300 de romani din Franta pe grup.

Login pentru a posta comentarii
Facebook
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top