•  Ti-am pregatit o rubrica noua, plina de informatii utile. Fii la curent cu tot ce se intampla in Franta. Stiri din ziare traduse in limba Romana.

 • Viziteaza Franta alaturi de noi! - Vom incerca sa iti grupam informatiile despre obiectivele turistice de pe tot teritoriul intr-un singur loc.

 • Incercam sa iti prezentam cele mai utile legaturi cu Franta, rapid, intr-un singur loc.

 •  

 •  

 •  

Ce trebuie sa fac cand imi schimb adresa in Franta?

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Daca te muti in acelasi oras de la o adresa la alta sau dintr-un oras in altul, trebuie sa stii ca si actele trebuiesc schimbate. Iar drumul de schimbare a tuturor acteleor si documentelor in Franta, este anevoios, de aceea incercam sa iti grupam informatiile pentru ati fi un pic mai usor.

Primul lucru trebuie sa decizi, cum iti muti lucrurile, deoarece toti stim ca dea lungul unei perioade de sedere intr-un imobil, strangem enorm de multe lucruri, obiecte de mobilier, electrocasnice, haine etc... ar fi doua variante clasice, ori iti impachetezi lucrurile singur si faci rost de o masina sau varianta obisnuita in Franta este accea de a apelea la o firma specializata de mutat lucruri, care contra cost iti poate muta lucrurile in noua locuinta.

 

Companie de Demenagement

In fiecare localitate exista mai multe firme, de aceea te sfatuim sa strangi cat mai multe oferte. Fiecare firma, percepe pretul diferit. Poti gasi oferte de sezon sau pachete standart organizate dupa cantitate in metri cubi. Estimarea deobicei este facuta de catre un reprezentant al companiei care este trimis la fata locului pentru a putea estima cantitatea pe care trebuie sa o transporte, dar si modul prin care se vor muta lucrurile.

Dupa cum se stie in orasele mari precum Parisul, Lyon, Toulouse etc..., mobilierul si lucrurile mai voluminoase sunt scoase si bagate in locuita pe geam, cu ajutorul unei platforme mobile. Firmele de Demenagement pot rezolva aceasta problema. Nu uita sa verifici polita de asigurare, pe care firma e obligata sa ti-o inmaneze, iar tu va trebui sa o completezi.

3 Tipuri de pachete pentru mutat:

 • Impachetare personala: compania iti pune la dispozitie cutii si alte accesorii de impachetat, dar totul va trebui facut de catre tine.
 • Impachetare companie: toate lucrurile tale personale vor fi impachetate de catre angajatii companiei, tu doar trebuie sa fii prezent.
 • Impachetare delicata: la acest tip de impachetare, compania se implica doar la bunurile fragile pe care le indici tu, iar ei vor fi atenti ca aceste bunuri sa ajunga la destinatie in cele mai sigure conditii.
Nu uita sa iti dezgheti frigiderul cu o zi inainte, sa ii golesti locurile unde stii ca retine apa, altfel compania nu va dori sa ti-l transporte.
De stiut si faptul ca daca doresti sa iti  muti lucrurile in weekend, companiile vor percepe tarife cu 15-20% mai mari.
Daca te muti in alt oras, care necesita un drum mai lung, compania te va obliga ca transportul sa se faca a doua zi, iar toate lucrurile tale vor ramane peste noapte in camion. Compania iti va da adresa si locul exact unde va fi parcat camionul, dar in caz de furt, asigurarea de baza pe care ai semnato la semnarea contractului, nu iti va despagubi bunurile. De aceea exista si o asigurare extra, pe care tot compania de demenagement ti-o poate vinde.

 

Schimbare adresa:

 
Chiar daca te-ai mutat in alt oras sau in alta locuinta, datorita angajatorului, schimbarea noii adrese, depinde numai de tine.
Nu uita sa iti schimbi adresa la Banca, la firmele de asigurari, in actele angajatorului, la asigurarea sociala etc..
In cazul corespondentei, exista posibilitatea ca posta Franceza "La Poste" sa iti trimita toate plicurile si coletele, la noua adresa, contra cost. Acest procedeu se numeste "reexpedition definitive", si este activat pe o perioada de 6 luni. Daca in termen de  6 luni nu i-ai anuntat pe toti de noua ta adresa, atunci posta poate sa iti prelungeasca termenul de trimitere a corespondentei la noua adresa pentru inca 6 luni, fara a percepe o noua taxa.
Nu uita sa completezi formularul de corespondenta, la posta de care apartii cu minim 5 zile inainte de parasirea noii fostei locuinte.
Mai multe informatii legate de reexpedition gasiti la ei pe site: http://www.laposte.fr/reexpedition/
Daca beneficiezi de vreo reducere sociala din partea statului Francez sau daca platesti taxe locale, nu uita nici ele, trebuiesc anuntate din timp.  La adresa urmatoare poti sa iti schimbi adresa direct din fata calculatorului, tot aici poti verifica in ce institutii se vor mai schimba datele tale: https://mdel.mon.service-public.fr/je-change-de-coordonnees.html?acceptJs=1

Cum procedezi cand eliberezi apartamentul!

Daca ai inchiriat apartamentul, nu uita sa ii anunti cu minim 3 luni inainte, de intentiile tale, si de preferabil sa faci acest lucru in scris. Doar asa vei avea o dovada.

Dupa ce ai parasit apartamentul, se va stabili o zi cand va trebui sa ii predai cheia si apartamentul proprietarului. Impreuna ve-ti face o inspectie, aceasta inspectie se numeste "etat des lieux" doar dupa verificarea amanuntita poti sa iti recuperezi garantia depusa la inceput, respectiv 3 luni avans.  Asigarate ca ai pus totul exact asa cum era cand ti-a predat apartamentul. Uneori pot exista discutii pe aceasta tema.

De stiu faptul ca, proprietarul nu este obligat de lege sa iti returneze banii imediat si poate sa o faca in decurs de 2 luni, dupa ce ai parasit imobilul.

Contractele de utilitati, nu trebuiesc reziliate de la fosta adresa, acestea trebuiesc mutate pe noua adresa. Denumirea acestei proceduri "faire basculer" sau "le basculement". Chiar daca aceste contracte de utilitati erau platite de catre proprietar, nu uita sa suni la companiile de gaze, apa, telefon fix etc... sa iti recalculeze cat ai cheltuit pana la data parasirii imobilului. Acest procedeu se numeste "Le releve"

La fel procedezi si cu asigurarea de casa, aceasta nu se reziliaza si se face alta noua.

Daca doresti sa iti schimbi abonamentul de internet la noua adresa, trebuie sa stii ca procedura dureaza 15 zile.

Daca detii o carte de sejour:

Nu uita sa iti schimbi adresa cartii tale de sejour la noua prefectura de care apartii. Termenul de schimbare este de 8 zile, nu exista penalitati dar s-ar putea sa te puna sa platesti mai mult pentru noua carte de sejour.

Daca esti inregistrat la Ambasada, nu uita sa ii anunti si pe acestia de schimbarea adresei, altfel, in caz de urgente majore, nu vor sti unde sa te contacteze.

Daca detii o masina inregistrata in Franta:

Actele de schimbare a noii adrese in cartea masinii, care se numeste aici "carte grise", se face in termen de 30 de zile la noua prefectura. Daca ti-ai schimbat regiunea, vei fi obligat sa iti schimbi si placutele de inmatriculare.

Sursa: eFranta.ro-

Citit 12040 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Martie 2013 18:27

4 comentarii

 • Link la comentariu zacan Luni, 29 Octombrie 2012 11:10 postat de zacan

  bravo!!!!!

 • Link la comentariu Adi Joi, 18 Octombrie 2012 20:20 postat de Adi

  Stau In Franta Din 2008 Nu Stiam Ce Trebuie Sa Fac ... Stau In Nantes Dar Vreau Sa Plec Din Decembrie Shi Voiam Sa Ma Informez ce Am Nevoie Sincer Acuma Am Salvat Site-ul Ca Sa Stiu De El Sunt Multe Utile Aici
  Felicitari Pentru Site

 • Link la comentariu constantin dinu Sâmbătă, 22 Septembrie 2012 23:22 postat de constantin dinu

  Informatiile sunt utile.Multumess!

 • Link la comentariu Marina Harlet Vineri, 06 Aprilie 2012 14:17 postat de Marina Harlet

  Super articolul, sunt unele chestii pe care nu le-am luat in calcul.

  Felicitari pentru site

Lasă un comentariu

Facebook
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top