•  Ti-am pregatit o rubrica noua, plina de informatii utile. Fii la curent cu tot ce se intampla in Franta. Stiri din ziare traduse in limba Romana.

  • Viziteaza Franta alaturi de noi! - Vom incerca sa iti grupam informatiile despre obiectivele turistice de pe tot teritoriul intr-un singur loc.

  • Incercam sa iti prezentam cele mai utile legaturi cu Franta, rapid, intr-un singur loc.

  •  

  •  

  •  

Cum este Managementul Francez?

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Intr-o companie franceza, toata lumea munceste. Fiecare isi are locul bine stabilit prin fisa postului, iar abaterile nu prea sunt bine vazute in cadrul companiei. Se merge pe principiul, "mi-am facut partea mea, restul treaba lor" dar treaba si-o face exemplar.

Ierarhia posturilor in companie:-

Ierarhia intr-o companie porneste de la PDG (Président Directeur Général) sau Patron (Manager General). Top Managementul din companie fiind obligat sa respecte o anumita conduita si autoritate. Ca simplu angajat, nu poti ajunge sa discuti cu PDG, decat daca secretara acestuia este convinsa ca este absolut necesar. Toate discutiile se duc prin superiorul ierarhic. Patronul deobicei nu are legaturi de prietenie si socializare cu angajatii, totul fiind strict si punctual.   

 

Strategiile intre companii:

Business to business, cum se mai regaseste aceaste strategii prin cartile de management. Strategiile intre companii sunt organizate la nivel inalt, deobicei doar intre PDG sau de catre Patron. Aceste colaborari, sunt deobicei de lunga durata.

Stabilirea de Intalni:

Intalnirile nu se fac ca in Romania, de pe o zi pe alta sau uneori chiar in aceeasi zi. In Franta, intalnirile la nivel de companii se stabilesc cu cu cel putin 2 saptamani inainte. Se anunta prin mail, numarul persoanelor care vor sosi la discutii, potentialele subiecte care vor fi discutate dar si ora la care veti sosi. Deobicei, orele de intalniri sunt programante la 11 ziua, ori dupa orele 15:30. Incercati sa nu stabiliti intalniri de business in timpul lunii August, deobicei marea majoritate a companiilor sunt in concediu.

Incercati sa ajungeti la ora stabilita, francezii luand serios in considerare asptectul de punctualitate.

Orele de lucru in Franta:

Spre deosebire de Romania, aici se respecta in totalitate programul de lucru. Ei incep activitate in companii la ora 8:30, cu pauza de masa prelungita intre 12:30 si 14:30, terminand activitatea la orele 18:00 de luni pana vineri. Activitatea in domeniul bancar este si sambata pana la orele 18:00.

Negocierile in Franta:

Daca in cartile de management definitia de negociere este aceea de-ti face beneficii dar sa fie echitabil de ambele parti, aceasta teorie nu se aplica si in randul Managementului din Franta. Aici ori ei vor totul si nu-i intereseaza de doleantele adversarului, ori lasa de la ei considerand adversarul netsuperior. In orice situatie vati afla, trebuie de stiut ca politetea este punctul cheie pentru incheierea tranzactie.

Luarea unei decizii finale, este un proces lent si de lunga durata, sunt luate in calcul atent toate aspectele negocierii, uneori chiar revizuite din nou. Contractele sunt minution analizate de departamentele juridice, astfel incat sa nu exista absolut nici o problema la semnarea contractului. Iar aspectul cel mai important fiind ca problemele rezolvate verbal nu au nici o acoperire, totul poate fi uitat daca nu este introdus in contract.

Codul bunelor maniere:

Imbracamintea trebie sa fie exemplara. Barbatii din business-ul francez, poarta costume de la mari creatori de monda, elegante, negre deobicei cu camasa alba cu butoni. Femeile se imbraca deobicei cu pantaloni de office, cu sacou si pantofi cu toc. Tinuta de business este respectata cu strictete, francezii avand cultul hainelor bine croite.

Cartea de Vizita:

O carte de vizita spune multe despre o persoana, iar design-ul trebuie sa fie simplu dar sugestiv. Deobicei, francezii apeleaza la varianta de nume si logo companie, numele scris pe mijloc, postul pe care il ocupa in companie, iar in dreapta jos doar numarul de telefon si o adresa de mail. Toate acestea pe un fundal alb.

In timpul intalnirilor de afaceri, carte de vizita este oferita la inceputul conversatie, astfel cel cu care ati inceput un dialog va sti exact cu cine discuta. Daca mergeti la o intalnire in cadru formal la biroul viitorului partener, o carte de vizita va fi lasata si secretarei. Deobicei exista un bol la receptie cu carti de vizita, iar daca cineva din companie doreste sa va contacteze, va gasi cu siguranta datele de contact in bol.

Invitatie la cina:

De multe ori, business-ul implica oameni noi pe care nu poti sa le cunosti intentile si obiceiurile intr-o discutie la birou, de aceea puteti fi invitati la cina de catre viitorul partener. Masa poate fi organizata in cadrul familial, la partener acasa sau la restaurant. Daca sunteti pusi in ipostaza primei variante, trebuie sa stiti ca deobicei se ajunge cu 15 minute mai tarziu la domiciliul acestuia, decat ora stabilita. In timpul cine, francezii nu discuta afaceri sau probleme ale companiilor, invitatia la cina fiind mai mult, un prilej de cunoastere ca si persoana. Nu se merge cu mana goala, daca persoana care va invitat are familie, trebuie sa cumparati un buchet de flori si o sticla de vin. Mare grija la sticla de vin, trebuie sa fie ori adusa din tara din care proveniti ori sa fie un vin de colectie. O sticla de vin poate spune foarte multe despre personalitatea unei persoane.

In cadrul unei cine la restaurant, trebuie sa fiti in fata restaurantului cu 5-10minute inainte, rezervarile la restaurante fiind facute mai prost ca in Romania. Si in acest caz, se aplica regula discutiilor de socializare si cunoastere.-

-

Sursa: eFranta.ro

Citit 12071 ori Ultima modificare Vineri, 01 Octombrie 2021 15:41
Login pentru a posta comentarii
Facebook
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top