•  Ti-am pregatit o rubrica noua, plina de informatii utile. Fii la curent cu tot ce se intampla in Franta. Stiri din ziare traduse in limba Romana.

  • Viziteaza Franta alaturi de noi! - Vom incerca sa iti grupam informatiile despre obiectivele turistice de pe tot teritoriul intr-un singur loc.

  • Incercam sa iti prezentam cele mai utile legaturi cu Franta, rapid, intr-un singur loc.

  •  

  •  

  •  

Cum sa deschizi un restaurant in Franta?

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Daca v-ati lasat sedus de emisiunile de genul top Chef si v-ati hotarat sa faceti o reconversie profesionala, am o veste buna: in Franta nu aveti nevoie de calificare sau de o diploma in domeniu pentru a avea propriul restaurant.

Desi la o prima vedere lucrurile par simple, deschiderea unui restaurant este un adevarat parcurs de combatant. 

Prin acest articol vreau sa va prezint in mare la ce trebuie sa va asteptati si care sunt pasii de urmat.1. Gasirea localului potrivit

Localul trebuie sa aiba amplasarea potrivita pentru un restaurant si sa poata primi clientela. 

Ocuparea acestui spatiu se va face fie printr-un preluarea unui contract de inchiriere sau prin cumpararea unui fond de comert. In primul caz preluati contractul de inchiriere de la locatarul precedent, contra unei sume de bani, in al doilea caz preluati echpamentele, materialele existente, clientela formata, marca si contractele de munca in curs, daca exista.

Este de preferat ca aceste contracte sa fie revizuite si dupa caz redactate de un profesionist, pentru a evita surprizele neplacute.

2. Infiintarea unei societati

In functie de numarul de asociati, de statutul social si situatia personala trabuie sa alegeti un statut juridic pentru societatea Dvs. 

Aceasta alegere se face in cadrul unei consultatii juridice, dupa ce avocatul studiaza situatia si proiectul Dvs si va propune o forma de societate adaptata nevoilor Dvs (SARL SAS sau EURL, SASU in cazul unui asociat unic).

3. Obtinerea licentelor si a permiselor

Pentru a putea deschide un restaurant trebuie sa aveti licenta de debit pentru bauturi si licenta de restaurant.

Licentele (pentru ca sunt mai multe tipuri) pentru bauturi alcoolice, se elibereaza de catre primarie pe numele administratorului societatii.

Licentele de restaurant se elibereaza tot de primarie numai dupa efectuariea unui stagiu de 2,5 zile si este valabila 10 ani.

Si daca tot suntem la acest capitol, va trebui sa efectuati si un stagiu de igiena si siguranta pe langa un organism acreditat.

4. Efectuarea declaratiilor administrative

Veti avea mai multe declaratii de efectuat. Prima este declararea deschiderii restaurantului la DDPP (Direction Départamentale pour la Protection des Populations).

Daca doriti sa instalati o terasa, trebuie sa obtineti in prealabil autorizatia de exploatare de la primarie.

Daca doriti sa difuzati muzica, trebuie sa obtineti o autorizatie prealabila de la SACEM, contra unei redevente.

Am simplificat cat mai mult pasii de urmat, pentru a va lasa timp sa va ganditi la felurile de mancare pe care le veti propune in meniu, la numarul de tacamuri si alte aspecte care tin la propriu de "bucataria interna" a unui restaurant.

Sa aveti pofta... de a intreprinde!

 


 

Multumiri pentru articolul de mai sus, doamnei avocat:

Diana DAUPHIN – LAZAR
Avocat in Baroul NANTES si BUCURESTI 
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
SIGILIA
3 Quai Hoche
44200 NANTES
02 51 89 98 08

 

Citit 3372 ori Ultima modificare Miercuri, 05 Octombrie 2016 14:05

Lasă un comentariu

Facebook
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top