•  Ti-am pregatit o rubrica noua, plina de informatii utile. Fii la curent cu tot ce se intampla in Franta. Stiri din ziare traduse in limba Romana.

  • Viziteaza Franta alaturi de noi! - Vom incerca sa iti grupam informatiile despre obiectivele turistice de pe tot teritoriul intr-un singur loc.

  • Incercam sa iti prezentam cele mai utile legaturi cu Franta, rapid, intr-un singur loc.

  •  

  •  

  •  

Cum pot vota din Franta la alegerile Parlamentare din Romania?

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Alegerile pentru Camera Deputaţilor şi Senat vor avea loc la data de 9 decembrie 2012, între orele 07.00 – 21.00. Mai jos veti gasi toate informatiile necesare cum sa votati de pe teritoriul frantei, adrese consulate si alte informatii utile.

Conform art. 8, alin. 2, din Legea nr. 35/2008, „cetăţenii români cu drept de vot, cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, îşi exercită dreptul de vot pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului la una dintre secţiile de votare din acea ţară în care îşi au domiciliul sau reşedinţa”. Acestia aleg senatorii si deputatii care reprezinta in Parlament diaspora, a 43-a circumscriptie electorala. Franţa, Principatul Monaco şi Principatul Andorra, conform legislaţiei în vigoare, fac parte din Colegiul uninominal nr. 1 atât pentru Senat, cât şi pentru Camera Deputaţilor.

Cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în FRANŢA, MONACO SAU ANDORRA îşi pot exercita dreptul de vot la următoarele secţii de vot:
1) Paris 1: Ambasada României la Paris – Secţia consulară: 3, rue de l'Exposition, 75007 Paris
2) Paris 2: Ambasada României la Paris: 123, rue Saint Dominique, 75007 Paris
3) Bordeaux: Hôtel Ibis Styles Bordeaux Saint Jean - salon Médoc: 68-78 Rue de Tauzia 33800 Bordeaux (accès direct par 30 rue de Saget)
4) Brest: Consulatul onorific al României la Brest: 1 rue de l’Harteloire, 29200 Brest
5) Nantes: Hôtel Novotel Nantes Cite des Congres – Salon Atlantique, 1er étage, 3 rue de Valmy, 44000 Nantes
6) Lyon: Consulatul General al României la Lyon: 29 rue de Bonnel, 69003 Lyon (acces direct 1 rue Le Royer, 69003 Lyon)
7) Marsilia: Consulatul General al României la Marsilia: 157 boulevard Michelet 13009 Marseille
8) Nisa: 7, avenue Auber, 06000 Nisa
9) Toulouse: Mediatheque, Salle Marengo, 7 rue René Leduc, 31000 Toulouse
10) Strasbourg: Consulatul General al României la Strasbourg: 25 rue Trubner, 67000 Strasbourg

Pentru exercitarea votului, este necesară prezentarea următoarelor DOCUMENTE prevăzute de lege, aflate în termenul de valabilitate:
1) Paşaport cu menţiunea privind stabilirea domiciliului în străinătate (tip CRDS) dovedind astfel că domiciliază în Franţa, Monaco sau Andorra;
SAU
2) Paşaport simplu (cu menţiunea localităţii de domiciliu din România) sau cartea de identitate românească, aflate în termenul de valabilitate, însoţite de un document emis de autorităţile străine care dovedeşte reşedinţa în Franţa, Monaco sau Andorra:

Pentru dovada reşedinţei în FRANŢA este necesar UNUL din documentele de mai jos:
1. Titlul de sejur valabil („titre de sejour”) sau adeverinţă („récépissé”) prin care se dovedeşte că a depus dosarul pentru obţinerea unui titlu de sejur;
2. Atestaţie de domiciliu din partea primăriei (inclusiv „declaration sur l’honneur”, legalizată de ofiţerul de stare civilă sau primar), nu mai veche de 1 an;
3. Ultimul aviz de impozitare („avis d’imposition”);
4. Atestaţia care conţine numărul naţional de asigurare medicală;
5. Dovada calităţii de şomer („Carte de Demandeur d’Emploi”), nu mai veche de 1 an;
6. Permisul de conducere francez valabil;
7. Cardul de asigurare medicală în Franţa valabil („Carte Vitale”);
8. Un document de identitate eliberat de autorităţile locale din Franţa (paşaport, carte de identitate, certificat de naturalizare, etc.) pentru persoanele cu dublă cetăţenie.

ATENŢIE: Alegerile pentru Camera Deputaţilor şi Senat se desfăşoară conform legislaţiei române care prevede dovedirea prin acte a domiciliului sau reşedinţei în străinătate. Având în vedere numeroasele cazuri de cetăţeni români care au dreptul de reşedinţă legală în Franţa, fără a fi obligati la vreo formalitate aparte, daca nu dispuneti de nici unul din documentele enumerate mai sus, în vederea exercitării dreptului la vot la scrutinul din 9 decembrie 2012, vă recomandăm să vă adresaţi Primăriei din localitatea de domiciliu şi să solicitaţi o atestaţie de domiciliu/reşedinţă, act ce se elibereaza rapid.

Pentru dovada reşedinţei în PRINCIPATUL MONACO este necesar UNUL din documentele de mai jos:
1. Carte de rezident
2. Permis de conducere
3. Un document de identitate eliberat de autorităţile locale din Monaco (paşaport, carte de identitate, certificat de naturalizare, etc.) pentru persoanele cu dublă cetăţenie.

Pentru dovada reşedinţei în PRINCIPATUL ANDORRA este necesar UNUL din documentele de mai jos:
1. Autorizaţie de rezidenţă
2. Permis de conducere
3. Un document de identitate eliberat de autorităţile locale din Andorra (paşaport, carte de identitate, certificat de naturalizare, etc.) pentru persoanele cu dublă cetăţenie.

Această listă NU este una exhaustivă, dar NU se va putea face dovada reşedinţei în Franţa, Principatul Monaco sau Principatul Andorra cu acte care nu emană de la autorităţi, precum:
• facturi emise de societăţi comerciale
• adeverinţe de domiciliere poştală
• atestaţii de domiciliu emise de organizaţii neguvernamentale
• declaraţiile unei alte persoane fizice (inclusiv „declaration d’hebergement”, dacă nu este legalizată la primărie)

ALTE INFORMAŢII:
Mai multe informaţii (inclusiv legislaţia aplicabilă şi lista nominală a candidaţilor) regăsiţi în cadrul secţiunii „Alegeri parlamentare 2012” de pe site-ul MAE român: http://www.mae.ro/ şi pe site-ul Ambasadei României în Franţa http://paris.mae.ro/local-news/590

Pentru alte detalii, vă recomandăm să accesaţi site-ul Autorităţii Electorale Permanente: http://www.roaep.ro/ şi pe cel al Biroului Electoral Central: http://www.becparlamentare2012.ro/.

Citit 7897 ori Ultima modificare Vineri, 07 Decembrie 2012 03:35

Lasă un comentariu

Facebook
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top