•  Ti-am pregatit o rubrica noua, plina de informatii utile. Fii la curent cu tot ce se intampla in Franta. Stiri din ziare traduse in limba Romana.

 • Viziteaza Franta alaturi de noi! - Vom incerca sa iti grupam informatiile despre obiectivele turistice de pe tot teritoriul intr-un singur loc.

 • Incercam sa iti prezentam cele mai utile legaturi cu Franta, rapid, intr-un singur loc.

 •  

 •  

 •  

Despre impozite şi taxe în Franţa…

Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

În Franţa, declararea impozitelor e un eveniment national. Înaintea datei fatidice sunt organizate zile speciale în media: comentarii, interviuri, trezorieri şi consilieri fiscali umplu emisiunile de la radio. Toţi te sfatuiesc cum sa faci ca să plateşti în mod legal mai putin impozit; ce abateri, reduceri, deduceri şi combine au mai aparut în hăţişul fiscal deja existent..

Contrar sistemului românesc şi al restului lumii, în Franţa impozitul nu este prelevat direct din salariu, ci este platit voluntar. Adică tu singur îl plătesti, de bunavoie, din patriotism şi silit de lege, în modul care-ţi convine: lunar, trimestrial, ori totul deodată, cum te taie capul. Calculul îl faci singur, chiar dacă n-ai niciun talent de contabil. N-ai încotro.

Pentru inceput trebuie sa-ţi adiţionezi toate veniturile, din toate sursele: salariu, dobânzi de la bănci, concedii plătite de Casa de Asigurări de Sănătate, procente care-ţi revin din vreo investiţie de orice fel, pensie alimentară (daca primeşti), etc. Din fericire, partea aceasta a formularului e pre-completata: fiscul stie tot ce miscă, întrucat tot sistemul e informatizat până-n dinti.

Dupa ce ai obţinut suma reprezentând venitul impozabil, te străduieşti să o reduci prin orice mijloc legal. Ai, har Domnului, un sistem de operaţii sofisticat care-ţi permite asta.
Care sunt etapele de calcul?

1. Întâi şi întâi studiezi abaterile (“les abattements“) la care ai dreptul, ca să-ţi reduci valoarea venitului impozabil.
Câteva exemple:
Dacă cheltuieşti benzina ca să te duci la serviciu, ori mănânci la cantină, ai dreptul la un “abattement“, un procent intre 1-10%. (depinde de profesie şi de negocierile sindicale).
Dacă ai investit în teritoriile de peste mări, în insule şi insuliţele care aparţin Franţei, atunci reduci valoarea venitului impozabil cu 12%.
Există anumite profesii care-ţi dau dreptul la abateri: paregzamplu, dacă eşti jurnalist sau om politic, mai reduci un procent de 10%.
La sfârşit, toata lumea aplică o abatere universala de 20%. Asta e un soi de égalité-fraternité fiscal…

2. Odată ce ai scăpat de abattementele de mai sus, te uiţi să vezi ce anume e deductibil. Adică ce mai poţi tăia.
Dacă ai plătit o pensie alimentară nevestei, o deduci din impozite.
Dacă ai cumpărat o operă de artă, o deduci şi pe aia, că vorba ceea, poporul trebuie încurajat la cultura.
Daca plateşti vreo menajeră sau vreo bonă, scazi jumătate din salariul pe care îl verşi, că doar statul vrea să-ţi uşureze viaţa, nu să te usuce.
Daca ai copii la studii, deduci plata acestora.
Daca ai investit în ecologie, cumpărând acţiuni în eoliene, de exemplu, deduci şi cheltuiala asta. La fel pentru toate cecurile pe care le-ai semnat pentru organizaţiile umanitare.

Dupa ce tragi linie şi scazi toate acestea, urmează partea cea mai haioasă:

3. Calculul părţilor. Impozitul depinde de numarul de membri ai familiei, care sunt imparţiţi pe bucăti:
Un adult înseamnă 1 bucată (o parte). 1 part.
Un copil= o juma’ de parte. Adică 1/2 part.
Un batrân care traieste în casa ta = o jumătate de parte (1/2 part)
Un handicapat= o parte întreagă (1 part).

După ce aduni toate parţile, adică toate bucaţile familiei, împarţi suma obtinută la punctul doi la numărul de parţi.

De exemplu, dacă eşti celibatar şi venitul tău impozabil e 50 000 euro, platesti impozit pe 50 000 de euro. Dacă ai o nevastă care nu lucrează şi un copil, plateşti impozit pe 50 000:(1+0,5+0,5)= 25 000 de euro. Ai deci interes să te însori şi să faci cât mai mulţi copii.

4. Abia după ce ai obţinut cifra venitului impozabil (după toată polologhia de mai sus) începi să-ţi calculezi valoarea impozitului propriu-zis.

Impozitul se calculează după nişte ecuaţii care-de-care mai îmbârligate, demne de fizica einsteiniana. Pentru fiecare tranşă, categorie, profesie, există formule matematice diferite.

Din fericire, azi calculul se face automat, pe site-ul fiscului. Înainte toată lumea il facea pe hârtie, acasă. Bieţii tărani din fonfundul Normandiei, corigenti la mate în şcoala primară, n-aveau altă soluţie decât să ceară vreunui nepot să le facă calculul. Max (dragul meu soţ) mi-a povestit că atunci când era şcolar, facea calculele pentru toţi vecinii…

In general, o familie cu doi copii şi salariu mediu (1500-2500 euro pe luna) plateşte impozit de ordinul a 8-10% din salariu.
Daca esti celibatar si câştigi, sa zicem, 2.500 euro pe lună, 30% pleacă la fisc. Daca ai un super-salariu, plateşti şi mai mult (vorbesc doar de impozit, nu si de contribuţiile la bugetul de somaj-pensie-sanatate, care-ti mananca din start 25% din salariu).
Daca nu ai niciun venit, plateşti, totuşi, un impozit: tot francezul trebuie să-şi aducă obolul Franţei; e o obligaţie sacrosantă faţă de patria-mamă. În fapt, trezoreria plăteşte pentru tine o sumă în jurul a 1.000 de euro: ţi-o virează în contul tău personal de individ fără resurse şi consideră că ai plătit -1.000 euro (minus 1.000 euro) impozit. E ceea ce se cheamă “impozit pozitiv” (pentru că impozitul normal e negativ).
Mai bine sa ai un job decat sa “plăteşti” impozitul pozitiv…
Credeţi că s-a terminat cu calculele? Aiurea! urmează faza 5:

5. Calculul reducerilor de impozit.
Adică înca mai poţi să reduci ceva: dobânda platită la un credit pentru casă (la maşina nu ţine figura), o parte din valoarea ferestrelor sau caloriferelor pe care ţi le-ai cumpărat (eşti încurajat să-ţi reduci facturile la energie), cotizaţia la sindicat sau la partidul politic din care faci parte, etc.

La sfârşit, nu-ţi ramâne decât să calculezi cât ai plătit deja din suma ramasă: în mod obişnuit, tot francezul cotizează 100-300 de euro pe lună la fisc, apoi reglează restul la primirea formularului. Poţi să plateşti totul o dată, dacă-ţi dă mâna.
În orice caz, n-ai cum să trişezi, n-ai cum să scapi (fiscul nu te uită nici după 25 de ani) şi nu-ţi permiţi nici să faci greşeli de calcul: daca eşti prost şi ai greşit, eşti penalizat cu 10%. La fel dacă nu ţi-ai plătit impozitul la timp.

În afara de impozitul pe venit (care merge la guvern), mai plateşti din buzunar încă o caruţă de dări la stat: taxa fonciară şi taxa de habitaţie (care merg la regiune, judet, comuna în care locuieşti pentru intreţinerea infrastructurilor), taxa pe avere, CSG-ul (contribuţia socială generalizată) etc.

Spre deosebire de România, nu plateşti impozit pe masină, nici vreo vignetă pentru drumuri! Exista doar o taxă pe certificatul de înmatriculare, pe care o achiţi la cumpărarea maşinii.
Taxa pe certificat diferă de la un judeţ la altul, în funcţie de caii fiscali ai maşinii. Nici o legatură între caii-putere (CP) ai motorului şi caii-fiscali (CF) ai maşinii tale.

De exemplu, pentru o Toyota Yaris, plateşti o dată cu înmatricularea o taxă de 4 CF. În regiunea pariziană, calul fiscal are valoarea de 46,15 de euro. Achiţi, deci, 185 de euro la prefectură, odată ridicarea certificatului de inmatriculare, şi ăsta e tot impozitul pe care îl plateşti pentru că ai maşină.
Un Mercedes E-classe e taxat cu 10 CF; pentru dracovenii gen Porsche: 13 CF plus nişte taxe speciale, care pot depaşi 10.000 euro…
Dacă pentru confortul de a avea un vehicul nu eşti taxat, pentru acela de a avea un televizor, dai 120 de euro/an. Plăteşti ca taxă pe televizorul din casă, chiar dacă nu-l pui niciodată în priză.

În concluzie, sistemul francez, deşi complicat, are o parte cât se poate de pozitivă: cetăţenii îşi plătesc impozitele până la ultima centimă, neavând impresia că sunt jupuiţi de catre stat. Si oricum, au certitudinea că banii pe care îi dau sunt cheltuiţi tot pentru propriul lor confort de viata…-   

Autor: Karla Blog -  http://lestribulationsdekarla.blogspot.fr/

Sursa: http://dealulmelcilor.com/2011/04/despre-impozite-si-taxe-in-franta/

Citit 58115 ori Ultima modificare Joi, 27 August 2020 16:42

11 comentarii

 • Link la comentariu Marin gabriel Duminică, 09 Ianuarie 2022 16:18 postat de Marin gabriel

  gabriel.aurora2010@gmail.com cum ami pot plati inpozitul

 • Link la comentariu Vaum Claudiu Joi, 23 Decembrie 2021 06:10 postat de Vaum Claudiu

  Dupa ce munceste 12 luni , francezul sta ,,in somaj" 18 luni , pe ceva mai multi bani decit in perioada muncita , 50% din salariu ultimul angajator 50% statul -10% impozit ( deci 90% din ultimul salariu ) , apoi statul plateste si chiria amaritului de francez ( toti au 2-3 copii si nevestele nu muncesc) la un salariu de 2000 ar ramine cu 1800 ( cind muncea doar 1100).Au francezii mai multe dari catre stat dar si multe alte facilitati de care nu pomeneste nimeni , cert e ca unui francez dupa aplicarea darilor nu moare de foame ( in somaj e ,,imparat " ).Pensia la 70 de ani adevarat dar nu au decit intre 20-30 de ani munciti , nu 35 ani ca in Romania minim.La urechile romanilor ajung doar maximele si alea vor guvernantii nostrii sa fie aplicate , 10 ani cu 2 slujbe ( fara norma de 8 ore , 2ore + 4 ore fiecare cum gaseste adica 6 ore total nu 16 ore ca in Romania ) beneficiaza de reducerea virstei de pensionare cu 15 ani ( la femei ) nu stiu la barbati ( nu am nici un amic intr-o situatie asemanatoare ).Una peste alta vreau legislatia fiscala franceza dar in totalitatea ei.

 • Link la comentariu Garcia Calavera Vineri, 01 Septembrie 2017 12:02 postat de Garcia Calavera

  Buna ziua , eu locuiesc cu prietena Romanca in Franta si doar eu muncesc. Conform legii ar trebui sa platesc 30% din venitul gros anual, intrebarea mea e pot sa fac contract PACS cu prietena in Franta pentru a se calcula 2 parti la venitul anual , caz in care ne-am incadra la o suma mult mai mica si taxata cu 14% ?

 • Link la comentariu Dana Jidov Vineri, 15 Ianuarie 2016 23:06 postat de Dana Jidov

  Sotul meu a inceput activitatea ca si salariat in 30 nov 2015, cand si cum platim primul impozit?Cum ne inregistram si putem face vreo deducere daca trimitem lunar mamei mele cu o pensie ff mica in Ro, cel putin 100 euro/luna?
  Multumiri

 • Link la comentariu gusti Duminică, 31 August 2014 07:43 postat de gusti

  Buna ziua puteți să îmi spuneți dacă pot să dau pt permis cat.e in Franța

 • Link la comentariu cazare Luni, 23 Iunie 2014 10:02 postat de cazare

  Detineti o pagina foarte interesanta. Mi-a facut
  drag
  sa vad ca sunt astfel de web siteuri in internetul Romanesc.

 • Link la comentariu curs bnr actual, Miercuri, 05 Martie 2014 17:35 postat de curs bnr actual,

  Dupa ce am citit despre Despre impozite şi taxe în Franţa…, nu am
  putut sa nu le recomand si prietenilor mei din Romania.

 • Link la comentariu Karla Marți, 15 Ianuarie 2013 18:20 postat de Karla

  Hello Iulian,

  Platesti impozit pe salariu, insa abia in anul urmator.
  De exemplu, pentru veniturile din 2012 platesti impozitul in 2013. Decalat de un an, adica. Din cauza aceasta prietenul tau a platit abia anul urmator; insa nu a fost scutit de impozit...

  In Franta impozitul pe venit nu se plateste pe anul in curs, ci pe anul precedent...

  Esti scutit de impozit (sau beneficiezi de impozitul pozitiv) cum am explicat in text, doar daca veniturile tale sunt la limita subzistentei, adica nu ai din ce trai...

  Mult noroc.

 • Link la comentariu Rotaru Iulian Marți, 15 Ianuarie 2013 01:22 postat de Rotaru Iulian

  Salutare! In primul an de munca se plateste impozit pe salariu? Am observat un comentariu al unui camarad angajat aici in franta ce spune ca primul an de salariu nu se impoziteaza, lucru ce mi s-ar parea normal si omenesc si mie avand in vedere ca plecam de la zero si toate is al naibii de scumpe( precum un par, un frigider, un tv, o canapea si multe altele)

 • Link la comentariu Karla Sâmbătă, 12 Ianuarie 2013 17:13 postat de Karla

  Merci pentru comentariu si implicit pentru completari, intrucat nu e vorba de erori ci de informatii suplimentare pe care le-ai adus.

  Eu am scris despre procedura si o medie de deductii fiscale, deja textul e destul de lung...:)

  Cat despre memoria fiscului, confirm: cei trei ani despre care vorbesti reprezinta un interval de timp pentru care fiscul are dreptul sa-ti ceara bani din urma (in caz de eroare)... Datele fiscale se pastreaza pe suport informatic de foarte mult timp, colecarea lor a inceput inca din anii 70... in caz de suspiciune de frauda si la cererea unui judecator ti se dezgroapa tot trecutul fiscal al ultimilor 25 de ani fara drept de apel.

  Un an nou cu bine,
  Karla

Login pentru a posta comentarii
Facebook
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top