•  Ti-am pregatit o rubrica noua, plina de informatii utile. Fii la curent cu tot ce se intampla in Franta. Stiri din ziare traduse in limba Romana.

  • Viziteaza Franta alaturi de noi! - Vom incerca sa iti grupam informatiile despre obiectivele turistice de pe tot teritoriul intr-un singur loc.

  • Incercam sa iti prezentam cele mai utile legaturi cu Franta, rapid, intr-un singur loc.

  •  

  •  

  •  

Sunteti medic roman in Franta? Atunci, cititi cu atentie…

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Dupa o perioada mai lunga sau mai scurta de activitate salariala sau de inlocuire, medicii romani instalati in Franta isi pun intrebarea cum pot exersa in mod liberal si sub ce forma. 

Mai multe optiuni sunt posibile pentru medic:
•    Fie crearea unui cabinet individual si gruparea cu alte cabinete;
•    Fie efectuarea de inlocuiri repetate in cabinetul in cadrul caruia doreste sa exercite;
•    Fie prin colaborarea cu alti medici

 Inlocuirea si colaborarea prezinta avantajul de a putea “testa” inainte de a”se angaja”.

Contractual de inlocuire se poate semna intre medicul inlocuitor si medicul care doreste sa iasa la pensie sau cauta un viitor asociat. Aceasta ipoteza nu ia in calcul inlocuirile din timpul vacantelor scolare sau a cursurilor profesionale. Inlocuirea prezinta avantajul de a cunoaste cabinetul, pacientii si asociatii medicului titular.

Contractul de inlocuire nu este adaptat cabinetului individual, deoarece inlocuitorul nu poate lucra in acelasi timp cu medical inlocuit, deci aceasta formula nu le permite sa se cunoasca.

De asemeni inlocuitorul nu este confruntat cu “gestiunea cabinetului”. In privinta cheltuielilor, onorariul retrocedat nu reflecta intotdeauna realitatea.

In ceea ce priveste clauza de non concurenta, daca medicul inlocuitor decide sa nu ramana sa lucreze in cadrul cabinetului in care a efectuat inlocuiri, trebuie sa fie atent ca inlocuirea sa nu depaseasca 90 de zile.

Contractual de colaborare poate fi semnat de medicul care doreste sa se instaleze cu medicul care iese la pensie sau cu un viitor asociat.

Titularul cabinetului pune la dispozitia colaboratorului spatiul, materialele si pacientii in schimbul platii unei redevente (chirii).

Acest statut prezinta avantajul de a permite titularului si colaboratorului sa exercite in acelasi timp, ceea ce ii ajuta sa se cunoasca (personal dar si professional) si sa “probeze” colaborarea.

Colaboratorul liberal poate sa isi faca o idee mai clara (decat in cadrul inlocuirii) cu privire la gestiunea financiara a cabinetului: el plateste o redeventa corespunzatoare cheltuielilor titularului cabinetului, justificate din punct de vedere contabil.

In schimb, este vorba despre un statut intermediar intre “inlocuitor” si “asociat” care decurge din faptul ca, colaboratorul nu gestioneaza direct cabinetul, nu este confruntat cu problemele acestuia (gestiunea personalului, furnizorilor, etc) si nu poate lua decizii (lucrari in cadrul cabinetului, recrutarea personalului…).

Subiectele care pun cel mai des probleme, sunt: integrarea noilor asociati, gruparea medicilor, valorizarea patrimoniului (pacienti, material, etc), plecarea sau iesirea la pensie a unui medic.
 

Integrarea noilor asociati

In practica, medicul care intra in cabinet plateste o suma de bani (numita si indemnizatie de instalare) viitorilor asociati in schimbul punerii la dispozitie de catre acestia a pacientilor, a integrarii intr-un cabinet care functioneaza: spatiu, secretariat…
In majoritatea cazurilor medicul care se instaleaza cumpara parti din SCM (societate civila medicala).

Gruparea cabinetelor medicale

Exercitiul in comun presupune cel putin punerea in comun a facilitatilor economice (spatiu, informatica, secretariat) si a resurselor. 

Pentru ca exercitiul in comun sa se desfasoare bine, este important ca medicul sa-si cunosca bine viitorii asociati (aspiratiile, motivatiile, personalitatea fiecaruia) dar si modul de functionare al cabinetului, pacientii, personalul.

Este important sa se stabileasca pana unde merge punerea in comun a cheltuielilor si a  profitului. Care este motivul gruparii? Care sunt limitele ei? Ce masuri se vor lua in cazul in care unul dintre asociati intampina dificultati (probleme de sanatate, de atitudine, de calitate sau cantitate a muncii…).

Valorizarea listei de pacienti/fondului liberal

Intrebarea se pune ce anume se valorizeaza? Lista de pacienti/clienti, spatiul de functionare a cabinetului, marca, echipamentele medicale?

Aceasta chestiune trebuie discutata deoarece are un impact asupra asocierii dar si in cazul separarii sau a iesirii la pensie.

Cu titlu de exemplu din practica, medicul titular inainte de iesirea la pensie, ia un colaborator si ii propune o asociere in doi-trei ani in schimbul platii unei indemnizatii de integrare. Aceasta asociere se face, de obicei, fara probleme. 

Apoi, medicul care va iesi la pensie ia inca un colaborator, cu scopul de a-i ceda restul pacientilor, in momentul iesirii la pensie, ceea ce medicul asociat ex-colaborator accepta fara rezerve deoarece el a cumparat jumatate din lista de pacienti, ceea ce corespunde la jumatate din activitatea cabinetului. 
Medicul viitor pensionat a considerat indemnizatia platita de catre cei doi asociati, ca minimala, iar in momentul vanzarii fondului liberal (care cuprinde si spatiul de functionare a Cabinetului), a reestimat pretul cesiunii.

Cei doi medici, considerand ca intelegerea initial a fost modificata, au renuntat la cesiune iar medicul pensionar s-a trezit fara successor.

Din acest caz ne putem da seama de importanta unei valorizari corecte a diferitelor elemente a fondului liberal.

Plecarea sau iesirea la pensie a medicului

Este important ca inainte de iesirea la pensie a medicului, sa fie abordate o serie de aspecte:
•    Iesirea la pensie la cerere: modalitati de realizare, valorizarea drepturilor medicului pensionat, finantarea pensiei, clauza de non concurenta, loialitate (acces la arhive, urmarirea dosarelor pacientilor…)
•    Iesirea fortata la pensie: procedura de excludere, valorizarea drepturilor celui exclus, finantarea exluderii, clauza de non concurenta…
•    Decesul medicului: finantarea drepturilor succesorilor, acoperirea riscului de catre asigurator;
•    Plecarea la pensie: pregatirea iesirii la pensie, finantare, clauza de non concurenta. 

Discutarea acestor subiecte cu un avocat va permite gestionarea dificultatilor inerente instalarii si va asigura instalarea sau asocierea in cele mai bune conditii.

 

Multumiri pentru articolul de mai sus, doamnei avocat:
Diana DAUPHIN – LAZAR
Avocat in Baroul NANTES si BUCURESTI
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
SIGILIA
3 Quai Hoche
44200 NANTES
02 51 89 98 08
Citit 8438 ori Ultima modificare Marți, 19 Mai 2015 23:06
Login pentru a posta comentarii
Facebook
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top