•  Ti-am pregatit o rubrica noua, plina de informatii utile. Fii la curent cu tot ce se intampla in Franta. Stiri din ziare traduse in limba Romana.

  • Viziteaza Franta alaturi de noi! - Vom incerca sa iti grupam informatiile despre obiectivele turistice de pe tot teritoriul intr-un singur loc.

  • Incercam sa iti prezentam cele mai utile legaturi cu Franta, rapid, intr-un singur loc.

  •  

  •  

  •  

Joi, 03 Mai 2012 11:38

Cum imi fac Permis de Munca in Franta?

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

RECTIFICARE ARTICOL 2014: Incepand cu 1 Ianuarie 2014 romanii nu mai au nevoie de permis de munca pentru a lucra in Franta. 

Dupa aderarea Romaniei in Uniunea Europeana, statele membre au dreptul pe o perioada de 7 ani sa puna restrictii de munca. Motivul fiind diminuarea masiva a migratiei fortei de munca imediat dupa aderare. Aceste interdictii vor expira la 1 Ianuarie 2014, atunci cand Romania va trece de perioada de tranzitie, iar populatia romaniei va deveni, stat european cu drepturi depline. Iar ca sa puteti munci in Franta, aveti nevoie de un permis de munca.

Ce este autorisation de travail?

Un document emis de catre autoritatile franceze, care ofera posibilitatea cetatenilor straini de a putea lucra pe teritoriul Frantei. Numarul de permise de munca fiind restrictionat de catre statul Francez.

Cum obtin permisul de munca in Franta?

Pentru a putea obtine autorisation de travail, aveti nevoie de un "Titre de sejour" (Permis de sedere) care este eliberat de catre Prefectura unde aveti domiciliul stabil in Franta. Permisul de sedere in primiti pe baza unui contract de munca semnat intre angajator si angajat sau pe baza unei "promesse d'embauche" (promisiune de munca). In cazul studentilor permisul de sedere este acordat pe baza contractului universitar. 

Dupa obtinera permisului de sedere, actele vor fi depuse in functie de caz, ori de catre angajat, ori de angajator la DIRECCTE (Direction Regionale des Entreprises, de la Concurence et de la Consommation, du Travail et de l'Emploi).

Cine este scutit de acest Permis de munca?

Pe data de 15 Octombrie  2012, statul Francez a hotarat sa usureze procedura de angajare a strainilor, in domenii in care nu exista suficienta forta de munca si au emis o noua lista de 291 de meserii. De aceea toti cei care vor sa se angajeze in Franta si sa sara peste etapa Permisului de Munca, se pot angaja in domeniile care se gasesc pe aceasta lista. Lista oficiala a celor 291 de meserii o gasiti AICI.

O alta categorie care este scutita de permisul de munca se numeste "Jeunes Professionnels". In aceasta categorie se regasesc cetatenii romani care se incadreaza in vasta de 18 - 35 ani si care au intrat in campul muncii din Romania. Acest acord se adreseza tuturor celor care doresc sa cumuleze experienta profesionala, lingvistica si culturala in Franta. Conditiile fiind urmatoarele: contractul de munca sa se incadreze intre 3 -12 luni (se poate reinoi pe maxim 18 luni) si sa existe un act justificativ prin care tanarul angajat sa se oblige, ca dupa terminarea contractului, sa se intoarca in tara.    

Care sunt procedurile urmate de Angajator?

Dosarul trebuie sa fie completat si depus de catre angajat la DIRECCTE (Direction Regionale des Entreprises, de la Concurence et de la Consommation, du Travail et de l'Emploi). Dupa verificarea dosarului si dupa primirea unui aviz pozitiv, dosarul va fi trimis la OFII (Office Francais de l'immigration et de l'integration). Dupa ce dosarul a primit aviz pozitiv, angajatul poate sa isi inceapa activitatea pe baza contractului de munca, pana la definitivarea dosarului. Salariatul va trebui sa isi faca Vizita Medicala la OFII, in descursul primelor 3 luni de la angajare.
 
Dosarul trebuie sa contina:
- Scrisoare de motivare, din care sa reiasa modalitatea de recrutare a angajatului, salariul dar si fisa postului;
- Completarea unui formular tip CERFA (Centre d'enregistrement et de revision des formulaires administratifs), corespunzator activitatii salariale;
- Extrasul Kbis in cazul "personne morale", nu se mai depune daca compania la mai depus la vreoun dosar in ultimele 12 luni;
- Extrasul K in cazul "personne physique"
Statutul de "personne morale" daca este cazul;
- Copie de la ultima plata a contributiilor sociale si de vacanta;
- Copie a Pasaportului sau a Buletinului de Indentitate a salariatului (daca domiciliul se afla in afara Frantei);
- CV-ul angajatului, copie tradusa in franceza dupa diplomele, atestatele, certificarile pe care le detine angajatul;
- Dovada ca a publicat anuntul intr-un ziar de locuri de munca national;
- Copie dupa contractul de munca a angajatului;
- Copie dupa ultimele 3 declaratii ale cifrei de afaceri a companiei (pentru companiile cu peste 50 de angajati);
- Copie dupa ultimele 2 pagini ale registrului unic de persoane al companiei;
- Daca compania are sau a mai avut angajati straini, trebuie sa depuna copii dupa dovada ultimelor 3 platii ale contributiilor, ale fostilor sau actualilor salariati straini;
 
Pentru a nu fi respinsa cererea de angajare, numarul somerilor nu trebuie sa fie mai mare decat numarul ofertelor existente in domeniul in care se doreste angajarea.
 
Angajatorul trebuie sa respecte normele de munca impuse de catre statul francez (plata contributiilor sociale, medicina muncii, programul de lucru al angajatilor etc).
 
In cazul angajarii unui lucrator sezonier, se depune o cerere la DDTEFP, prin care se solicita forta de munca straina. Dupa avizul pozitiv angajatii nu mai sunt obligati sa depuna dosarul pentru permisul de munca, acesta ne mai fiindule necesar. Un contract sezonier nu poate depasi mai mult de 6 luni pe an.
 

Care sunt taxele care trebuiesc platite de catre Angajator?

Taxele sunt platite o singura data de catre angajator, la depunera dosarului.

Pentru contractele care se incadreaza intre 3 luni si 12 luni: 
74Euro - salariu mai mic sau egal cu salariul minim 
210Euro - salariu mai mare decat salariul minim sau mai mic de 1.500Euro
300Euro - salariu mai mare decat salariul minim si care depaseste 1.500Euro
Pentru contractele care depasesc 12 luni:
50% din salariul brut pe luna al angajatului
Taxele percepute de catre ANEAM pentru un angajat sezonier variaza intre160 Euro si 475 Euro, in functie de lunile de lucru stipulate in contract.

Care sunt procedurile urmate de Angajat?

Dupa primirea contractului de munca sau promisiunii de angajare (promesse d'embauche) angajatul trebuie sa se prezinte la un control medical organizat de OFII si sa depuna actele pentru obtinerea permisului de sedere (titre de sejour). Dupa ce angajatorul primeste aviz pozitiv din partea autoritatilor, angajatul poate sa isi inceapa activitatea la nou loc de munca. 

Care sunt sanctiunile angajarii fara Permisul de Munca?

Daca angajatorul recurge la angajarea unui cetatean Roman fara permis de munca, poate primi santiuni administrative dar si penale. In functie de gravitatea la care va fi incadrat angajatorul, se vor stabili si santiunile, cele penale vor fi pedeapsa cu inchisioare de pana la 5 ani si plata unei amezi, cele administrative se vor pedepsi doar cu amenzi.

Angajatul care va fi prins ca lucreaza la negru, va primi interdictia de a mai putea lucra pe teritoriul Frantei pe o perioada de 5 ani si va trebui sa paraseasca tara.

Sursa 1: immigration-professionnelle.gouv.fr

Sursa 2: immigration.gouv.fr

Sursa 3: legifrance.gouv.fr

Citit 16352 ori Ultima modificare Sâmbătă, 22 Martie 2014 03:05

14 comentarii

  • Link la comentariu cristea carmen Sâmbătă, 31 August 2013 19:36 postat de cristea carmen

    Buna seara!Care sunt schimbarile ce vor surveni incepand cu data de 1 ianuarie 2014 in privinta dreptului de a locui si a munci in Franta? Va multumesc anticipat pentru raspuns

  • Link la comentariu ligia dragoi Sâmbătă, 27 Iulie 2013 20:11 postat de ligia dragoi

    as dori sa imi fac o afacere in frana .cum pot obin acele de persoana fizica sau autonom.ma ajuta faptul ca am 13 ani de spania si anumite proprietati in spania

  • Link la comentariu Valentin22 Joi, 04 Iulie 2013 23:38 postat de Valentin22

    Buna seara am si eu o intrebare asi vrea sa plek in italia cemi trebuie sa fac un contract ma ajuta si pe mine cineva va rog frumos.

  • Link la comentariu MARIA ORASAN Joi, 13 Iunie 2013 13:20 postat de MARIA ORASAN

    AM UN FRATE IN FRANTA CARE ARE PERMIS DE SEDERE PE 10 ANI SI VREAU SA MERG LA EL INPREUNA CU FAMILIA AM 3 COPII UNU SCOLAR SI UNU LA GRADINITA SI UNU DE 2 ANI AS DORI SA MUNCIM ACOLO SI COPIII SA MEARGA LA SCOALA RESPECTIV LA GRADINITA AR PUTEA FRATELE MEU SA IMI FACA ACTE PE ADRESA LUI SI DACA AM O PRIORITATE CA AM COPII LA SCOALA ?VA MULTUMESC MARIA ORASAN ASTEPT RASPUNS

  • Link la comentariu Mendes Elena Sanda Miercuri, 12 Iunie 2013 21:46 postat de Mendes Elena Sanda

    locuiesc in franta miam gasit de munca cemi trebuie pt. a lucra legal.... multumeasc..

  • Link la comentariu O.A.I.D.A DEVELOPPEMENT Duminică, 19 Mai 2013 01:20 postat de O.A.I.D.A DEVELOPPEMENT

    Vous avez besoin d'un comptable franco-roumain d'un conseil juridique ou fiscal pour votre entreprise ?

    Le cabinet O.A.I.D.A Développement est un acteur performant dans le domaine de comptabilité.Conseil juridique et fiscal en entreprise, cet expert en comptabilité à Paris accompagne les entrepreneurs depuis la naissance de leur projet jusqu'à la réalisation de celui-ci en passant par la phase d'analyse, la création de l'entreprise ou de la société, la mise en place de l'organisation comptable, l'organisation administrative, les prévisions financières, l'optimisation fiscale, la gestion administrative et sociale du personnel, le calcul de la paie, l'assistance juridique.

  • Link la comentariu Ira Stoica Sâmbătă, 09 Martie 2013 19:32 postat de Ira Stoica

    Doar pentru a completa ceea ce este scris la taxe angajator,petru Romani aceste taxe au fost eliminate,angajatorul nu mai plateste nimic.
    Titlul de sejour se obtine abia dupa validarea contractului de munca.
    Cu bine

  • Link la comentariu Valentin Mogoi Vineri, 01 Martie 2013 16:26 postat de Valentin Mogoi

    Asi dori sa ma lamureasca si pe mine cineva ca se poate munci linistit si fara probleme in franta ca conducator auto pe orice categorie de autovehicul(permis cu categoriile:A,BE,CE,DE,Tb,Tr si Tv;13 atestate din 15 posibile) asta innainte de ianuarie 2014,ca dupa aceasta data se spune ca nu mai exista posibilitate de a ni se aplica una sau mai multe restrictii,ca pana acu! Cel putin asa se spune...

  • Link la comentariu Daniela Negru Luni, 03 Decembrie 2012 17:02 postat de Daniela Negru

    Buna ziua. Am o nedumerire. Pentru a obtine permisul de munca am nevoie neaparat de un contract din partea unui angajator si alta..e obligatoriu sa am pasaport sau e suficient si buletinul pentru a depunde actele. V as fi recunoscatoare pentru un raspuns. Multumesc.

  • Link la comentariu Tudor Miercuri, 14 Noiembrie 2012 18:17 postat de Tudor

    Faptul ca avem acces la 150 (acum 290 si ceva) de meserii nu inseamna ca suntem scutiti de necesitatea obtinerii permisului de munca :)) Mai updatati si voi informatiile astea. Ah si nici nu se mai platesc taxe diferite pentru noi fata de orice alt angajat francez.

Lasă un comentariu

Login


Login cu Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Facebook
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top