Psihologic ne merge bine. Romanii, cei mai optimisti europeni dupa nemti si austrieci

Cei mai optimisti europeni privind redresarea economica a tarii lor sunt nemtii, urmati de austrieci si romani. La polul opus, cele mai pesimiste prognoze sunt in Portugalia, Franta si Grecia, potrivit unui studiu GfK. Desi sperantele intr-o redresare economica au crescut in mod destul de perceptibil in unele tari, in...

Desi sperantele intr-o redresare economica au crescut in mod destul de perceptibil in unele tari, in altele acestea au stagnat sau au disparut. In momentul de fata, cele mai ridicate valori ale indicatorului le prezinta Germania si Austria (ambele 0,6 puncte), urmate de Romania (-13.6 puncte).

Cele mai pesimiste prognoze cu privire la redresarea economica s-au inregistrat in Portugalia (-43,4 puncte), Franta (-41,6 puncte) si Grecia (-36,9 puncte).

Crestere economica de 1,6% in 2013
 
Cu toate ca in anul care a trecut cresterea economica a fost de numai 0,3 procente, expertii estimeaza ca avansul economic pe primul trimestru al lui 2013 va fi intre 0,7 si 1%. Pentru tot acest an, Comisia Europeana anticipeaza o crestere de 1,6%. 

Somajul a inregistrat deja, pe parcursul anului trecut, o scadere destul de accentuata. In ianuarie 2012, rata era de 7,4%, insa pana in luna februarie anului scazuse la 6,7%. Numai somajul in randul tinerilor ramane la un nivel ridicat, la circa 23%. 

In urmatoarele cateva luni insa, inflatia ar putea deveni o problema. Conform Comisiei Europene, aceasta se situeaza in prezent la 3,8%, insa expertii anticipeaza o crestere de pana la 4,6% in cursul acestui an. 

Preturile produselor alimentare indeosebi vor determina o crestere a preturilor in prima jumatate a anului. Preturile la energie urmeaza si ele sa creasca si mai mult in lunile si anii care urmeaza, ca urmare a dereglementarii pietei energiei.

Mai multe locuri de munca

Cresterea economica continua, in timp ce somajul este in scadere. Comisia Europeana raporteaza ca, in prezent, 6,7 procente dintre romani nu au un loc de munca. Este una dintre cele mai mici rate din Europa, neanticipandu-se, cel putin pe termen mediu, o crestere substantiala.

Un numar mai mare de locuri de munca determina o crestere a veniturilor populatiei. Acest lucru este reflectat in mod clar de indicatorul asteptarilor privind veniturile, care in prezent se situeaza la -5,36 puncte. O comparatie cu valoarea de anul trecut (-22,7 puncte) arata in mod clar ca, in ultimele 12 luni, situatia de pe piata muncii s-a schimbat in mod considerabil. 

2013, an dificil pentru Sudul si Vestul Europei

Somajul ridicat si incetinirea continua a cresterii economice, in special in tarile sud-europene aflate in centrul crizei, afecteaza inca dezvoltarea economica in Uniunea Europeana (UE). Tarile care se indreapta spre redresare economica sunt situate in principal in nordul si estul Europei.

Anul care urmeaza va fi insa, din nou, un an dificil pentru tarile din sud si vest. Acestea sunt concluziile studiului GfK Climatul de consum Europa si SUA, care ofera o privire de ansamblu asupra evolutiei asteptarilor privind starea economiei si veniturile si dorintei de cumparare in randul consumatorilor din 12 tari europene si din SUA.

Teama ca situatia financiara si a datoriilor se va inrautati din nou a revenit in forta in intreaga Europa. In Grecia, greve de amploare au paralizat din nou economia. Portugalia a raportat ca nu va reusi sa realizeze economiile pe care si le-a propus. Cipru a evitat cu greu falimentul datorita unui important ajutor strain, primit in ultimul moment.

In urma recentelor alegeri, situatia politica din Italia a ajuns intr-un impas, fiind anuntate noi alegeri. Ramane insa de vazut cand se putea alcatui un guvern stabil, sau chiar in ce masura acest lucru este posibil. 

Somajul, problema nr. 1

Europa sufera sub impactul diverselor crize. In martie, somajul a atins cea mai ridicata valoare inregistrata de la introducerea monedei euro: 19 milioane de europeni nu aveau loc de munca. Aceasta ramane deci, in Europa, cea mai importanta problema. Rata somajului este de 12%. 

Exista insa diferente uriase intre regiuni. In timp ce un sfert din populatia din Grecia si Spania nu are loc de munca, cifra este cu mult mai coborata in Austria si Luxemburg, unde atinge cu putin peste 5 procente. tarile in sine nu sunt singurele vinovate pentru somajul si datoriile ridicate. 

Societatile comerciale din tarile aflate in centrul crizei sunt si ele puternic indatorate. Datoriile acumulate in raport cu produsul intern brut (PIB) sunt de 186 procente in cazul societatilor spaniole, 158 procente in cazul celor portugheze, 134 procente in cazul celor franceze si respectiv 289 procente in cazul celor irlandeze. 

Societatile comerciale impovarate de astfel de niveluri ridicate ale datoriilor nu pot investi, si nici nu pot genera crestere economica sau crea noi locuri de munca. Ca urmare, nu numai bugetele nationale trebuie repuse pe picioare, societatile trebuie sa faca si ele tot posibilul pentru refacerea lichiditatii.

Asteptarile privind starea economiei: Grecia si Spania spera ca anul acesta sa invinga recesiunea Prognoza consumatorilor, cand vine vorba despre modul in care economia tarii lor va evalua in lunile care urmeaza, variaza foarte mult in Europa.

Sfarsitul lui 2012 a marcat un alt an in recesiune pentru Cehia. Potrivit Comisiei Europene, PIB a scazut in ansamblu cu 1,3 procente. Pe parcursul anului, se anticipeaza ca acesta sa inregistreze, din nou, ocrestere treptata. Cu toate ca pentru 2013 este preconizata o crestere zero, populatia se asteapta sa vada un progres economic semnificativ in lunile care urmeaza.

Aceasta supozitie este sprijinita de nivelul de ocupare a fortei de munca in crestere. La sfarsitul lui 2012, rata s-a imbunatatit, de la an la an, cu 0,9 procente. in consecinta, asteptarile cehilor privind starea economiei au crescut cu peste 20 de puncte in primele trei luni ale anului. Indicatorul se situeaza in momentul de fata la -17,5 puncte, cea mai ridicata valoare inregistrata din februarie 2011. 

Economia greaca s-a prabusit si, cu toate ca in 2013 nu se anticipeaza o redresare, se preconizeaza o incetinire a ratelor de crestere negative. in urma unei reduceri, in 2012, a PIB cu 6,4 procente, Comisia Europeana preconizeaza ca, anul acesta, el va ajunge la -4,4 procente. 

Conform acestei previziuni, in 2014, pentru prima data in sase ani de recesiune, se anticipeaza o crestere marginala de 0,6 procente. Ramane de vazut daca aceste cifre vor fi confirmate pe parcursul anului.

Expertii greci sunt impartiti in doua tabere in ceea ce priveste aceasta previziune. O tabara nu are incredere in masurile drastice de austeritate, si este de parere ca recesiunea va continua multi ani. Cealalta sprijina masurile luate de guvern si troica, si este de acord cu prognoza Comisiei Europene.

Citeste si alte articole pe:  http://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/psihologic-ne-merge-bine-romanii-cei-mai-optimisti-europeni-dupa-nemti-si-austrieci-88896

Citit 3175 ori
Login pentru a posta comentarii
Facebook
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top