Cum vrea să reducă poluarea primarul Parisului?

Cum vrea să reducă poluarea primarul Parisului?

Bertrand Delanoë, primarul socialist al Parisului, a prezentat în Consiliul Municipal, un plan drastic, menit să reducă poluarea aerului Capitalei franceze, unul dintre oraşele din Europa în care se respiră cel mai prost. Planul antipoluare (mai corect ar fi să spunem antimaşini) este deja extrem de criticat, chiar de către unii membri ai majorităţii de stânga, dar mai ales de Opoziţia conservatoare.

Primarul speră să vadă măsurile puse în practică în 2014, anul când au loc viitoarele alegeri municipale.

Ideile lui Bertrand Delanoë sunt numeroase: 50 de măsuri propuse numai la Consiliul Municipal de acum. Unele sunt chiar revoluţionare, altele greu de aplicat şi multe cu efecte penalizante pentru cetăţenii cel mai puţin înstăriţi. Despre ce este însă vorba?

Ca să combată poluarea din Paris şi din jurul Capitalei franceze, unde dioxidul de azot ar depăşi de două ori normele maxime admise, primarul socialist a propus crearea până în 2014 a unei aşa-zise "ZAPA"-Zonă de Acţiune Prioritară pentru Aer. Ar fi vorba de Parisul propriu-zis şi de prima zonă de centură din jurul oraşului, regiune în care ar urma să fie interzise definitiv maşinile particulare mai vechi de 17 ani, camioanele mai vechi de 18 ani şi motocicletele mai vechi de zece ani. Cu alte cuvinte, cei care vor dori să vină cu maşina la Paris vor fi primiţi doar dacă au maşină recentă sau dacă renunţă la automobil şi folosesc transportul în comun.

Dacă dispozitivul va fi adoptat, atunci nu numai parizienii şi locuitorii din regiune, ci şi toţi transportatorii şi turiştii care vin sau tranzitează zona ar fi supuşi aceloraşi reguli. Acuzat de Opoziţia conservatoare că discriminează astfel populaţiile cele mai defavorizate, cele care nu-şi pot cumpăra maşină nouă, Delanoë a propus măsuri care să însoţească acest plan. Printre ele, reinstaurarea unei taxe tip "rabla" şi acordarea unor abonamente gratuite pe transportul în comun o perioadă de timp limitată.

Alt punct forte al planului antipoluare preconizat de primarul Parisului se referă la reducerea de la 80 la 70 de km/oră a vitezei maxime pe şoseaua de centură a Parisului.

În mod paradoxal, însă, planul edilului socialist nu prevede nimic pentru maşinile diesel şi nici pentru cele 4X4, aflate în colimatorul comuniştilor şi ecologiştilor parizieni.

Trebuie ştiut însă că dacă aceste măsuri criticate de o parte dintre aliaţii socialiştilor şi denunţate vehement de conservatori sunt cu adevărat ambiţioase şi revoluţionare, ele vor avea nevoie, în parte cel puţin şi de avizul altor organe ale statului. Pentru reducerea vitezei maxime, e nevoie de exemplu de un decret, cerut deja prim-ministrului. Pentru crearea acelei "ZAPA", iarăşi trebuie avizul mai multor părţi, fiind incluse în plan nu numai Parisul, ci şi o serie de comune din jurul Capitalei. E nevoie deci de o concertare regională, nu doar de o "lovitură politică, de o operaţiune de comunicare", spune dreapta pariziană. Dreaptă care uită să amintească în criticile sale nişte cifre totuşi foarte îngrijorătoare, care fără îndoială au stat la baza propunerii lui Delanoë: în Franţa mor anual, din cauza poluării atmosferice, 43 de mii de persoane. În accidente de maşină nu-şi pierd viaţa "decât" patru mii.

Combaterea poluării aerului a devenit aşadar prioritatea numărul unu a primarului Capitalei franceze. Peste doi ani, când vor avea loc viitoarele municipale, Bertrand Delanoë vrea să-i predea succesorului său, care speră să fie tot socialist, un Paris cât mai verde cu putinţă. Rămâne de văzut dacă şi statul francez care, aşa cum am văzut, are şi el un cuvânt de spus, va urma planurile edilului-şef parizian.

Citeste tot articolul:  http://www.rfi.ro/articol/stiri/mediu/cum-vrea-sa-reduca-poluarea-primarul-parisului

Citit 6642 ori
Login pentru a posta comentarii
Facebook
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top