•  Ti-am pregatit o rubrica noua, plina de informatii utile. Fii la curent cu tot ce se intampla in Franta. Stiri din ziare traduse in limba Romana.

  • Viziteaza Franta alaturi de noi! - Vom incerca sa iti grupam informatiile despre obiectivele turistice de pe tot teritoriul intr-un singur loc.

  • Incercam sa iti prezentam cele mai utile legaturi cu Franta, rapid, intr-un singur loc.

  •  

  •  

  •  

Cinema: Rǎpirea lui Michel Houellebecq

Cinema: Rǎpirea lui Michel Houellebecq

Canalul de televiziune  franco-german Arte a programat miercuri 27 august un film intitulat "Rǎpirea lui Michel Houellebecq" şi în care scriitorul francez Michel Houellebecq îşi joacǎ propriul rol. Filmul este de fapt o comedie spumoasǎ, între genul documentar şi ficţiune. El pune însǎ în luminǎ şi un...

 

Michel Houellebecq este, nimeni nu contestǎ acest lucru, un bun scriitor, iar în prezent se spune despre el cǎ este cel mai celebru scriitor francez în viaţǎ, cel mai citit şi mai tradus pe plan internaţional. Un om care a cîştigat mulţi bani din talentul sǎu, chiar dacǎ pentru el banii nu par sǎ conteze prea mult. In jurul sǎu se structureazǎ însǎ un fel de "industrie" Houellebecq, destinatǎ sǎ producǎ şi mai mulţi bani şi mai ales sǎ-i "valorifice" imaginea pe care şi-o cultivǎ. El este un fel de scriitor genial dar "paumé" (cum spun francezii), altfel spus avînd aerul cǎ este mereu rǎtǎcit, pierdut, dezorientat, în decalaj cu tot ce se întîmplǎ în jurul sǎu, scîrbit de tot şi de toate, de oameni şi de civilizaţie, de prezent şi de trecut, precum şi indiferent în ce priveşte viitorul.

Ori, tocmai în aceastǎ atitudine a sa se ascunde o "minǎ de aur". Michel Houellebecq, romancier dar şi poet, mai este, anul acesta, eroul unui film, care va ieşi în sǎli pe 10 septembrie, intitulat "Near Death Experience" (Aproape de experienţa morţii), realizat de Benoît Delépine şi Gustave Kervern.

Michel Houellebecq pare a fi efectiv atras acum de cea de a 7-a artǎ, în spaţiul cǎreia pare sǎ se descurce mai bine ca "actor" decît ca regizor. Dupǎ ce în 2010 el a obţinut premiul Goncourt pentru romanul "Harta şi teritoriul", Michel Houellebecq s-a aruncat singur în aventura adaptǎrii cinematografice a propriei sale cǎrţi. Rezultatul a fost o veritabilǎ catastrofǎ, ceea ce nu-l descurajeazǎ însǎ pe celebrul scriitor francez sǎ continue, e drept, sub o altǎ formǎ.

"Rǎpirea lui Michel Houellebecq", film realizat de Guillame Nicloux, se inspirǎ, culmea, dintr-o secvenţǎ… realǎ. In septembrie 2011 scriitorul a dispǎrut brusc pentru o sǎptǎmînǎ, ceea ce a alimentat tot felul de zvonuri, inclusiv acela legat de o eventualǎ rǎpire.

Referindu-se la prestaţia sa de actor din filmul în care este personaj, Michel Houellebecq declarǎ pentru Agenţia France Presse: "uneori descopǎr cǎ sunt destul de amuzant".

Houellebecq se amuzǎ însǎ cu siguranţǎ jucînd jocul maşinii care îi amplificǎ aura, şi nu este exclus sǎ se inspire şi din acest spectacol pentru viitoarele sale romane. Pe data de 4 septembrie este anunţatǎ în Franţa o carte intitulatǎ "Houellebecq economist". Nu este o glumǎ, un economist pe nume Bernard Maris, considerǎ cǎ viziunea lui Houellebecq despre mondializare şi despre lumea liberalǎ, aşa cum decurge din romanele sale, merita o astfel de analizǎ. Ne putem aştepta în anii viitori şi la alte cǎrţi de acest gen, şi nu este vina scriitorului. Maşina mediaticǎ are tendinţa de a-l transforma într-un guru şi orice spune şi face devine sursǎ de frison, şi, de ce nu, de profit.      

 

Citeste si alte articole pe:  http://www.rfi.ro/special-paris-51874-cinema-rapirea-lui-michel-houellebecq

Citit 4139 ori
Login pentru a posta comentarii
Facebook
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top