Imprimă această pagină

Cum sa iti recuperezi banii de la Firme in Franta?

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Pentru a facilita achitarea facturilor neplatite si a reduce intarzierile de plata, legea Macron creaza o noua procedura de recuperare a creantelor. Aceasta va intra in vigoare dupa publicarea decretului de aplicare (care in principiu, trebuia sa fie publicat in decembrie 2015, dar care poate sa apara la inceputul acestei luni).

Care sunt modalitatile de recuperare a unei sume de bani, in acest moment?

Recuperarea amiabila a creantei poate fi o alternativa. Aceasta poate lua doua forme: fie creditorul si debitorul, se inteleg asupra sumei si a modalitatilor de plata, fie executorul judecatoresc sau o societate de recuperari creante sunt imputernicite de creditor pentru a obtine plata voluntara a datoriei de catre debitor.

In absenta unui acordului debitorului sau daca acesta nu isi respecta angajamentul luat, este necesar un titlu executoriu. Acest titlu este emis de catre judecator si va permite executorului judecatoresc sa oblige debitorul la plata.

Cum se va desfasura noua procedura simplificata?

 Procedura simplificata de recuperare a creantelor mici ( valoarea acestora va fi precizata in decretul de aplicare, insa in principiu este vorba de creante de 1000€-2000€), va fi instaurata odata cu publicarea decretului de aplicare.

In practica, va fi suficient sa sesizati executorul judecatoresc prin completarea unui formular in care sa descrieti natura litigiului si sa precizati suma solicitata.

Executorul va avertiza debitorul si daca acesta recunoaste datoria, executorul va constata acordul partilor privind suma si modalitatile de plata.

Executorul va emite apoi un titlu executoriu care ii va permite, daca va fi nevoie sa procedeze la executarea silita a acordului.

Cheltuielile cu onorariul executorului judecatoresc sunt in sarcina creditorului.

Ce tip de datorii pot fi recuperate prin procedura simplificata?

 Este bine de stiut ca aceasta procedura se va aplica tuturor creantelor civile si comerciale si va cuprinde si datoriile consumatorilor, precum creditele de consum si creditele bancare.

Multumiri pentru articolul de mai sus, doamnei avocat:
Diana DAUPHIN – LAZAR
Avocat in Baroul NANTES si BUCURESTI
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
SIGILIA
3 Quai Hoche
44200 NANTES
02 51 89 98 08
www.sigilia.fr
Sursa Articol: www.avocat-roman-in-franta.eu
Citit 6617 ori Ultima modificare Duminică, 31 Ianuarie 2016 03:12

Articole înrudite

1 comentariu