Imprimă această pagină

Concediul de maternitate in Franta?

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Daca lucrati in Franta, trebuie sa stiti ca durata concediului de maternitate este variabila, in functie de numarul de copii deja nascuti si de numarul copiilor pe care ii veti naste. Codul Muncii prevede durata concediului in functie de fiecare caz in parte, insa conventia colectiva aplicabila contractului Dvs. de munca poate contine prevederi mai favorabile.

Durata concediului

Fiecare salariata insarcinata beneficiaza de concediu de maternitate care incepe cu concediul prenatal (6-24 saptamani inainte de data de nastere estimata a copilului) si se continua cu concediul postnatal ( 10 -22 saptamani dupa nastere).


 

Numarul copiilor pe care ii veti naste Numarul copiilor pe care ii aveti deja in grija Durata concediului prenatal Durata concediului postnatal
1 0 sau 1 6 saptamani 10 saptamani
1 2 sau mai multi 8 saptamani 18 saptamani
2 12 saptamani 22 saptamani
3 sau mai multi 24 saptamani 22 saptamani

Organizarea concediului

Scurtarea concediului

Salariata poate decide sa scurteze durata concediului de maternitate, insa trebuie sa intrerupa munca minim 8 saptamani, dintre care 6 dupa nastere, pentru a beneficia de indemnizatia zilnica de maternitate.

Reportarea partiala a concediului prenatal

Cu acordul medicului care urmareste sarcina, salariata poate face o cerere scrisa pentru reducerea perioadei concediului prenatal cu o durata de maxim 3 saptamani. In acest caz, durata concediului postnatal se compenseaza cu aceeasi durata.

Legea nu obliga salariatul sa obtina acordul angajatorului pentru a face reportarea concediului.

Durata concediului creste atunci cand salariata insarcinata are deja in grija cel putin doi copii, concediul prenatal poate fi prelungit cu 2 saptamani, in acest caz concediul postnatal de 18 saptamani este redus cu aceeasi durata.

In caz de sarcina multipla, este posibila marirea concediului prenatal cu 4 saptamani, insa concediul postnatal de 22 de saptamani se va reduce cu aceeasi durata.

Cuantumul indemnizatiei

Acest cuantum depinde de situatia Dvs profesionala:

Daca sunteti salariata

Trebuie indepliniti cateva conditii legate de perioada de timp de cand sunteti inscrisa in sistemul de asigurari de sanatate (Assurance Maladie), de numarul orelor lucrate si de cuantumul cotizatiei platite.

Indemnizatia zilnica de maternitate este egala cu castigul zilnic de baza. Acesta se calculeaza pe baza ultimelor salarii si nu poate depasi 82,32€ pe zi, cu exceptia cazului in care conventia colectiva aplicabila contractului de munca contine prevederi mai favorabile.

Indeminzatiile se platesc la fiecare doua saptamani de catre Assurance Maladie.

Daca sunteti in somaj

Daca beneficiati de alocatia de somaj platita de Pole Emploi sau daca ati beneficiat de o asemenea alocatie in ultimele 12 luni sau daca ati incetat activitatea profesionala de mai putin de 12 luni, atunci ultima activitate profesionala va determina regulile de calcul ale indemnizatiei.

Si in acest caz, indemnizatia zilnica de maternitate nu poate depasi 82,32€ pe zi.

Retineti ca plata indemnizatiei zilnice de maternitate de catre Assurance Maladie suspenda plata alocatiei de somaj  de catre Pole Emploi.

In sfarsit, daca doriti sa calculati indemnizatia la care aveti dreptul, o puteti face cu ajutorul acestui simulator.

Multumiri pentru articolul de mai sus, doamnei avocat:
Diana DAUPHIN – LAZAR
Avocat in Baroul NANTES si BUCURESTI
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
SIGILIA
3 Quai Hoche
44200 NANTES
02 51 89 98 08
www.sigilia.fr
Sursa Articol: www.avocat-roman-in-franta.eu
Citit 6500 ori Ultima modificare Miercuri, 23 Septembrie 2015 13:53

Articole înrudite

1 comentariu