Francofonia, mizele de mediu şi economice în faţa guvernanţei mondiale

Francofonia, mizele de mediu şi economice în faţa guvernanţei mondiale

Vineri se deschide la Kinshasa, capitala Republicii Democratice Congo, fostul Zair, Conferinţa ministerială a francofoniei, al 14-lea sommet al francofoniei, o întâlnire la care participă zeci de state, printre care şi România, şi care se încheie duminică.

Organizaţia internaţională a francofoniei are ca misiune "să organizeze relaţiile politice şi de cooperare între statele care împărtăşesc limba franceză şi respectă valorile universale" iar sommetul de la Kinshasa are ca temă "Francofonia, mizele de mediu şi economice în faţa guvernanţei mondiale".

Termenul de "francofonie" a fost inventat în 1880 de un geograf francez pe nume Onésime Reclus. Pentru el, francofon, desemna persoanele şi instanţele care utilizau limba franceză în lume, definiţie ce-a rămas valabilă până în zilele noastre. În 1926 ia naştere asociaţia scriitorilor de limbă franceză iar în 1961 strămoşul Agenţiei universitare a francofoniei care regrupează astăzi aproape 800 de instituţii din o sută de ţări. Un deceniu mai târziu, mai exact în 1970, se crează la iniţiativa unor lideri politici africani şi asiatici, evident francofoni, predecesoarea Organizaţiei internaţionale a francofoniei, OIF, care regrupează astăzi 56 de state şi guverne, 19 ţări observatoare şi două state candidate la statutul de observator. În 1984 se lansează canalul de televiziune francofon TV5, parte astăzi, alături de France24 şi RFI, din grupul Audiovizualului exterior al Franţei.

Câţi francofoni sunt astăzi în lume şi cum se plasează limba franceză faţă de celelalte?

Francofonia revendică 220 de milioane de vorbitori în lume din care aproape jumătate, adică 96 de milioane numai în Africa. Continentul negru este şi cel în care se preconizează că se va dezvolta cel mai mult francofonia, fireşte din raţiuni demografice. În 2050 se estimează că 85 la sută din cele peste 700 de milioane de francofoni care vor exista atunci, vor fi africani, în Europa urmând să existe atunci doar 12 la sută din totalul francofonilor. Limba franceză, astăzi a 9-a cea mai vorbită limbă în lume şi a doua a Uniunii Europene,  este împărtăşită de trei la sută din populaţia mondială. Se subliniază faptul că 60 la sută dintre francofoni au sub 30 de ani, e deci o limbă a tinerilor. 13 state din lume au adopat franceza ca limbă oficială unică şi 16 ca limbă co-oficială, adică alături de o alta. Cine finanţează francofonia?

Franţa rămâne alături de Canada principalul contribuitor al francofoniei chiar dacă contribuţia financiară a Parisului a diminuat anul acesta de la 21 la puţin peste 14 milioane de euro. Capitala Franţei pune însă gratuit la dispoziţia francofonilor noul sediu al Organizaţiei. Inaugurat anul trecut şi aflat într-un cartier central şi select al Parisului, sediul OIF regrupează pe mai bine de 8 mii de metri pătraţi toate serviciile care până în 2011 erau răspândite în mai multe sedii. Pe lângă cele 14 milioane de euro pe care le varsă la OIF, Franţa mai consacră alte 42 de milioane francofoniei la care se adaugă bugetul "cultură şi comunicare" de 150 de milioane de euro din care jumătate se duc la TV5 Monde.

Citeste tot articolul:  http://www.rfi.ro/articol/stiri/politica/francofonia-mizele-mediu-economice-fata-guvernantei-mondiale

Citit 4085 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top