Paris: campanie împotriva pedepsei cu moartea

Paris: campanie împotriva pedepsei cu moartea

La Paris a fost lansată cu mult răsunet mediatic o campanie internaţională împotriva pedepsei cu moartea care mai este aplicată în aproximativ 60 de ţări. Această iniţiativă are loc în contextul în care data de 10 octombrie a fost decretată "Zi mondială împotriva pedepsei capitale".

În cursul zilei de marţi 9 octombrie numeroşi diplomaţi, jurişti, avocaţi şi militanţi pentru drepturile omului şi-au dat întîlnire în faţa Ministerului francez de externe pentru lansa această nouă mobilizare împotriva unei pedepese pe care o consideră ca incompatibilă cu civilizaţia. Un mesaj i-a fost adresat secretarului general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Ban Ki Moon. Organizaţia “Împreună împotriva pedepsei cu moartea” a anunţat că în iunie anul viitor va fi convocat la Madrid un congres mondial pe această temă. Ea va fi abordată însă, foarte curînd, altfel spus chiar săptămîna viitoare, şi la reuniunea la vîrf a francofoniei de la Kinshasa. Franţa, care a abolit pedeapsa cu moartea în 1981, se doreşte în avangarda acestei campanii, pe care o sprijină activ ministerul francez de externe şişeful diplomaţiei franceze Laurent Fabius. Acesta din urmă a organizat deja, la sfîrşitul lunii septembrie, cu ocazia Adunării generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, o întîlnire pe tema abolirii pedepsei cu moartea, întîlnire la care au participat în jur de 50 de state.

Printre ţările în care au loc numeroase execuţii capitale sunt citate foarte des Statele Unite, China şi Iranul. Tări precum Tunisia, Marocul sau Algeria aplică, de două decenii, un moratoriu în privinţa pedepsei cu moartea, fără să procedeze însă la abolirea ei prin lege. O ţară ca Japonia se dovedeşte destul de fluctuantă în această privinţă şi a reluat anul acesta execuţiile capitale după o perioadă de sistare a lor. Sunt semne încurajatoare însă că pe ansamblu comunitatea internaţională se îndreaptă spre abolirea pedepsei cu moartea. Cu zece ani în urmă, o treime din cele 193 de ţări membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite dispuneau de arsenalul legislativ necesar în vederea abolirii pdepsei capitale, iar astăzi două treimi au optat pentru această măsură.

Citeste tot articolul:  http://www.rfi.ro/articol/stiri/politica/paris-campanie-impotriva-pedepsei-moartea

Citit 4036 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top