Şoc fiscal în Franţa

Şoc fiscal în Franţa

În Franţa sunt anunţate măriri de impozite pe care unii comentatori le califică drept un veritabil “şoc fiscal”. Mai rămîne întrebarea dacă guvernul socialist a găsit şi mijloacele necesare pentru a relansa creşterea economică. 

 

Şoc fiscal în Franţa. REUTERS/Philippe Wojazer

Această dezbatere este lansată în orice caz în Franţa şi întreaga presă, precum şi numeroase canale de televiziune, scrutează deciziile guvernului şi ale preşedintelui François Hollande. Revista L’EXPRESS consideră că francezii vor fi năuciţi în curînd de povara fiscală şi că reformele de fond nu au fost lansate încă. Editorialistul Christophe Barbier scrie următoarele, citez:

“Plata impozitului este o onoare şi în aceeaşi măsură o sarcină, şi nu degeaba multă vreme ideea de cetăţenie a fost legata de plata achitarea impozitelor, altfel spus nimeni nu putea participa la luarea deciziilor publice dacă nu îşi plătea întîi contribuţiile financiare. Un singur imperativ este însă mai înalt decît impozitele, şi anume buna utilizare a acestui mecanism.”

Ori, comentatorul francez consideră că şocul fiscal cu care vor fi confruntaţi francezii nu este însoţit de reforme ambiţioase de natură să ducă la scăderea cheltyuielilor publice, eradicara asistanatului sau stimularea competitivităţii în Franţa. Se discută din nou şi despre faptul că marile averi s-ar putea expatria treptat.

ÎIntr-un interviu acordat ziarului popular Aujourd’hui, Pierre Moscovici, ministrul finanţelor şi al economiei, încearcă însă să liniştească spiritele. Pînă acum nu se constată nici un exil fiscal masiv, chiar dacă în viitor cei care cîştigă peste un milion de euro pe an vor lăsa fiscului 75 la sută din venit. Iar 9 francezi din 10 nu vor fi afectaţi de creşterea impozitelor. Pentru anul viitor, doar familiile care cîştigă foarte bine se vor vedea obligate să contribuie mai mult, precizează Pierre Moscovici.

Alţi specialişti consideră că impozitele ar trebui să devină un subiect european, altfel spus ca ele să fie armonizate pe plan european, ceea ce s-ar putea face printr-un referendum. Pentru că în prezent atracţia pe care o exercită unele ţări prin regimuri fiscale “mai tolerante” nu face decît să fie contra-productivă, sabotînd de fapt construcţia europeană.

În Belgia, de exemplu, sunt “exilaţi fiscal” mulţi francezi, ceea ce nu înseamnă că această ţară este un paradis economic: dimpotrivă, Belgia este supraîndatorată, un tînăr din 5 nu are de lucru, iar obligaţii fiscale ale intreprinderilor sunt enorme. În materie de fiscalitate există o anumită competiţie absurdă în Europa din care toată lumea are de pierdut, mai spun unele voci avizate.

Citeste tot articolul:  http://www.rfi.ro/articol/stiri/economie/soc-fiscal-franta

Citit 4141 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top