Şomajul trece de pragul simbolic de 3 milioane de persoane

Şomajul trece de pragul simbolic de 3 milioane de persoane

Acest început de septembrie este o perioadă decisivă pentru zona euro întrucît Banca Centrală Europeană urmează să ia măsuri excepţionale de natură să atenueze presiunea exercitată de pieţele financiare asupra Spaniei şi Italiei. Vom survola în cele ce urmează peisajul economic european cu un accent pe Franţa unde şomajul a depăşit pragul simbolic de 3 milioane de persoane.

Merită semnalat faptul că astăzi cotidianul Le Monde publică pe prima pagină un editorial elogios la adresa lui Mario Draghi, directorul Băncii Centrale Europene. Viitorul monedei unice europene se află în mîinile sale, scrie ziarul de după-amiază. Intr-un moment cînd şefii de stat europeni par timoraţi în faţa crizei, Mario Draghi acţionează ca un şef de stat, mai subliniază editorialistul. Iniţiativa sa, sprijinită de cancelara germană Angela Merkel şi de preşedintele francez François Hollande, constă în lansarea unui program de achiziţionare de bonuri de trezorerie, ceea ce va ajuta Italia şi Spania să obţină apoi împrumuturi cu dobînzi mai mici pe pieţele financiare.

Este iraţional faptul, spun experţii ziarului Le Monde, că pieţele financiare impun unor ţări precum Italia şi Spania, care s-au angajat în aplicarea unor reforme substanţiale, dobînzi excesiv de mari în raport cu cele aplicate Germaniei, de exemplu. Aceste diferenţe enorme de tratament minează zona euro, nu au nici un fundament macro-economic serios şi înseamnă chiar o negare a monedei unice, mai scrie ziarul citat.

Fără îndoială, intervenţia Băncii Centrale Europene, poate singura instituţie europeană care inspiră încredere pieţelor financiare, va avea un efect benefic. Mai rămîn însă alte două mari probleme care afectează zona euro: creşterea şomajului pe fondul unui ritm de creştere economică anemic. Franţa este confruntată în prezent cu ambele fenomene, ceea ce l-a făcut pe primul ministru Jean-Marc Ayrault să declare că situaţia este de o gravite deosebită.

Faptul că şomajul a depăşit pragul simbolic de trei milioane de persoane, ceea ce nu s-a mai întîmplat din 1999, este considerat ca un duş rece pentru guvernul francez precum şi pentru preşedintele François Hollande. Acesta din urmă este criticat chiar şi în rîndurile stîngii pentru “calmul” excesiv cu care abordează situaţia. Următoarele luni vor fi însă decisive şi în privinţa imaginii sale şi a “stilului Hollande”, pentru că lucrurile serioase încep abia acum, după vacanţele de vară.

Pentru a completa tabloul zonei euro, merită să cităm o declaraţie făcută în presa germană de ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski: “Suntem gata să aderăm la moneda unică europeană euro, dar numai cînd voi, ţările din zona euro, veţi găsi soluţii la actualele probleme şi cînd noi, liderii polonezi, vom putea spune populaţiei noastre acum putem adera fără pericol.” Iată o frază simptomatică pentru modul în care privesc numeroase ţări europene care nu fac parte din euro evoluţia acestei zone. In acest moment euro apare mai degrabă ca o sursă de probleme decît de soluţii, ceea ce nu este normal pentru construcţia europeană şi mai ales pentru idealurile acestui imens efort.   

Citeste tot articolul:  http://www.rfi.ro/articol/stiri/economie/somajul-trece-pragul-simbolic-3-milioane-persoane

Citit 4437 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top