Guvernul francez le întinde o mână tinerilor şomeri

Guvernul francez le întinde o mână tinerilor şomeri

Guvernul francez a anunţat  programul destinat să combată şomajul tinerilor cu o situaţie precară: cei fără nicio diplomă, cu vârsta între 16 şi 25 de ani şi care trăiesc în cartierele cele mai defavorizate. Dispozitivul denumit “locuri de muncă pentru viitor” este considerat drept esenţial de guvernarea sociali...

Proiectul face parte din lista de promisiuni electorale ale lui François Hollande. Pentru a sublinia urgenţa şi gravitatea situaţiei, textul legislativ va fi analizat cu prioritate în sesiunea parlamentară extraordinară ce va debuta pe 10 septembrie. Astfel, primele contracte ar putea fi semnate înainte de întâi ianuarie 2013, speră ministrul francez al muncii Michel Sapin. Premierul Jean-Marc Ayrault crede că "a combate şomajul tinerilor înseamnă a lupta pentru viitorul lor dar şi al Franţei. Contractele ce vor fi propuse tinerilor vor contribui astfel la răspunsul rapid şi ambiţios ce trebuie dat acestei probleme".

Guvernul de la Paris estimează între 400 şi 500 de mii numărul de tineri fără nico diplomă şi cu vârsta sub 25 de ani care nu-şi găsesc de lucru – dealtfel ultima creştere a şomajului pe luna iulie a marcat cel mai mult această categorie a populaţiei. Practic un sfert din tinerii francezi apţi de muncă sunt în şomaj, o cifră îngrijorătoare pentru o ţară europeană. Din păcate de aproape 4 decenii toate măsurile luate de precedentele guverne - de dreapta sau de stânga - au fost adesea ineficiente şi tot timpul extrem de costisitoare.

Echipa socialistă speră totuşi să creeze anual circa 150 de mii de astfel de contracte “pentru viitor”, contracte ce vor avea o durată cuprinsă între minimum un an şi maximum trei ani şi vor fi remunerate cu salariul minim pe economie adică 1425 de euro brut pe lună. Angajatorii vor fi căutaţi cu prioritate în sectorul asociativ, sportiv şi al economiei sociale şi solidare, în colectivităţile locale chiar dacă se vor face şi unele excepţii în sectorul privat. O bună parte din primele astfel de contracte – 6 mii la număr- se vor duce spre sectorul educaţiei naţionale unde aceste locuri de muncă vor fi rezervate bursierilor şi celor care locuiesc în zonele urbane sensibile. Finanţat, subvenţionat 75 la sută de stat, întregul dispozitiv va costa 1,5 miliarde euro pe an cu excepţia anului viitor când îi vor fi consacrate 2,3 miliarde.

Opoziţia conservatoare consideră că acest proiect este prea costisitor şi că strategia guvernamentală este greşită. Jean-François Copé e secretarul general al mişcării conservatoare UMP:

"Ştim deja de pe acum că mare parte din aceste locuri de muncă nu vor fi însoţite de măsuri care să le permită să rămână perene. Cu alte cuvinte, nimeni nu ştie azi cui îi vor servi aceste locuri de muncă. Ori problema este că astăzi, înainte de toate, trebuie să se creeze locuri de muncă în întreprinderi şi de accea trebuie ameliorată competitivitatea acestora" e de părere liderul conservatorilor francezi.

Un discurs similar ţin dealtfel şi patronii din Hexagon. Guillaume Cairou este preşedintele clubului antreprenorilor:

"Nu este soluţia pe care o aşteptam în faţa problemei tinerilor. Cred că adevărata problemă este reforma industriei noastre, reforma competitivităţii firmelor noastre şi restauraera creşterii acestor societăţi".

Sindicatele franceze se tem de partea lor de instrucţia de care vor beneficia aceşti tineri înainte să se apuce de treabă. Numai o formare serioasă le va permite acestora să obţină un loc de muncă pe o perioadă mai lungă.

Socialiştii francezi au mai testat în 1997 când erau la putere acest sistem de “contracte pentru tineri” cu un succes care mai rămâne de dovedit în absenţa unor studii aprofundate. Noul dispozitiv al “locurilor de muncă pentru viitor” va cunoaşte succesul scontat de guvern doar dacă o serie de actori de pe teren se vor mobiliza: dacă socialiştii pot conta pe sprijinul regiunilor – deţinute majoritar de ei – ei vor trebui să-i mai convingă şi pe sindicalişti, după cum am văzut destul de reticenţi, şi pe patroni, la fel de suspicioşi. Meciul este aşadar departe de a fi câştigat chiar dacă momentan ideea ar putea diminua tensiunea atât de pe piaţa muncii cât şi din anumite cartiere dificile ale oraşelor franceze.

Citeste tot articolul:  http://www.rfi.ro/articol/stiri/social/guvernul-francez-le-intinde-o-mana-tinerilor-someri

Citit 4771 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top