Un robot caută viaţă pe Marte

Un robot caută viaţă pe Marte

Robotul Curiosity a ajuns luni pe planeta Marte, după un voiaj prin spaţiu, care a durat opt luni. Misiunea sa în următorii doi ani va fi să detecteze eventuale urme de viaţă pe planeta roşie, aflată la 100 de milioane de kilometri distanţă de Terra. Alimentat cu energie nucleară, robotul de 900 de kilograme are la bordul său şi înalt...

Bucurie mare nu numai în America, după aterizarea cu succes a lui Curiosity. În cazul în care robotul pe şase roţi descoperă marţieni, acest lucru se va datora şi francezilor din Toulouse. La bordul lui Curiosity se află şi două instrumente de fabricaţie franceză, de unde şi bucuria lui Pierre Bousquet, cercetători la CNES: ”La nivel mondial e un proiect care a mobilizat între două şi trei mii de persoane. În zilele şi săptămânile ce vin se va scrie debutul aventurii ştiinţifice. Vom descoperi poate lucruri care ne vor schimba înţelegerea faţă de planeta roşie şi de ce nu, punctul de vedere despre viaţă în sistemul nostru solar. Curiosity va putea merge în locuri precise, de interes ştiinţific major”, spune Pierre Bousquet, şeful serviciului planetologie al Centrului Naţional de Studii Spaţiale din Toulouse.

Primul element francez la bordul lui Curiosity este un laborator de analize chimice, care va permite stabilirea cu exactitate a naturii eşantioanelor culese de pe solul marţian. Tot francezii au pus la punct şi o supercameră chimică, botezată ChemCam şi dotată cu un spectometru laser, ce are un rol strategic. Instrumentul va putea analiza plasma produsă de o rază laser pe o ţintă desemnată dinainte. Această rază de laser emisă timp de cinci nanosecunde o pe o suprafaţă de 200 de microni va încălzi piatra marţiană la circa 6 mii de grade Celsius. Plasma astfel produsă va fi analizată instantaneu de un spectrometru, care ne va da apoi compoziţia respectivei pietre. Dacă aceasta conţine de exemplu molecule de carbon, oxigen sau hidrogen, informaţia va fi esenţială pentru cei care caută posibile urme de viaţă pe Marte.

Rămâne de văzut dacă după acest zbor reuşit şi instrumentele de la bordul lui Curiosity au suportat bine călătoria prin spaţiu şi mai sunt operaţionale. Trebuie ştiut că numai la ”aterizare”, capsula care adăpostea robotul a suportat o frânare uriaşă în atmosfera planetei Marte, presiunea putând eventual deteriora anumite părţi din instrumente. Teoretic, aparatele au fost concepute ca să reziste la temperaturi extreme, la şocuri şi vibraţiii precum cele care se produc la decolarea unei rachete. De când a decolat însă Curiosity de pe Pământ spre Marte, pe 26 noiembrie 2011, echipele franceze de cercetători nu au putut verifica decât parţial buna funcţionare a aparatelor de la bordul vehicului spaţial. Până acum, au avut loc 41 de tentative de a merge pe Marte, doar 14 s-au încheiat cu succes.

Citeste tot articolul:  http://www.rfi.ro/articol/stiri/societate/un-robot-cauta-viata-marte

Citit 4262 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top