Maestrul şi Margareta – un spectacol memorabil la Avignon

Maestrul şi Margareta – un spectacol memorabil la Avignon

La Avignon, în Franţa, a fost pus în scenă recent romanul lui Mihail Bulgakov, "Maestrul şi Margareta", un spectacol memorabil conceput de regizorul britanic Simon McBurnay. Presa francezǎ salutǎ în unanimitate aceastǎ realizare artisticǎ.

Simon McBurnay dramatizeazǎ de fapt cu o mare abilitate romanul lui Mihail Bulgakov, "Maestrul şi Margareta", scris în anii cei mai deliranţi ai stalinismului. Timp de trei ore, acest roman cu numeroase personaje, conceput pe mai multe etaje de fapt, explodeazǎ pur şi simplu în faţa spectatorilor. Nimeni nu s-a plictisit timp de o secundǎ la acest spectacol. Totul se petrece cu rapiditate, dar într-un ritm care îi permite spectatorului sǎ înţeleagǎ tot, chiar dacǎ actorii se exprimǎ în englezǎ, iar textul este supra-titrat.

Cînd Simon McBurnay a optat pentru acest roman el şi-a propus de fapt sǎ creeze un spectacol avertisment şi nu un spectacol divertisment. In romanul sǎu Bulgakov denunţǎ de fapt într-un mod magistral o dictaturǎ teribilǎ, dictatura stalinistǎ. Pentru Simon McBurnay însǎ romanul rǎmîne extrem de actual şi el o spune în caietul program : "Acest roman nu se referǎ doar la sfîrşitul anilor 30 în Uniunea Sovieticǎ, el intrǎ în totalǎ rezonanţǎ cu lumea de astǎzi. Nu trǎim noi sub dictatura unui sistem economic totalitar capitalist liberal care ne reglementeazǎ viaţa fǎrǎ sǎ ne recunoascǎ dreptul de a propune altceva ?" In aceastǎ frazǎ se ascunde de fapt motivaţia profundǎ a opţiunii pe care a fǎcut-o regizorul.  

Cu siguranţǎ cǎ o astfel de opţiune artisticǎ este şi un act de justiţie. Stalin a exterminat, în anii cît a condus Uniunea Sovieticǎ, în jur de 6000 de artişti (scriitori, actori, cîntǎreţi, pictori, şi aşa mai departe). Unii au scǎpat cu viaţǎ ca prin miracol şi este cazul lui Bulgakov. El şi-a scris romanul între 1928 şi 1940, într-o perioadǎ cînd era de fapt scriitor interzis. Bulgakov a trǎit într-o continuǎ teroare şi a murit de altfel fǎrǎ sǎ-şi vadǎ romanul publicat, pentru cǎ abia în 1973, odatǎ cu "dezgheţul" post-stalinist, capodopera sa a fost publicatǎ.  

Personajul principal al cǎrţii este de fapt un scriitor, "Maestrul", care scrie o carte despre Isus şi Pilat din Pont. Cum cartea sa este refuzatǎ cu dispreţ şi chiar suspiciune, Maestrul face o depresie nervoasǎ şi ajunge la spital, în ciuda faptului cǎ Margareta, iubita sa, îl sprijinǎ cu energia unei dǎruiri totale. Acesta este însǎ doar un fir al romanului pentru cǎ în paralel la Moscova îşi face apariţia un personaj ciudat, un anume profesor Woland, care pretinde cǎ a fost martor la condamnarea lui Isus de cǎtre Pilat din Pont. Pentru a rezuma, acest Woland este chiar diavolul care pur şi simplu vine în "vizitǎ de lucru" la Moscova unde descoperǎ cǎ toatǎ lumea este terorizatǎ de fricǎ. Mihail Bulgakov reuşeşte prin acest roman în acelaşi timp politic, fantastic şi burlesc sǎ ne sugereze cǎ de fapt… diavolul nu reprezintǎ în mod automat rǎul. Pentru cǎ Woland nimereşte de fapt într-un iad pe care nu l-a construit el, diavolul descoperǎ cǎ rǎul este reprezentat de un dictator care i-a transformat pe oameni în nişte marionete.

Toate aceste idei, dar şi altele, pentru cǎ romanul lui Bulgakov este mult mai complex, se regǎsesc tratate vizual în montarea lui Simon Mc Burnay iar spectatorul iese nǎucit la sfîrşit din cauza întrebǎrilor tulburǎtoare care încep sǎ-l frǎmînte. Tulburǎtor mai este şi faptul cǎ regizorul a utilizat ca ilustraţie sonorǎ Simfonia a 10-a a lui Dimitri Chostakovici, un alt mare artist persecutat de Stalin. Regizorul reconstituie prin diverse elemente de recuzitǎ, de vestimentaţie în special, întreaga atmosferǎ din anii 30, apǎsǎtoare şi cenuşie. Ca modalitate de reîmprospǎtare a memoriei acest spectacol este extrem de binevenit, mai ales în Franţa unde Stalin a fost adorat de Partidul Comunist Francez şi de o bunǎ parte dintre intelectuali.

Matei Vişniec

Ascultă 
image
image
Size: 3.8 Mb

Citeste tot articolul:  http://www.rfi.ro/articol/stiri/cultura/maestrul-margareta-un-spectacol-memorabil-avignon

Citit 3905 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top