O nouă dezbatere în Franţa: este incompatibilă meseria de avocat cu mandatul de deputat?

François Hollande. REUTERS/Philippe Wojazer

În Franţa asistăm la o intensă activitate parlamentară, ieri a fost adoptat printr-un vot considerat "istoric" mariajul pentru toţi iar azi deputaţii analizează proiectul de lege privind moralizarea vieţii politice. Măsurile conţinute în acest proiect alimentează deja noi polemici, iar unele prevederi sunt contestate chiar în sînul majorităţii de stînga.

După dezbaterile furtunoase şi numeroasele manifestaţii şi contr-amanifestaţii provocate de legea mariajului gay, François Hollande a lansat miercuri 24 aprilie un appel la calm şi la serenitate. Trebuie să ne unim forţele şi să ne concentrăm pe ceea ce francezii aşteaptă cu nerăbdare: redresarea economiei, crearea de locuri de muncă, restabilirea încrederii, a spus François Hollande. De altfel lui i s-a reproşat deja că prin furtuna socială şi diviziunile suscitate de legea mariajului gay executivul s-a îndepărtat de multe probleme mult mai urgente.

Nu este însă sigur că legea moralizării vieţii politice va duce imediat la ceea ce consideră François Hollande că ar fi "esenţial" pentru francezi, reuşita economică şi coeziunea socială.

Această lege are de fapt mai multe obiective, formulate în felul următor: transparenţa vieţii publice şi lupta împotriva marii delicvenţe economice şi financiare. La prima vedere nimic de spus, mulţi comentatori au subliniat că François Hollande a lansat o ofensivă justă, o veritabilă "politică a mîinilor curate".

După cum arată însă cotidianul Le Monde, unele dintre propunerile sale riscă să nu fie validate de Consiliul Constituţional, cum ar fi aceea de creare a unui "super-procuror" anti-corupţie. De altfel această idee, de crearea a unui Parchet Fiscal, a fost detaşată pentru moment de ansamblul textului de lege şi va fi analizată ulterior, la începutul lunii mai.

Mai rămîn însă alte puncte care nu le convin multor deputaţi, atît de stînga cît şi de dreapta. Primul dintre ele ţine de declararea averilor. Enorm de multe comentarii au fost făcute în jurul acestor prevederi, şi nu puţine au fost vocile care au spus că mult mai importantă este prevenirea conflictului de interese decît afişarea listelor de bunuri deţinute de miniştri, deputaţi şi alţi responsabili politici.

Nici în privinţa prevederilor care ţin de evitarea conflictului de interese nu s-a constituit însă o unanimitate entuziastă, nici măcar în sînul majorităţii de stînga. De exemplu faptul că mandatele deputaţilor sunt considerate incompatibile cu exercitarea meseriei de avocat a provocat multe reproşuri. Foarte mulţi deputaţi sunt avocaţi, iar acum, mai ales cei care sunt avocaţi de afaceri, se văd în situaţia de a fi obligaţi să renunţe la această activitate paralelă.

Ori, în istoria Franţei există aproape o tradiţie ca avocaţii să intre în politică sau ca politicienii să recurgă la talentul lor de avocaţi. Au fost momente în istoria Republicii Franceze cînd Parlamentul număra în compoziţia sa pînă la 200 de avocaţi. In prezent cam 40 de deputaţi sunt de profesie avocaţi. Numeroase argumente sunt exprimate în prezent pentru a i se cere executivului să renunţe la "interdicţia" preconizată.

Unii politologi vorbesc despre discriminare, de ce să fie arătată cu degetul ca fiind potenţial periculoasă pentru sănătatea vieţii politice meseria de avocat exercitată de un deputat? Alte personalităţi din breasla avocaţilor reproşează guvernului că suscită un fel de oprobiu public la adresa unei profesiuni. Mai sunt şi cei care se tem că într-o bună zi pe băncile parlamentare nu vor fi văzuţi decît funcţionari. De notat că proiectul de lege a făcut deja o primă "victimă". Liderul opoziţiei, Jean-François Copé, preşedinte al Uniunii pentru o Mişcare Populară, a anunţat că renunţă la fucţiile sale de avocat, pentru a se consacra exclusiv "familiei sale politice" şi Franţei.

Citeste si alte articole pe:  http://www.rfi.ro/articol/stiri/politica/o-noua-dezbatere-franta-este-incompatibila-meseria-avocat-mandatul-deputat

Citit 2246 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top