Grand Palais - Paris: retrospectiva unui secol de lumină şi mişcare în artă

credit foto: lexpress.fr

“Dynamo, un secol de lumină şi mişcare în artă, 1913-2013” se intitulează noua expoziţie deschisă pînă pe data de 22 iulie la Grand Palais la Paris.  O nouă expoziţie eveniment destinată să exploreze modul în care efectele luminoase şi alte halucinaţii de natură mai mult sau mai puţin electrică au marcat arta modernă.

Din poate punctele de vedere vizitatorii sunt invitaţi la o experienţă senzorială puternică, iar la intrarea în expoziţie poate fi citit acest avertisment destul de rar şi insolit: “datorită intensităţii lor luminoase puternice, unele opere nu sunt recomandate persoanelor care suferă de epilepsie”. Iată deci în ce univers “halucinatoriu” intră spectatorul, cu riscul de a primi pe retină unele şocuri, dar şi de a se pierde într-un labirint de obiect stranii, atipice.

Organizatorii au avut nevoie de două luni pentru a pregăti această expoziţie căreia i-au rezervat un spaţiu imens, 4000 de metri pătraţi. S-ar părea că niciodată spaţiul de la Grand Palais nu a fost utilizat chiar în totalitatea sa, cum este cazul acum. Peste 200 de obiecte, instalaţii sau "opere" sunt reunite, ele aparţinînd a 150 de artişti specializaţi în arta cinetică şi optică, în utilizarea tehnicilor fluorescente şi a altor provocări de acest gen. Chiar la intrarea în expoziţie publicul este primit, de exemplu, de o sculptură de ceţuri realizată de artistul japonez Fujiko Nakaya. Ulterior parcursul este marcat de diverse etape tematice cu dominante de genul: "găurile  neagre", "spa*iul invizibil", "efecte stroboscopice", "lumini care clipesc" şi aşa mai departe. Nu lipsesc operele unor mari artişti care au fost pionierii acestor tendenţe, cum ar fi Alexander Calder, Marcel Duchamp sau Robert Delaunay.

Printre instalaţiile de natură să producă emoţii puternice se mai numără un labirint de oglinzi realizat de Jeppe Hein, un tunel de ceaţă artificială care îşi schimbă mereu culoarea datorită unor filtre speciale, operă semnată de Ann Veronica Janssens, o anamorfoză spectaculară imaginată de elveţianul Felice Varini… Comisarul expoziţie, Mathieu Poirier, declară în interviurile sale că scopul său principal a fost acela de a propune "opere deschise" susceptibile să provoace senzaţii puternice. Iar în materie de consum de asftfel de senzaţii, toată lumea este avidă, de la copii la persoanele adulte.

După succesul precedentei expoziţii de la Grand Palais, mai traditionala dedicată artistului american  Edward Hopper, şi care a fost văzută de peste 800 000 de vizitatori, monumentul parizian care aminteşte de celebra "la belle époque" va deveni din nou, fără îndoială, în lunile următoare, un loc de intens pelerinaj artistic.

 

 

Citeste si alte articole pe:  http://www.rfi.ro/articol/special-paris/grand-palais-paris-retrospectiva-unui-secol-lumina-miscare-arta

Citit 2280 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top