Revoltă la Luvru, din cauza unor infractori est-europeni

Muzeul Luvru (Sursă foto: Wikipedia)

Muzeul Luvru din Paris, cel mai vizitat din lume, şi-a redeschis porţile, după o grevă a agenţilor de pază, care a blocat miercuri accesul turiştilor în celebra instituţie. Motivul invocat: recrudescenţa agresiunilor şi a hoţilor de buzunare veniţi din Europa de est, afirmă presa franceză.

Muzeul Luvru şi-a redeschis porţile nu numai turiştilor şi amatorilor de artă, ci şi poliţiştilor în uniformă. Circa 20 de oameni de ordine şi-au făcut apariţia în diversele săli ale celui mai vizitat muzeu din lume, alţi colegi făcând de gardă la intrarea principală, aflată sub uriaşa piramidă de sticlă.

Din spusele agenţilor de pază, citaţi de agenţiile de presă şi de ziarele franceze, mişcarea de protest care a blocat intrarea în muzeu ar fi cauzată de multiplicarea furturilor comise de hoţi de buzunare veniţi din... Europa de est. Nu se vorbeşte explicit de români, dar din informaţiile pe care le avem, există şi români, dar nu numai, printre aceşti "pick-pockets". Ziariştii francezi evocă unele cazuri de "agresiuni" contra paznicilor din muzeu, comise de grupuri de minori.

Administraţia de la Luvru cere "dezmembrarea reţelelor de hoţi" şi spune că mişcarea de protest a agenţilor "a fost complet legitimă". Aceşti paznici sunt confruntaţi, e adevărat, cu probleme care nu-i privesc. Ei sunt acolo în sălile muzeului, ca să asigure securitatea operelor de artă, or tot mai des sunt nevoiţi să-i ajute sau să-i îndrume pe vizitatorii lezaţi. Unii dintre aceştia le cer chiar paznicilor să le ramburseze sumele de bani furate de hoţi.

E puţin probabil ca problema să fie rezolvată prin prezenţa poliţiştilor în uniformă, mai ales că această prezenţă nu va fi decât punctuală şi în plus, nu este agreată nici ea de paznici. Prezenţa unor poliţişti în civil există şi azi, inclusiv a unor poliţişti români şi ea ar putea fi mărită, fără a provoca prea multă agitaţie.

În sfârşit, interzicerea intrării în muzeu a acestor presupuşi hoti (pe ce criterii?) iarăşi nu este posibilă. Chiar dacă biletul este gratuit, hoţii preferă să-şi plătească intrarea, astfel încât nimeni nu le poate reproşa nimic.

 

 

În urma unui lung dialog purtat cu Elise Müller, membră a sindicatului SUD-Culture, cel aflat la originea mişcării de protest, lucrurile trebuie puţin nuanţate. "Agresiunile sunt de cele mai multe ori verbale, e vorba de insulte rasiste sau de ameninţări de genul "dacă te prind afară, te omor!", lansate de minorii care sunt prinşi în flagrant delict. Mai există şi cazuri în care suntem scuipaţi de respectivii, dar agresiunile fizice, extrem de rare, s-au rezumat până acum la nişte îmbrânceli", spune sindicalista. Ea ne precizează că lucrurile au fost puţin răstălmăcite de colegii noştri francezi, în particular cei de la Figaro. De fapt, prin acest semnal de alarmă tras de agenţii de pază de la Luvru, sindicatul SUD doreşte să atragă atenţia mai ales asupra precarizării muncii lor. Muzeul Luvru a devenit cel mai vizitat din lume, cu o frecventare de +50% în ultimul deceniu, dar personalul nu a fost mărit, ba dimpotrivă. "E nevoie de efective suplimentare, de o redesfăşurare a celor existente şi de mijloace juridice pentru a contracara grupurile de tineri care vin să fure aici", spune Elise Müller. Cu alte cuvinte, unei chestiuni clare de securitate publică i se grefează una, poate şi mai acută, de revendicări sociale din partea salariaţilor de la Luvru.

În cazul în care problemele nu-şi găsesc repede soluţia, imaginea celui mai frecventat muzeu din lume este cea care riscă să sufere cele mai mari daune.

Citeste si alte articole pe:  http://www.rfi.ro/articol/stiri/cultura/revolta-luvru-cauza-unor-infractori-est-europeni

Citit 2592 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top