Franţa: reformă contestată legată de piaţa muncii

credit foto: lalsace.fr

In Franţa, confruntată cu o rată înaltă a şomajului, guvernul preconizează o refomă legată de piaţa muncii. Textul este analizat miercuri 6 martie de Consiliul de Miniştri, dar contestat de sindicate.

Preşedintele François Hollande se vede confruntat practic cu o mişcare de contestaţie socială în contextul acestui proiect de lege. Extrem de tehnic, textul modifică de fapt numeroase pagini din Codul Muncii, în special legate de concedieri, şi îi vizează în special pe cei 18 milioane de salariaţi din sectorul privat. Din punctul de vedere al guvernului, scopul urmărit ar fi creare a unei mai mari flexibilităţi pe piaţa muncii precum şi "securizarea” ei. Patronatul francez a salutat iniţiativa, la fel şi Agenţia de notaţie Standard and Poor’s. Pentru primul sindicat al Franţei, CGT, această lege n-ar face însă decît să “distrugă drepturile salariaţilor”. De altfel mii de salariţi au manifestat marţi 5 martie în Franţa, în diferite oraşe, pentru a protesta împotriva acestei reforme. In total au avut loc peste 170 de manifestaţii şi reuniuni de protest. De notat că apelul la mobilizare a fost semnat în comun de două sindicate care, din punct de vedere istoric, sunt considerate “fraţi inamici”: CGT şi Force Ouvrière.

După ce va fi analizat de Consiliul de miniştri, textul urmează să fie supus în aprilie atenţiei Parlamentului, unde deputaţii comunişti au şi anunţat că nu îl vor vota în actuala formă şi vor cere unele amendamente.

Din toate punctele de vedere, acest proiect de lege reprezintă un test pentru socialiştii francezi şi pentru capacitatea lor, în frunte cu François Hollande, de a reforma un sector-cheie : piaţa muncii. Intr-un moment cînd şomajul creşte practic fără încetare de 21 de luni şi afectează 10,5 la sută din populaţia activă a Franţei, guvernul nu are de ales şi trebuie să propună măsuri energice, chiar dacă unele riscă să fie dureroase şi să atenueze faimosele "avantaje sociale". In acest context unii comentatori îşi amintesc de pesimismul cu care un alt preşedinte socialist, François Mitterand, în urmă cu 25 de ani, se exprima în ce priveşte şomajul: "am încercat totul şi nimic nu merge" spunea el atunci, în esenţă. Este acum rîndul altui preşedinte socialist să încerce totul în speranţa că totuşi ceva, ceva va merge...  

Citeste si alte articole pe:  http://www.rfi.ro/articol/special-paris/franta-reforma-contestata-legata-piata-muncii

Citit 5167 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top