Hollande mulţumeşte SUA pentru sprijinul din Mali

Hollande mulţumeşte SUA pentru sprijinul din Mali

Vicepreşedintele american, Joe Biden, şi-a continuat turneul european printr-o vizită luni la Paris, după cea efectuată în week-end la München şi înaintea celei prevăzute marţi la Londra. Ocazie cu care a fost primit la Palatul Elysée de preşedintele François Hollande. 

Cei doi lideri au abordat o serie de dosare internaţionale, dintre care situaţia din Mali şi programul nuclear iranian au figurat cap de listă.

Într-un lung interviu acordat ziarului conservator Le Figaro, numărul doi de la Washington a detaliat de asemenea priorităţile reformelor plănuite de Barack Obama în cursul celui de-al doilea mandat al său, care a debutat acum două săptămâni.

În dosarul Mali, Joe Biden nu a avut destule cuvinte de laudă ca să salute "curajul şi competenţa impresionantă a soldaţilor francezi".

"Parisul a avut o acţiune decisivă în Mali", a mai subliniat vicepreşedintele american în cursul conferinţei de presă de la Palatul Elysée. De partea sa, François Hollande şi-a exprimat "mulţumirea pentru sprijinul americanilor în cursul intervenţiei franceze din Mali. Sprijin politic, material, logistic şi sprijin la conferinţa donatorilor", a insistat liderul socialist francez.

Amintim aici că militarii americani, chiar dacă nu au participat direct la operaţiunile din ţara africană, şi-au ajutat colegii francezi cu mijloace de transport şi de informaţii.

 

Siria

 

Dosarul sirian a fost şi el abordat de François Hollande cu oaspetele său american. "Situaţia se degradează pe zi ce trece, numărul de civili morţi creşte, iar impasul persistă în găsirea unei soluţii. Considerăm că Bashar al-Assad trebuie să plece şi facem totul pentru a găsi o soluţie de tranziţie. Este şi motivul pentru care atât noi, cât şi americanii am sprijinit Coaliţia Naţională Siriană", spune preşedintele Franţei.

 

Dosarul nuclear iranian

 

În sfârşit, dosarul nuclear iranian nu putea lipsi de pe agenda discuţiilor cu vicepreşedintele american. Şi nici aici lucrurile nu se anunţă bine, constată şeful statului francez alături de Joe Biden. "Iranul continuă să refuze transparenţa şi respectarea obligaţiilor internaţionale. Am fixat o nouă întâlnire, pentru a debuta o nouă rundă de negocieri şi vom menţine presiunea până la capăt, pentru ca discuţiile să dea roade", promite François Hollande.

De partea sa, Joe Biden a confirmat faptul că SUA sunt dispuse să discute direct cu Teheranul pe această temă. "Fereastra diplomatică se închide însă", avertizează numărul doi american în interviul acordat ziarului Le Figaro. Un interviu în care Biden reafirmă faptul că partenerii Americii de partea aceasta a Atlanticului rămân cei mai vechi amici ai SUA şi cei mai apropiaţi aliaţi. Nici Europa, nici SUA nu pot face faţă singure sfidărilor cu care se confruntă lumea azi.

Apropo de priorităţile mandatului Obama II, Joe Biden este foarte clar: crearea de locuri de muncă şi creşterea economică figurează cap de listă. Pe locul doi găsim problema armelor, a violenţei cu aceste arme, pe care administraţia de la Washington îşi propune s-o diminueze graţie unei "politici globale de siguranţă a armelor". În al treilea rând, liderii de la Washington insistă din nou pe chestiunea climei, a schimbărilor climatice. "Trebuie să protejăm Terra pentru generaţiile viitoare", spune vicepreşedintele american.

Cu alte cuvinte, SUA vor să sprijine mai departe energiile regenerabile şi curate. O veste bună pentru americani, dar nu numai. Spuse, repetate de numărul doi de la Washington, aceste promisiuni capătă o valoare aparte, spun analiştii, reamintind influenţa şi adesea rolul decisiv pe care-l joacă Joe Biden în dispozitivul administraţiei Obama.

Citeste si alte articole pe:  http://www.rfi.ro/articol/stiri/politica/hollande-multumeste-sua-sprijinul-mali

Citit 5610 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top