Conferinţă pe tema epocii “post-petroliere”

credit foto: utura-sciences.com

Abu Dhabi, capitala Emiratelelor Arabe Unite, găzduieşte începînd de astăzi şi pînă pe 19 ianuarie un “summit” al energiilor reciclabile şi un “summit” al apei. Aflat în vizită la Abu Dhabi preşedintele François Hollande a rostit o alocuţiune cu ocazia deschiderii acestei conferinţe şi a pledat pentru pregătirea epocii “post-petroliere”.

In jur de 150 de ţări şi-au trimis delegaţii la acest “summit” care a fost prefaţat luni de Adunarea Generală a Agenţiei Internaţionale pentru energiile reciclabile. Respectiva instituţie a lansat un plan în virtutea căruia pînă în 2030 volumul energiile reciclabile ar urma să se dubleze pe ansamblul energiilor utilizate pe planetă. In discursul său preşedintele François Hollande a afirmat că a venit momentul coordonării eforturilor în vederea pregătirii epocii “post-petroliere”. El a mai subliniat că în Franţa tranziţia energetică a devenit o mare cauză naţională, urmînd ca ea să devină una europeană şi mondială. Pe de altă parte Franţa şi-a oferit candidatura pentru a găzdui conferinţa Organizaţiei Naţiunilor Unite pe tema climei din 2015, cînd se va vorbi din nou la nivel înalt despre energiile reciclabile şi despre energia verde. François Hollande a mai evocat principiul solidarităţii în ce priveşte accesul la materiile prime şi la sursele de energie.

Preşedinta Argentinei, doamna Cristina Kirchner, care s-a exprimat şi ea cu ocazia acestei conferinţe, le-a cerut ţărilor dezvoltate să se implice mai mult în privinţa căutării unor noi surse de energie, mai ales că marile puteri industriale sunt şi cele care poluează cel mai mult. Doamna Kircher a arătat, de exemplu, că America latină şi zona Caraibelor nu sunt responsabile decît de 5 la sută din cantitatea de bioxid de carbon emisă în atmosferă.

Regina Iordaniei a pledat pentru găsirea unor soluţii durabile în materie de energie, şi a amintit că pe planetă un miliard patru sute de milioane de persoane, deci un om din cinci, nu sunt conectate la reţeaua de electricitate.

Organizatorii acestui "summit" au informat că în 2011 au fost investiţi în lume 257 de miliarde de dolari în proiecte legate de energiile reciclabile. Faptul că aceste discuţii se ţin în Emiratele Arabe Unite nu este întîmplător. Tările din Golf, care sunt şi mari exportatoare de petrol, se pregătesc deja pentru perioada cînd “aurul negru” va deveni un produs extrem de rar sau chiar inexistent. Ele investesc de altfel masiv pentru a ieşi din economia bazată exclusiv pe exportul de petrol. Un exemplu în acest sens este statul Qatar care achiziţionează bunuri şi proprietăţi în multe ţări din lume, cu o anumită predilecţie pentru Franţa. Unii comentatori consideră chiar că precedentul preşedinte al Franţei, Nicolas Sarkozy, a deschis prea larg uşa investiţiilor venind din Qatar, motiv pentru care actualul preşedinte François Hollande privilegiază acum relaţiile cu alte ţări din Golful Persic, de exemplu cu Emiratele Arabe Unite. Presa franceză mai semnala un paradox: statul Qatar, care s-a arătat atît de interesat să investească în Franţa şi în alte ţări occidentale, finanţează pe de altă parte masiv mişcarea fraţilor musulmani în mai toate ţările arabe. Ori, pentru islamiştii radicali, se ştie că Occidentul este principalul inamic.

 

Citeste si alte articole pe:  http://www.rfi.ro/articol/special-paris/conferinta-tema-epocii-post-petroliere

Citit 5740 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top