Muzeul din aeroport

Muzeul din aeroport

Principalul aeroport din regiunea pariziană, Roissy-Charles-de-Gaulle s-a „îmbogăţit” cu... un muzeu. De fapt, un spaţiu muzeistic de 250 de metri pătraţi a fost inaugurat marţi 15 ianuarie în incinta aeroportului. O „experienţă culturală unică”, spune conducerea aeroportului.

Putem spune că turiştii care vin pe calea aerului la Paris pentru patrimoniul artistic şi ofertele culturale ale acestuia vor fi bine „serviţi” chiar din aeroport. La terminalul 2E s-a deschis un spaţiu muzeistic care se doreşte „o vitrină pentru instituţiile muzeistice franceze”. Intrarea este gratuită iar prima expoziţie oferită publicului se articulează în jurul marelui sculptor francez Auguste Rodin care a trăit între 1840 şi 1917 (şi pe lîngă care a a studiat şi Brîncuşi, în paranteză fie spus). Expoziţia este organizată în parteneriat cu Muzeul Rodin de la Paris şi propune 50 de sclupturi, dintre care unele celebre precum „Gînditorul” sau ‚Sărutul”.

Iniţiativa ca şi finanţarea aparţin integral aeroportului Roissy-Charles de Gaulle, al doilea ca mărime în Europa şi al şaptea ca mărime în lume. Sigur, nu toţi cei 61 de milioane de pasageri care tranzitează anual prin acest aeroport vor veni şi la muzeul de la terminalul 2E, dar organizatorii aşteaptă totuşi în jur de 1500 – 2000 de persoane pe zi.

Terminalul 2E este rezervat de fapt unei clientele internaţionale care zboară pe distanţe lungi, în special spre destinaţii asiatice.

Iniţiativa este total originală în Europa, dacă nu ţinem seama de un precedent, un spaţiu muzeistic (ceva mai mic) deschis în incinta aeroportului internaţional de la Amsterdam.

In general turiştii sunt obişnuiţi să găsească, în incinta marilor aeroporturilor din lume, în special restaurante şi cafenele, buticuri de lux şi librării, magazine de suveniruri şi uneori locuri de rugăciune şi centre de masaj. Iată însă că şi Cultura, marea Cultură, cea cu Majusculă, începe să-şi facă apariţia în aeroporturi.

La aeroportul de la Bourget, mai mic şi mai aproape de Paris, galeristul american Larry Gagosian a deschis în octombrie anul trecut o galerie de artă concepută de marele arhitect Jean Nouvel, dar ea este rezervată unui public limitat, mai precis celor care utilizează avioane private. In ce priveşte expoziţia Rodin din incinta aeroportului Roissy-Charles-de-Gaulle, ea va rămîne deschisă timp de şase luni, care va fi următoarea expoziţie, vom afla ceva mai tîrziu.

Citeste si alte articole pe:  http://www.rfi.ro/articol/special-paris/muzeul-aeroport

Citit 3339 ori
Login pentru a posta comentarii
Facebook
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top