Franţa – noi criterii în vederea oficializării clandestinilor

Ministrul de interne Manuel Valls. AFP PHOTO MIGUEL MEDINA

In Franţa ministrul de interne Manuel Valls a anunţat noi criterii în vederea legalizării situaţiei celor fără acte în regulă. O circulară a fost publicată în acest sens, dar ea nu prevede măsuri spectaculoase cum a fost cazul în 1981 cînd a fost reglementată situaţia a 131 000 de străini, sau cum s-a întîmplat în 1997, cînd 80 000 de imigranţi clandestini au primit documente de identitate valide.

Se poate spune deci, la acest capitol, că socialiştii rămîne prudenţi, că politica lor în materie de imigraţie nu reprezintă o ruptură brutală faţă de cea încarnată de Nicolas Sarkozy. Iar unele asociaţii se declară chiar dezamăgite, deşi salută unele măsuri “pozitive”. Actualul preşedinte François Hollande afirmase de fapt chiar la ora campaniei electorale în vederea prezidenţialelor că nu preconiza o creştere a numărului de regularizări a clandestinilor. Anual, în Franţa, cam 30 000 de străini fără acte în regulă îşi văd situaţia oficializată şi legalizată, dar acest număr nu va creşte. In realitate, cam între 350 000 şi 500 000 de străini aşteaptă în Franţa să obţină un permis de sejur legal.

Manuel Valls introduce cîteva criterii clare destinate să-i favorizeze pe strănii care dispun de un loc de muncă şi care şi-au şcolarizat copiii. Vor putea avea deci acte în regulă cei care se află în Franţa de cel puţin 5 ani şi care au fost angajaţi măcar timp de opt luni în ultimii doi ani, sau măcar timp de 30 de luni pe durata celor cinci ani. Cei care se află în Franţa de trei ani de zile, vor primi acte în regulă dacă demonstrează că au lucrat cel puţin 24 de luni în tot acest timp, sau măcar opt luni pe durata ultimului an. In ce-i priveşte pe tineri, mai ales pe elevii de liceu, ei vor putea avea acte în regulă dacă au fost şcolarizaţi şi au frecventat cu asiduitate şi în mod serios şcoala măcar timp de doi ani.

Cum spuneam, reacţiile la aceste măsuri nu sunt nici excesiv de entuziaste dar nici foarte critice. Unii lideri sindicali, de exemplu, consideră că noile criterii sunt mai clare decît precedentele, dar că aplicarea lor riscă să fie complicată. In orice caz, circulara nu ţine cont de munca la negru, ori mulţi străini au lucrat efectiv în Franţa, şi chiar din greu, dar nu o pot demonstra cu acte. Noile criterii sunt mai suple pentru minorii “izolaţi” (cum sunt numiţi ei în termeni juridici şi tehnici), precum şi pentru tinerii care au ajuns la vîrsta majoratului.

Guvernul mai face un gest în direcţia numeroaselor femei care vin din străinătate pentru a se ocupa în Franţa de copii sau care fac menajul, în sensul că ele vor putea fi plătite într-un mod mai rapid şi mai simplu, prin aşa-numitele “cecuri-salariu”. In felul acesta ele vor putea demonstra că au lucrat şi vor putea deci cere reglementarea situaţiei lor. Vor beneficia de criterii mai suple şi familiile care vor putea demonstra că sunt în Franţa de cinci ani şi că au măcar un copil şcolarizat de cel puţin trei ani. Dezbaterea în jurul acestor teme nu s-a încheiat însă în Franţa. La începutul anului viitor este anunţată o dezbatere în Parlament pe tema imigraţiei economice. 

Citeste tot articolul:  http://www.rfi.ro/articol/stiri/politica/franta-noi-criterii-vederea-oficializarii-clandestinilor

Citit 6273 ori
Login pentru a posta comentarii
Facebook
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top