Franta, BOMBA CU EFECT INTARZIAT din inima Europei

Franta este bomba cu efect intarziat din inima Europei si ar putea fi cel mai mare pericol pentru moneda unica, afirma publicatia The Economist. Fara indoiala, subliniaza sursa citata, Franta este un stat puternic si cu potential, dar vulnerabilitatile ei......

Franta este bomba cu efect intarziat din inima Europei si ar putea fi cel mai mare pericol pentru moneda unica, afirma publicatia The Economist.

Fara indoiala, subliniaza sursa citata, Franta este un stat puternic si cu potential, dar vulnerabilitatile ei au fost scoase in evidenta de criza economica. In special, precizeaza publicatia, Franta a pierdut teren in materie de competitivitate si a ramas in urma Germaniei, care si-a reformat piata muncii. Pentru a compensa, Parisul a recurs la datorie pentru finantarea deficitelor.

The Economist enumera marile probleme ale Frantei:
• O economie in stagnare
• O rata a somajului ridicata (10%, ba chiar 25% printre tineri)
• O piata a muncii extrem de rigida
• O impozitare ridicata si o mari cheltuieli sociale
• Un deficit economic enorm
• Un grad de indatorare de peste 90% din PIB
• Cheltuieli publice care reprezinta aproape 57% din PIB.

Expertii de la The Economist sunt de parere ca presedintele Francois Hollande ar putea reforma Franta. Partidul sau este majoritar in aproape toate regiunile. Recent, el a recunoscut ca Franta are probleme pe linie de competitivitate si a promis sa opereze cateva schimbari recomandate de raportul Louis Gallois, care preconizeaza o reducere a cheltuielilor  sociale. De asemenea, el a vorbit de o flexibilizare a pietei muncii si de necesitatea de a economisi banii statului.

Totusi, estimeaza autorii analizei, Hollande continua sa fie ezitant, iar guvernul a trimis deja semnale negative in lumea de afaceri creand o transa de 75% in baremul de impozit pe venit pentru cele mai ridicate venituri si majorand taxele pe plus-valoare si pe dividende. Mai mult, a redus varsta de pensionare pentru salariati, desi, anterior, francezii au fost de acord sa fie ridicata.

In acest timp, alte state europene s-au angajat in reforme structurale. Chiar FMI a avertizat Franta ca risca sa ajunga undeva in spatele Italiei si Spaniei. „Guvernele europene care au procedat la ample reforme au facut-o pentru ca era in spiritul crizei, pentru ca alegatorii au crezut ca nu exista alternativa si pentru liderii poltiici au nutrit convingerea ca schimbarea este inevitabila. Dar acest lucru nu este valabil, se pare, pentru Hollande sau pentru Franta”, scrie publicatia.

In pofida faptului ca Hollande i-a reprosat cancelarului german, Angela Merkel, ca vrea sa impuna o auteritate exagerata, el s-a aratat prea putin dispus sa progreseze pe tema integrarii politice pentru rezolvarea crizei euro. „Nici elita, nici alegatorii nu sunt pregatiti sa transfere Uniunii Europene un plus de suveranitate, asa cum nu sunt pregatiti sa adopte reforme structurale”, estimeaza The Economist.

Dar, amenintarea este cat se poate de reala si chiar daca atentia se focalizeaza in prezent pe tarile din sudul Europei, ea ar putea fi brusc atrasa de Franta. „Daca Hollande nu va reusi sa demonstreze ca are intr-adevar intentia de a schimba calea pe care tara a mers in ultimii 30 de ani, Franta ar putea pierde increderea investitorilor si pe cea a Germaniei”. „Hollande mai are putin timp pentru a dezamorsa bomba cu efect intarziat din inima Europei”, concluzioneaza publicatia.

Citeste tot articolul:  http://www.incomemagazine.ro/articol_88166/franta-bomba-cu-efect-intarziat-din-inima-europei.html

Citit 2174 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top