•  Ti-am pregatit o rubrica noua, plina de informatii utile. Fii la curent cu tot ce se intampla in Franta. Stiri din ziare traduse in limba Romana.

  • Viziteaza Franta alaturi de noi! - Vom incerca sa iti grupam informatiile despre obiectivele turistice de pe tot teritoriul intr-un singur loc.

  • Incercam sa iti prezentam cele mai utile legaturi cu Franta, rapid, intr-un singur loc.

  •  

  •  

  •  

Conflict între Guvernul francez şi Google

Conflict între Guvernul francez şi Google

Franţa se află în fruntea unor ţări europene nemulţumite de modul în care operează gigantul Google, care nu plăteşte de fapt drepturi de autor în Europa. Patronul companiei, Eric Schmidt, a fost primit luni de preşedintele francez, François Hollande, ceea ce nu înseamnă că litigiul se va rezolva cu uşurinţă.

Să începem prin a spune că Franţa este ţara în care a apărut conceptul de "drept de autor" şi mai este ţara care a inspirat o cu totul altă filozofie în privinţa dreptului de autor decât în lumea anglo-saxonă. De unde şi convingerea editorilor de presă francezi, dar şi a multora dintre colegii lor din Germania sau Italia, de exemplu, că trebuie plătiţi pentru materialele extrase din presa franceză, germană şi italiană şi puse la dispoziţia publicului mondial prin intermediul motorului de cercetare Google.

De partea sa, Google consideră însă că le face o favoare acestor ziare şi acestor editori europeni şi spune: dacă mă obligaţi să plătesc, nu mai dirijez publicul internaţional spre sursele europene. Discuţia este oricum mai veche în ce priveşte informaţiile care circulă liber pe Internet în privinţa modului în care ar trebui furnizate. Unii demnitari francezi se declară, de exemplu, scandalizaţi că firma Google nu plăteşte impozite în Franţa, deşi câştigă sume colosale în această ţară. Există voci care cer, pornind de la cazul Google, o armonizare a fiscalităţii europene.

În orice caz, într-un fel sau altul, aceste probleme au fost abordate luni de François Hollande şi de patronul Google, Eric Schmidt, primit timp de 40 de minute la Palatul Elysée. El a ieşit însă fără să facă vreo declaraţie. Franţa doreşte să calmeze însă jocul şi să găsească un teren de înţelegere cu Google. Agenţia France Presse subliniază că şeful statului francez este favorabil adoptării unei legi care să oblige Google să împartă beneficiile obţinute prin informaţia pusă pe web. Printre consilierii preşedintelui, unii sunt însă de altă părere şi consideră că legea va fi total inoperantă.

Berlinul a adoptat deja la sfârşitul lunii august o lege prin care motoarele de cercetare sunt obligate să verse comisioane editorilor, dar legea nu a fost încă adoptată de Parlamentul german. Ministrul francez al Culturii, Aurélie Filippetti, nu ascunde faptul că în faţa lui Google trebuie să fii puternic şi salută faptul că mai multe ţări europene sprijină Franţa în acest demers, prin care i se cere gigantului numeric să respecte şi munca altora.

Citeste tot articolul:  http://www.rfi.ro/articol/stiri/politica/conflict-guvernul-francez-google

Citit 4682 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top