•  Ti-am pregatit o rubrica noua, plina de informatii utile. Fii la curent cu tot ce se intampla in Franta. Stiri din ziare traduse in limba Romana.

  • Viziteaza Franta alaturi de noi! - Vom incerca sa iti grupam informatiile despre obiectivele turistice de pe tot teritoriul intr-un singur loc.

  • Incercam sa iti prezentam cele mai utile legaturi cu Franta, rapid, intr-un singur loc.

  •  

  •  

  •  

Franţa - Sărbătoarea tuturor sfinţilor

Franţa - Sărbătoarea tuturor sfinţilor

În Franţa joi este sărbătoarea tuturor sfinţilor, o sărbătoare importantă în calendarul catolic. O ocazie pentru mediile de informare de a aborda sub diferite unghiuri problema morţii şi a raporturilor pe care lumea modernă le are cu... moartea.

Catolicii celebrează astăzi cam 7000 de sfinţi, dar în paralel acestă sărbătoare este una în care credincioşii, dar şi necredincioşii, sunt invitaţi să se gîndească şi chiar să facă un gest faţă de cei care le-au fost apropiaţi şi care sunt decedaţi. În acest context numeroşi specialişti analizează comportamentul francezilor faţă de rudele sau prietenii lor decedaţi iar concluziile sunt extrem de interesante. În cotidianul Le Figaro un eseist deplînge de exemplu faptul că nu există încă în Franţa, republică laică, un ritual social legat de moarte. Altfel spus o ceremonie laică, deşi există şi excepţii, mai precis în cazul marilor personalităţi care au parte de funeralii naţionale. Robert Rochefort, autorul articolului intitulat "Ambiguităţile noastre în faţa morţii" consideră că acest lucru este o urgenţă. "Trăim într-un timp, spune el, în care oamenii sund obsedaţi de reuşita în viaţă dar îşi doresc şi o.. moarte reuşită".

Dacă ar fi să ne luăm după cifrele publicate de diverse instituţii de sondaj, francezii au grijă de momentul morţii, agenţiile funerare nu sunt afectate de criză şi s-ar părea că în jur de 3 milioane de persoane au în acest moment contracte semnate pentru organizarea momentului final, cel al morţii. Agenţia France Presse informează în context că 49 la sută dintre francezi preferă incinerarea în timp ce numai 27 optează pentru înhumare.

Cu ocazia acestei sărbători a tuturor sfinţilor unele edituri au publicat diverse cărţi "instructive” cum ar fi una numită “Mică antologie despre cum să ai o moarte reuşită”. Poate că titlul sună puţin macabru dar cartea este scrisă de un adevărat istoric, Philippe Martin, care analizează numeroasele cutume şi curiozităţi legate de moarte pe o distanţă de cîteva secole, mai precis între secolul al XV-lea şi secolul al XIX-lea. Antologia propune, printre altele, exerciţii de meditaţie cotidiene, pentru cei care vor să reflecteze din timp la ideea morţii, poveşti cu sfinţi şi cu martiri, şi chiar şi o metodă de trecere pe lumea cealaltă în trei zile…

Iată şi alte informaţii insolite furnizate în acest context de Halloween amestecat cu sărbătoarea morţilor şi a tuturor sfinţilor. Francezii sunt departe de a fi indiferenţi faţă de morţii lor, dovadă imensa cantitate de flori pe care o cumpără pentru a onora mormintele : 25 de milioane de ghivece de crizanteme anual. Ceea ce înseamnă,  precizează tot Agenţia France Presse, o cifră de afaceri de peste 200 de miloane de euro. Industria funerară a invadat între timp şi internetul şi profită de acest mijloc de comunicare pentru a-şi diversifica serviciile: de exemplu, celor care nu pot merge la o înmormînare li se propune să asiste la ea de la distanţă, urmărind-o prin internet. Nu mai încape nici o îndoială, scrie un comentator al Agenţiei France Presse, putem vorbi de mode funerare şi de o artă funerară tipică secolului al 21-lea.

Inchei acest capitol cu o ştire care vine de la Varşovia. Biserica catolică poloneză tună şi fulgeră împotriva celor care adoptă, citez, “practicile satanice ale Halloween-ului”. Biserica poloneză consideră că această tradiţie venită din Statele Unite este, citez, “fructul unei propagări a ocultismului şi a magiei”. S-ar părea că apelul a fost auzit de un primar din Franţa, dintr-o localitate de lîngă Clermont-Ferrand care a interzis în comuna sa un “Zombie walk”, altfel spus o paradă în care participanţii voiau să se mascheze în strigoi. 

Citeste tot articolul:  http://www.rfi.ro/articol/stiri/social/franta-sarbatoarea-tuturor-sfintilor

Citit 4615 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top