Imprimă această pagină

Premierul israelian îl testează pe preşedintele francez

REUTERS/Pascal Parrot

Franţa şi Israelul îşi exprimă fermitatea în lupta împotriva terorismului. Aflat într-o vizită în Franţa, primul ministru israelian Benjamin Netanyiahu şi preşedintele François Hollande au efectuat o deplasare, cu caracter simbolic, la Toulouse, unde în martie anul acesta un fanatic islamist a ucis trei copii şi un profesor într-o şcoală evreiască. 

Comunitatea evreiască din Toulouse, care numără în jur de 20 000 de membri, este încă în stare de şoc. Evreii din Toulouse şi în general comunitatea evreiască din Franţa nu şi-au putut imagina că într-o bună zi, în anul 2012, un fanatic ar putea intra într-o şcoală şi ucide 3 copii şi un profesor numai pentru că sunt evrei. Acest act de terorism a provocat un adevărat şoc în întreaga Franţă cu atît mai mult cu cît teroristul, pe nume Mohamed Merah, în vîrstă de 23 de ani, francez de origine algeriană, a mai împuşcat şi trei soldaţi, numai pentru că reprezentau autoritatea militară franceză.

Teroristul a fost la rîndul său lichidat în urma unei lung asediu în propria sa locuinţă, dar polemica nu s-a stins încă în Franţa în legătură cu modul în care serviciile secrete au gestionat acest caz. Serviciile secrete au fost de fapt acuzate de neglijenţă,  de faptul că ar fi vrut să-l utilizeze pe Merah ca informator şi deci l-ar fi considerat mai puţin periculos decît era în realitate.

Revenind la vizita lui Benjamin Netanyiahu la Paris, ea a fost o ocazie pentru autorităţile franceze de a reafirma că nu vor tolera în nici un fel violenţa, incitările la acte de terorism sau la ură. De altfel un imam radical a fost expulzat cu forţa din Franţa, iar ministrul de interne Manuel Valls a declarat următoarele :

Am decis să fim intransigenţi faţă de toţi cei care proferează discursuri încărcate de ură, de antisemitism (cînd se fac legături între evrei şi bani), intransigenţi faţă de discursurile care incită pe faţă la războiul sfînt şi care pot atinge spirite fragile, intransigenţi faţă de cei acre pronunţă discursuri degradante la adresa femeii... Suntem într-un context foarte special, marcat de evenimentele din Toulouse şi Montauban, marcat de dezmembrarea unei celule teroriste, suntem confruntaţi cu un inamic intern, acest context necesită o mare fermitate faţă de discursuri care incită la ură şi care mîine pot incita oameni să treacă la acţiuni teroriste.”

Sunt deci cuvintele ministrului de interne francez Manuel Valls.

În altă ordine de idei, François Hollande şi Benjamin Netanyiahu au discutat despre procesul de pace, total blocat, din Orientul Apropiat. Premierul israelian a delcarat în context că este dispus să se întîlnească la Paris, la Palatul Elysée, cu liderul palestinian Mahmud Abas. Cotidianul Le Figaro consideră însă că această afirmaţie este mai degrabă una cu valoare mediatică, de altfel însuşi François Hollande pare să fi fost surprins de această frază cînd a fost rostită de premierul israelian la conferinţa de presă acordată de cei doi lideri.

Pe agenda discuţiilor a mai figurat şi dosarul nuclear iranian, într-un context cînd Benjamin Netanyiahu evocă des scenariul unui atac israelian peventiv împotriva instalaţiilor nucleare iraniene. Pentru mulţi observatori această vizită a fost una de testare, de către premierul israelian, a noului preşedinte francez şi a viziunii sale în ce priveşte problemele Orientului apropiat şi mijlociu.

Citeste tot articolul:  http://www.rfi.ro/articol/stiri/politica/premierul-israelian-il-testeaza-presedintele-francez

Citit 4411 ori