•  Ti-am pregatit o rubrica noua, plina de informatii utile. Fii la curent cu tot ce se intampla in Franta. Stiri din ziare traduse in limba Romana.

  • Viziteaza Franta alaturi de noi! - Vom incerca sa iti grupam informatiile despre obiectivele turistice de pe tot teritoriul intr-un singur loc.

  • Incercam sa iti prezentam cele mai utile legaturi cu Franta, rapid, intr-un singur loc.

  •  

  •  

  •  

Parlamentul francez ratifică tratatul de disciplină bugetară

REUTERS/Charles Platiau

La Paris, guvernul socialist precum şi preşedintele François Hollande consideră că vocea Franţei a câştigat în rezonanţă pe plan european după ce marţi Parlamentul francez a ratificat tratatul de disciplină bugetară. Criza datoriei publice şi precum şi recesiunea din zona euro continuă să fie principalul coşmar al liderilor pol...

Atât socialistul François Hollande cât şi guvernul condus de Jean-Marc Ayrault n-au avut emoţii serioase legate de ratificarea acestui important instrument de disciplinare a moravurilor bugetare europene, dar s-au temut să nu fie sabotat votul de un prea mare  număr de deputaţi socialişti. Pînă la urmă însă atît şeful statului cît şi premierul au răsuflat uşuraţi, în sînul grupului socialist, din 264 de deputaţi, doar 20 au votat împotrivă şi doar 9 s-au abţinut. Situaţie comparabilă şi în tabăra dreptei unde, din 167 de deputaţi, 17 au spus "nu" şi 6 s-au abţinut. Nimeni nu-i poate deci reproşa lui François Hollande că politica sa n-ar fi sprijinită masiv în propria sa tabără, sau că în partidul pe care l-a condus multă vreme, este vorba de cel socialist, ar fi slăbit disciplina internă.

Socialiştii mai sunt mîndri, în acest moment, că au adoptat tratatul fără să fi avut nevoie de voturile dreptei, pentru că practic 282 de deputaţi de stînga l-au aprobat, ori, majoritatea necesară ratificării sale era de numai 274 de voturi.

Pentru a rezuma, François Hollande are motive să surîdă astăzi, deşi popularitatea sa continuă să scadă în sondaje. Tot cu un surîs l-a primit şeful statului francez şi pe premierul spaniol Mariano Rajoy, sosit la Paris împreună cu 6 dintre miniştrii săi. Chiar dacă nu putem vorbi de o axă Paris-Madrid, totuşi observatorii constată că François Hollande are relaţii mult mai cordiale cu Madridul decît cu Berlinul. Franţa şi Spania au poziţii comune în privinţa multor dosare, cum ar fi instituirea unei uniuni bancare în Europa, taxarea tranzacţiilor financiare sau politica agricolă comună. Franţa se află însă într-un moment delicat cînd trebuie să decidă dacă va solicita sau nu un ajutor european pentru ieşirea din criză, în contextul în care eurogrupul tocmai şi-a lansat noul instrument anti-criză, este vorba de Mecanismul european de stabilitate.

De notat că ratificarea tratatului de disciplină bugetară în Franţa a fost salutat călduros în Germania. Berlinul consideră că în felul acesta i se transmite un mesaj viguros întregii Europe şi de fapt întregii lumi. Acest mesaj poate fi tradus în felul următor: noi, ţările zonei euro, suntem şi decise şi capabile să depăşim criza datoriei publice. Iar Franţa a putut deja savura atmosfera de încredere instalată în jurul ei printr-un nou împrumut de peste 7 miliarde de euro, un împrumut pe termen scurt pentru care a plătit dobînzi mai mici decît pînă acum sau pur şi simplu negative...

Nu toate sunt însă roz în Franţa, există în continuare o senzaţie că guvernul nu avansează destul de rapid pe calea unor reforme structurale şi că apasă prea tare pe pedala impozitelor. Patronii francezi sunt îngrijoraţi, de exemplu, de noile măsuri preconizate în cazul cesiunii de intreprinderi. Ei au decretat o veritabilă “stare de urgenţă” în această privinţă, considerînd că intreprinderile franceze sunt într-un “mare pericol” din cauza prea multor presiuni fiscale.

Citeste tot articolul:  http://www.rfi.ro/articol/stiri/politica/parlamentul-francez-ratifica-tratatul-disciplina-bugetara

Citit 4002 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top