•  Ti-am pregatit o rubrica noua, plina de informatii utile. Fii la curent cu tot ce se intampla in Franta. Stiri din ziare traduse in limba Romana.

  • Viziteaza Franta alaturi de noi! - Vom incerca sa iti grupam informatiile despre obiectivele turistice de pe tot teritoriul intr-un singur loc.

  • Incercam sa iti prezentam cele mai utile legaturi cu Franta, rapid, intr-un singur loc.

  •  

  •  

  •  

Van Gogh, vise japoneze. Hiroshige, arta voiajului

Van Gogh, vise japoneze. Hiroshige, arta voiajului

La Pinacoteca din Paris s-a deschis o inedită expoziţie în care sunt puse în paralel operele japonezului Utagawa Hiroshige şi cele ale olandezului Vincent van Gogh. Până la mijlocul lui martie anul viitor amatorii de artă vor putea vedea astfel cum s-a inspirat de multe ori van Gogh din stampele idolului său japonez. Vasile Dami...

La Pinacoteca din Paris s-a deschis o inedită expoziţie în care sunt puse în paralel operele japonezului Utagawa Hiroshige şi cele ale olandezului Vincent van Gogh. Până la mijlocul lui martie anul viitor amatorii de artă vor putea vedea astfel cum s-a inspirat de multe ori van Gogh din stampele idolului său japonez. Vasile Damian a asistat la vernisaj si a stat de vorbà cu Marc Restellini, directorul Pinacotecii din Paris.

 Peste 170 de stampe semnate de Utagawa Hiroshige şi mai bine de 30 de pânze dintre cele mai emblematice ale lui Vincent van Gogh, Pinacoteca din Paris a reusit un tur de forţă excepţional pentru o expoziţie ce va rămâne cu siguranţă nu numai în analele celui mai mare muzeu privat din capitala Franţei.

În mod paradoxal, cu ocazia acestei duble expoziţii, pasionaţii de artă japoneză pot vedea pentru prima dată practic o retrospectivă a lui Hiroshige, artist japonez major din prima jumătate a secolului 19. Marc Restellini, ce v-a determinat să concepeţi această expoziţie aici, la Pinacotecă?

"Am o pasiune pentru Hiroshige de foarte multă vreme. Îl consider ca pe cel mai mare artist japonez. Din păcate în Franţa există tendinţa de a rezuma arta japoneză la Hokusai care e şi el foarte cunoscut. Hokusai este însă mai occidental, mai puţin profund şi visceral japonez cum este Hiroshige. "

 "Întâlnirea" dintre japonezul Hiroshige şi olandezul nebun van Gogh este stupefiantă. Înainte de a vedea însă partea consacrată occidentalului, am admirat îndelung stampele orientalului, un adevărat "artist al voiajului" cum se cheamă chiar în subtitlu partea expoziţiei consacrată lui Hiroshige. Care-i obiectivul acestei puneri în paralel a celor doi artişti?

 "A învăţa, a arăta publicului occidental cum priveşte o operă publicul japonez. E vorba de viziuni foarte diferite. Noi occidentalii, avem un punct de vedere exclusiv estetizant sau exclusiv intelectual. E vorba deci de două şcoli, sau spunem că ceva e frumos, sau considerăm că este inteligent. Japonezii au o a treia manieră de a privi lucrurile şi anume una meditativă. Pentru ei o stampă sau o pictură are ca misiune să-i permită observatorului un voiaj interior, în interiorul operei. În acest sens, arta lui Hiroshige este excepţională pentru că toate stampele sale sunt făcute tocmai pentru a permite fiecăruia dintre noi să intre foarte profund în fiecare din operele sale şi apoi să revină, să iasă. Acest "voiaj" poate fi uneori foarte lung. Un japonez poate sta astfel şi o jumătate de oră în faţa unei stampe. Acest lucru, acest voiaj interior, îl fascina pe Van Gogh, probabil şi din cauza psihologiei, a fragilităţii psihice a pictorului olandez".

Japonia, se ştie, i-a inspirat pe pictorii impresionişti, si mai ales pe van Gogh. În sălile cu picturile olandezului - reunite sub titlul "Van Gogh, vise japoneze" - propuneţi o adevărată grilă de lectură nouă, arătaţi cum toate tablourile lui van Gogh de după 1887 au fost inspirate de stampele lui Hiroshige. Asemănarea iconografică e adesea strigătoare la cer, tulburătoare:

"Apropierea dintre Van Gogh şi Japonia este ceva cunoscut. Ce era interesant era să punem însă în scenă acest raport. Adesea avem tendinţa să spunem că japonismul la Van Gogh se reduce la două-trei opere care sunt nişte copii ale unor stampe de Hiroshige. În realitate, raportul merge mult mai departe. În corespondenţa sa, Van Gogh consideră de mai multe ori - aproape obsesiv - că în momentul în care se află în sudul Franţei, el este în Japonia. Cert, pictorul suferea de schizofrenie, trăieşte deci în două universuri paralele. Fiecare peisaj pe care-l alege, fiecare loc în care se instalează, fiecare operă pe care o va picta va pleca de la ceeace Van Gogh are în cap, în lumea sau universul său imaginar. Iar această lume imaginară este Japonia şi acest lucru este vizibil peste tot. Unghiurile, axele, personajele, perspectivele, compoziţiile sale, toate fac referire la Hiroshige. "

Operele lui Hiroshige au fost împrumutate Pinacotecii din Paris de muzeul din Leiden în Olanda care posedă una dintre cele mai mari colecţii de artă asiatică din lume. Picturile lui van Gogh provin toate dintr-un muzeu tot olandez, cunsocut prin "zgârcenia" sa, prin faptul că-şi dă greu picturile altora. Ce a fost cel mai greu în montarea acestei duble expoziţii, Marc Restellini?

"La Hiroshige, cel mai greu ne-a fost să obţinem ansambluri de stampe complete şi în stare perfectă. La Van Gogh, evident că problema a fost să punem mâna pe atâtea capodopere. Muzeul Kröller-Müller care este al doilea cel mai mare colecţionar de Van Gogh din lume - după muzeul Van Gogh din Amsterdam - a fost foarte interesat de proiect şi ne-a împrumutat enorm de multe tablouri - practic o treime din fondul lor este acum aici  la Pinacoteca din Paris. Este ceva unic, aceste tablouri nu au fost niciodată împrumutate, nu au fost văzute în altă parte decât la muzeul din Olanda. "

 Expoziţia "Van Gogh, vise japoneze. Hiroshige, arta voiajului" poate fi admirată  până pe 17 martie 2013 la Pinacoteca din Paris. Este însă foarte probabil ca în fata afluenţei de public pe care o va suscita această manifestare excepţională, data închiderii să fie amânată.

Vasile Damian

Ascultă

Citeste tot articolul:  http://www.rfi.ro/articol/stiri/cultura/van-gogh-vise-japoneze-hiroshige-arta-voiajului

Citit 2389 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top