•  Ti-am pregatit o rubrica noua, plina de informatii utile. Fii la curent cu tot ce se intampla in Franta. Stiri din ziare traduse in limba Romana.

  • Viziteaza Franta alaturi de noi! - Vom incerca sa iti grupam informatiile despre obiectivele turistice de pe tot teritoriul intr-un singur loc.

  • Incercam sa iti prezentam cele mai utile legaturi cu Franta, rapid, intr-un singur loc.

  •  

  •  

  •  

Impresionismul şi moda , expoziţie inedită la Musée d'Orsay

Impresionismul şi moda , expoziţie inedită la Musée d'Orsay

"Impresionismul şi moda". Sub acest titlu, muzeul d'Orsay din Paris a inaugurat marţi o expoziţie inedită în colaborare cu Institutul de Artă din Chicago şi Metropolitan Museum of Art din New York. Pictori celebrii au imortalizat de-a lungul secolului19, mai exact în perioada 1860-1885,  toate ţinutele fastuoase ale epocii, încercând să redea cât se poate de fidel metamorfozele unui timp al schimbării. Vizitatorii de astăzi nu pot decât aprecia această excepţională viziune de ansamblu.

Peste 70 de pânze semnate Manet, Monet, Renoir sau Degas sunt prezentate pe cei 1300 de metri pătraţi atribuiţi acestei noi expoziţii temporare programate până pe 20 ianuarie la Musée d'Orsay. Alături de picturile maeştrilor sunt expuse şi 40 de ţinute, de costume de epocă iar totul este pus în scenă de regizorul de operă Robert Carsen care a ales cele 9 săli în care se derulează traseul vizitatorilor.

Curatorul expoziţiei este Gloria Groom, de la Institutul de Artă din Chicago. Ideea de a pune în paralel picturile şi costumele de epocă le-a venit celor doi după ce au vizitat rezervele muzeului Galliera din Paris, un muzeu dedicat exclusiv modei.

Rochiile şi accesoriile au fost restaurate şi apoi puse în scenă la Orsay pe  manechine artificiale care parcă "defilează" în diferitele vitrine ca pe un adevărat podium de prezentare de modă. Dacă impresioniştii au pictat toate femeile din anturajul lor - fete, neveste sau amante – ceea ce au scos în evidenţă tot timpul a fost rochia, transparenţa ţesăturilor sau lumina care cade pe ele.

"Culoarea" neagră este deja la modă în acea epocă, la fel şi corsetul. Aflăm astfel că la mijlocul secolului 19 se vindeau anual numai la Paris un milion de astfel de corsete fabricate de una din cele zece mii de muncitoare angajate în acest sector aflat în plină expansiune atunci. Silueta zveltă era şi ea la modă acum un secol şi jumătate, poate chiar mai mult decât astăzi. Astfel pictorul Bartholomé a imortalizat-o pe soţia sa într-o rochie prezentată şi ea în expoziţia de la Musée d'Orsay.

O rochie cu o talie de 32 de centimetri. Un corset la originea unui scandal găsim şi în tabloul "Rola" al pictorului Gervex, tablou în care o superbă femeie, goală şi semi-adormită este întinsă pe pat în timp ce în prim-plan îi vedem toate vemintele – inclusiv corsetul - aruncate pe jos. În planul secund al operei, un bărbat bine şi deja îmbrăcat se pregăteşte să iasă pe geam.

Nu există niciun un dubiu cu privire la ceeace s-a întâmplat în această cameră. E şi motivul pentru care pânza va fi interzisă la Salonul de Artă din Paris în 1878. Forţa sa sugestivă l-a transformat însă în capodoperă, ea fiind astăzi una dintre "vedetele" expoziţiei "Impresionimsul şi moda" dar şi al Muzeului d'Orsay. O expoziţie ce se va muta după 20 ianuarie 2013 şi la New York şi Chicago, oraşele americane de unde provin muzeele asociate acestei manifestări.

Vasile Damian

Ascultă 

Citeste tot articolul:  http://www.rfi.ro/articol/stiri/cultura/impresionismul-moda-expozitie-inedita-musee-dorsay

Citit 4137 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top