Imprimă această pagină

Jean-Marc Ayrault încearcă să recâştige încrederea francezilor

Jean-Marc Ayrault încearcă să recâştige încrederea francezilor

Premierul francez va avea joi seară o intervenţie televizată, într-un moment când cota sa de popularitate este în scădere, iar coaliţia guvernamentală pe care o conduce a intrat într-o zonă de turbulenţă.

Premierul Jean-Marc Ayrault este confruntat cu numeroase critici care i se aduc şi chiar cu un fenomen de "indisciplină" în sânul forţelor politice care ar trebui în mod natural să-l sprijine. Autoritatea sa este de fapt subminată, întrucât aliaţii săi ecologişti refuză să voteze tratatul european de disciplină bugetară şi chiar şi unii socialişti au declarat că nu îl vor susţine. Mai nou, potrivit unui sondaj, rezultă că doi francezi din trei ar prefera ca noul tratat să fie supus unui referendum.

Premierul francez va încerca joi seară, pe canalul de televiziune public France 2, să-şi remobilizeze trupele, să-şi reafirme autoritatea şi să-i convingă pe francezi că politica promovată de Guvernul său merge în sensul cel bun, deşi unele cifre sunt greu de digerat de liderii socialişti, în special cele legate de şomaj, care afectează peste trei miloane de persoane. Mulţi specialişti consideră ca fiind nerealist şi angajamentul Executivului de a ajunge la pragul de disciplină bugetară anul viitor, adică la 3% din Produsul Intern Brut, ceea ce înseamnă un efort istoric de strângere a curelei la nivelul a 30 de miliarde de euro.

Gurile rele mai spun însă în Franţa că Jean-Marc Ayrault nu are mari şanse de a rămâne prim-ministru pe toată durata mandatului de cinci ani al preşedintelui François Hollande, cum a fost cazul cu François Fillon, în cursul celor cinci ani cât s-a aflat la putere Nicolas Sarkozy.

Citeste tot articolul:  http://www.rfi.ro/articol/stiri/politica/jean-marc-ayrault-incearca-sa-recastige-increderea-francezilor

Citit 4345 ori