•  Ti-am pregatit o rubrica noua, plina de informatii utile. Fii la curent cu tot ce se intampla in Franta. Stiri din ziare traduse in limba Romana.

  • Viziteaza Franta alaturi de noi! - Vom incerca sa iti grupam informatiile despre obiectivele turistice de pe tot teritoriul intr-un singur loc.

  • Incercam sa iti prezentam cele mai utile legaturi cu Franta, rapid, intr-un singur loc.

  •  

  •  

  •  

Provoacă islamul un sentiment de frică în Franţa?

Provoacă islamul un sentiment de frică în Franţa?

Provoacă islamul un sentiment de frică în Franţa? Iată întrebarea la care încercăm să răspundem în continuare într-un moment cînd semnele unui islam radical sunt tot mai vizibile în spaţiul public francez. In acelaşi timp religia musulmană este cea da doua religie în Franţa unde trăiesc între 5 milioane şi 6 milioane de musulmani, iar statul francez face tot posibilul pentru a le facilita credincioşilor musulmani accensul la locuri de cult. Dovadă că joi a fost inaugurată o mare moschee la Strasbourg.

Nimeni nu poate spune că religia musulmană nu este respectată în Franţa, în ciuda protestelor violente care au avut loc împotriva filmului islamofob “Inocenţa musulmanilor” sau împotriva caricaturilor lui Mahomed publicate de revista satirică Charlie Hebdo. Musulmanii dispun de 2000 de locuri de cult în Franţa, dintre care 500 sunt moschei.

Iar edificiul religios inaugurat astăzi la Strasbourg în prezenţa ministrului de interne Maneul Vals este pur şi simplu gradios, de altfel i  se spune "La Grande mosquée", marea moschee de la Strasbourg. Operă a arhitectului italian Paolo Portoghesi, care a mai construit şi alte locuri de cult, moscheea de la Strasbourg este una din cele mai mari din Franţa şi poate primi 1500 de credincioşi, mai precis 1200 de bărbaţi în marea sală de rugăciune şi 300 de femei în "mezanin".

Cu ocazia acestei inaugurări ministrul de interne Manuel Valls a pledat pentru consolidarea unui "islam" francez care să fie mai bine organizat şi care să respecte valorile Republicii franceze. El a mai adăugat însă următoarele, citez dintr-o depeşă a Agenţiei France Presse : “Republica va fi intransigentă cu cei care înţeleg să o conteste şi nu voi ezita să-i expulzez pe cei care se pretind ca aparţinînd islamului dar reprezintă o ameninţare gravă pentru ordinea publică, precum şi pe cei care, străini în ţara noastră, nu respectă legile şi valorile noastre. Nu voi accepta comportamentele salafiştilor şi a altor grupuri care sfidează republica.”

Iată deci poziţia clară a autorităţilor franceze. Mai merită semnalat, ca un simbol al fraternităţii republicane, faptul că la inaugurarea moscheii de la Strasbourg au mai fost prezenţi reprezentanţi ai cultului mozaic, precum şi al bisericii catolice şi ai bisericii protestante.

Tot încărcat de simboluri este şi faptul că Marea moschee de la Strasbourg a fost construită la numai doi kilometri de catedrala Notre-Dame din oraş. In paranteză fie spus, acest proiect a necesitat 20 de ani de eforturi iar bugetul de peste 10 milioane de euro a fost deblocat cu participarea financiară a Arabiei Saudite, a Kuweitului şi a Marocului.

Inaugurarea acestei moschei intervine însă într-un moment cînd, potrivit sondajelor, francezii sunt mai neliniştiţi decît oricînd de expansiunea islamului radical în Franţa. Numărul salafiştilor este cuprins între 10 mii şi 15 mii, iar prin comportamentul lor provocator ei au devenit extrem de “vizibili” în sens negativ, de exemplu prin modul în care se îmbracă şi mai ales prin faptul că îşi obligă femeile să iasă în spaţiul public cu voalul integral.

Potrivit unui sondaj ale cărui rezultate sunt evocate de revista L’EXPRESS, 76 la sută dintre francezi consideră că “islamul progresează prea mult în Franţa”. Locurile de cult al musulmanilor s-au dublat ca număr în ultimii 10 ani, trecînd de la 1000 la 2400.

Alte 200 de proiecte de instalare de moschei sunt în curs. S-au înmulţit şi magazinele propunînd pentru musulmani produse alimentare "halal", altfel spus conforme tradiţiei islamice, printre altele carne provenind de la animale sacrificate conform preceptelor Coranului. Dar francezii mai privesc cu teamă spre comunitatea musulmană şi datorită faptului că maşina mediatică transmite zilnic informaţii abundente din lumea arabă cu un accent special pe atentatele comise de islamiştii radicali. Din toate aceste motive, la care ar mai trebui adăugată criza economică, teama de "islamizare” rapidă a unor cartiere, localităţi sau chiar a Franţei (cum spun unii) proliferează, fapt constat de revista L’Express ca publică în ultimul ei număr un întreg dosar intitulat chiar aşa "Frica de islam".

Citeste tot articolul:  http://www.rfi.ro/articol/stiri/politica/provoaca-islamul-un-sentiment-frica-franta

Citit 4128 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top