•  Ti-am pregatit o rubrica noua, plina de informatii utile. Fii la curent cu tot ce se intampla in Franta. Stiri din ziare traduse in limba Romana.

  • Viziteaza Franta alaturi de noi! - Vom incerca sa iti grupam informatiile despre obiectivele turistice de pe tot teritoriul intr-un singur loc.

  • Incercam sa iti prezentam cele mai utile legaturi cu Franta, rapid, intr-un singur loc.

  •  

  •  

  •  

Bienala anticarilor, la Paris

Bienala anticarilor, la Paris

La Paris, în incinta lui Grand Palais, s-a inaugurat vineri a 26-a editie a Bienalei anticarilor. Timp de 11 zile colectionarii din lumea întreagă pot admira si cumpăra opere de artă - tablouri, sculpturi, mobilă - din toate epocile de la antichitate si până la arta modernă. Marilor anticari li s-au alăturat si cei mai celebri creatori de bijuterii. Vasile Damian a vizitat aleile manifestării - puse în scenă de Karl Lagerfeld - si a stat de vorbă cu organizatorul Bienalei:

Atât colectionarii cât si amatorii vor fi sedusi, încântati de ceeace pot descoperi pe cele două hectare de spatii amenajate sub cupola de sticlă a lui Grand Palais. 122 de anticari de renume mondial, 8 mii de exponate - cel mai mare muzeu efemer din lume astepată în 11 zile peste o sută de mii de vizitatori - pasionati sau nu dar oricum cu bani întrucât biletul de intrare costă 30 de euros iar catalogul alti 45.

Am stat de vorbă cu Christian Deydier, presedintele Sindicatului national al anticarilor, organizatorul acestei manifestări de exceptie:

Am organizat cel mai important eveniment din lume, toti marii creatori de bijuterii fac de doi ani o colectie specială "bienală", au venit cei mai mari anticari din lume ca să arate capodoperele pe care le pun în vânzare, suntem deci un muzeu efemer unic. Avem de asemenea cel mai rafinat restaurant din lume întrucât timp de zece zile un mare bucătar diferit vine să pregătească mâncarea. In sfârsit, am reusit să-i atragem pe marii colectionari străini aici: astfel, la cina inaugurală, extrem de selectă, aveam la masă 1400 de persoane din care 800 străine. am putut astfel promova calitatea vietii în Franta, a savoir-fairului (???) francez si a operelor de artă prezentate aici - de exemplu mobilier din secolele 18, 19 si 20 - si toti marii pictori francezi.”

Precizăm că masa de gală care a reunit cele 1400 de personalităti costa o mie de euro tacâmul, bani ce au fost donaţi partial unor asociatii de caritate. Şi în aceste condiţii însă, ministerul francez al culturii a refuzat să participe de unde o oarecare tensiune între guvern si organziatori. Organziatori care s-au declarat gata să delocalizeze evenimentul, oficial doar dacă măsurile fiscale ale socialiştilor au vreun imapct asupra activitătii anticarilor.

Am profitat de ocazie ca să-l întreb pe Christian Deydier despre criza economică, cum se resimte ea în rândul anticarilor?

„Există o criză, dar problema noastră nu este să privim criza ci să ne gândim ce e de făcut mâine. Decât să ne lamentăm despre criză, trebuie să înaintăm, să lucrăm ca să arătăm că suntem capabili să facem lucruri importante. Dacă reusim să creăm lucruri mari, dacă găsim capodopere exceptionale care să-i atragă pe colectionariii nostrii, criza o să ni se pară mai putin gravă.

 Printre cei 122 de anticari, mare parte sunt francezi. Cum se explică acest lucru, oare doar în Franta să existe mari anticari?

„Franta are cel mai mare izvor de anticari si artizani  din lume. Franta a rămas printre putinele tări în care mai există acest important nucleu care evident trebuie salvat. Era deci important  să-i pun în fată (să-i avantajez) pe anticarii francezi iar din străinătate să-i chemăm doar pe anticarii specializati în domeniile în care noi francezii suntem mai slabi. In Art Déco numărul unu mondial este un francez, Robert Vallois, n-avea deci nici un sens să chemăm pe altcineva care era mai prost. In domeniul artelor primitive, numărul unu este însă un belgian care ne-a făcut onoarea să vină la Paris. In domeniul tablourilor, americanii L & M Arts din New York sunt dintre cele mai celebre din lume si sunt si ei prezenti aici la Grand Palais. Am selectionat anticarii alegându-i pe cei mai buni din străinătate si sprijinindu-i totodată pe cei mai buni din Franta. Există deci în final o proportie de 80 la sută de anticari francezi. Dacă vă uitati însă la ce se întâmplă la celelalte mari întâlniri de acest gen din lume, observati că la Bruxelles 50 la sută dintre expozanti sunt francezi, la Basel, francezii sunt si acolo prezenti masiv iar la Maastricht o treime sunt francezi. E deci normal ca în momentul în care expui la Paris să fie o majoritate de francezi.

 Tablouri de Picasso, Brueghel cel tânăr, Cézanne, Monet, Chagall sau Klimt, scupturi chinezesti din epoca Song, mobilă din secolul 18 dar si Art déco - oferta celor 122 de anticari prezenti la această editie a Bienalei este uluitoare si admirabilă pentru cui îi place arta în sensul cel mai larg al cuvântului. Nu lipsesc însă nici marii ceratori de bijuterii precum Chanel, Dior, Bulgari Piaget sau Cartier. Aurul alb sau galben e atotprezent, diamantele si pietrele pretioase cântăresc mii de carate laolaltă, luxul si măestria artizanilor îti taie respiratia. Sute de ore de lucru sunt uneori necesare pentru a confectiona un colier sau o brosă, exponatele ce vor fi prezentate la Bienala din 2014 sunt déjă schitate de creatori. In pemieră la manifestarea parziiană, anul acesta a venit aici ci chinezul Wallace Chan cu bijuterii extrem de sofisticate si sculpturale. "Standul" chinezului prezintă obiecte în valoare de 230 de milioane de euros! Nu-i de mirare atunci că ni se spune că "tot ce este acum expus la Grand Palais valorează mai multe miliarde de euros"! La fel de naturală ni se pare în aceste conditii si prezenta peste tot a bodygarzilor...

Inainte de plecare îl întreb pe Christian Deydier cine sunt anul acesta clientii cei mai prezenti, de unde vin ei?

„Ucraina este foarte interesată de ceea ce se expune aici - a fost prezent de altfel aici cel mai mare colectionar ucrainean. Chinezii au venit si ei numerosi - din Taiwan bineînteles, de la Shanghai si Hong Kong dar si din provincii îndepărtate si necunoscute ale Chinei. Nu lipsesc nici clasicii americani, foarte prezenti, iar printre europeni avem multi belgieni, italieni si elvetieni germanofoni. Remarc totodată că există tot mai putini colectionari francezi.

 

Vasile Damian

Ascultă 

Citeste tot articolul:  http://www.rfi.ro/articol/reportaj-rfi/bienala-anticarilor-paris

Citit 2453 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top