•  Ti-am pregatit o rubrica noua, plina de informatii utile. Fii la curent cu tot ce se intampla in Franta. Stiri din ziare traduse in limba Romana.

  • Viziteaza Franta alaturi de noi! - Vom incerca sa iti grupam informatiile despre obiectivele turistice de pe tot teritoriul intr-un singur loc.

  • Incercam sa iti prezentam cele mai utile legaturi cu Franta, rapid, intr-un singur loc.

  •  

  •  

  •  

Guvernul francez analizează tratatul de salvare a zonei euro

Guvernul francez analizează tratatul de salvare a zonei euro

Tratatul european de disciplină bugetară, destinat să salveze zone euro, a început să fie analizat la Paris de guvernul francez urmînd ca în octombrie să fie analizat de Parlament. În acest context mulţi experţi şi lideri de opinie francezi reproşează Franţei că este singura ţară din zona euro care nu şi-a asumat reforme e...

Este oare, Franţa, omul bolnav al Europei? Iată ce se întreabă astăzi, pe prima pagină ziarul Le Monde care publică un interesant articol semnat de Arnaud Leparmentier. In timp ce primul ministru Jean-Marc Ayrault se arată optimist în privinţa adoptării acestui tratat cu un mare număr de voturi, în timp ce tot el consideră că Franţa a reorientate politica economică a Europei, alte voci răsună însă extrem de critic faţă de ceea ce face noua echipă socialistă instalată la putere. Sigur, nimeni nu neagă faptul că Franţa şi-a asumat în ultimul timp un fel de rol de “frate mai mare” luînd apărarea ţărilor din sud, Spania, Italia sau Portugalia, aflate sub presiunea Germaniei şi a pieţelor financiare, scrie Le Monde. Sigur, Franţa a impus un principiu important în strategia de ieşire din criză, şi anume alocarea unor fonduri masive în direcţia relansării economiei, în paralel cu politica de austeritate şi fără să fie uitată chestiunea solidarităţii europene. In timp ce juca însă acest rol generos, Franţa a uitat sau a ezitat să treacă la reforme structurale, în timp ce vecinele sale Spania şî Italia au făcut-o. Iată de ce, afirmă economistul Arnaud Leparmentier, Franţa se află în situaţia cea mai dificilă în acest moment, pentru că prin ezitările sale a devenit mai putin competitivă decît Germania, iar acum riscă să fie depăşită şi de Spania şi Italia. Un indicator în acest sens este faptul că în aceste două ţări, Spania şi Italia deci, exporturile au fost relansate cu vigoare, în timp ce datorită planurilor de austeritate adoptate de spanioli şi italieni Franţa a pierdut pe piaţa acestor ţări.

Revista L’Express de săptămîna aceasta publică un dosar extrem de interesant şi el intitulat: “Criza – domnule Preşedinte, iată ce trebuie făcut.” Practic mai mulţi specialişti, eseişti, patroni şi lideri de opiniei îi dau sfaturi lui François Hollande considerînd că trebuie acţionat imediat. Un patron consideră chiar că momentul este atit de grav încît Franţa ar avea nevoie de un guvern de uniune naţională pentru realizarea unor reforme structurale, în profunzime, după modelul Canadei, al Germaniei, al Marii Britanii, al Suediei şi mai nou al Italiei. Alţi doi economişti, Jaccques Attali şi Daniel Cohen se plîng de faptul că în prezent nici Statele Unite şi nici Europa, deci nici Franţa, nu are lideri capabili să fie la înălţimea momentului istoric actual, marcat de o mondializare care modifică zilnic raporturile dintre Occident şi restul lumii.

Pe acest fond, în culisele vieţii politice franceze, multă lume se amuză evocînd umbra permanentă a unui absent, şi anume a lui Nicolas Sarkozy. In cadrul unei emsiuni televizate, directorul revistei L’Express, Christophe Barbier, făcea următoarea constatare: francezii au vrut să scape de personalitatea prea invadatoare a lui Nicolas Sarkozy, ceea ce au şi reuşit, dar le-a rămas o anumită nostalgie pentru “un ritm de marş” impus de fostul preşedintel. Ori, directorul revistei L’Express consideră ca acel ritm era unul bun.

Citeste tot articolul:  http://www.rfi.ro/articol/stiri/economie/guvernul-francez-analizeaza-tratatul-salvare-zonei-euro

Citit 4299 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top