•  Ti-am pregatit o rubrica noua, plina de informatii utile. Fii la curent cu tot ce se intampla in Franta. Stiri din ziare traduse in limba Romana.

  • Viziteaza Franta alaturi de noi! - Vom incerca sa iti grupam informatiile despre obiectivele turistice de pe tot teritoriul intr-un singur loc.

  • Incercam sa iti prezentam cele mai utile legaturi cu Franta, rapid, intr-un singur loc.

  •  

  •  

  •  

Guvernul francez exclude intervenţia armatei la Marsilia

Sursa: www.euronews.com

Cartierele din nordul Marsiliei sunt afectate de reglări de conturi soldate până acum cu 14 morţi. Ultimul asasinat a avut loc chiar în noaptea de miercuri. Un bărbat în vârstă de 25 de ani din Marsilia a fost ucis cu o rafală de gloanţe trase de un Kalaşnikov. Tânărul ucis, Walid Marzouki, era suspectat în caz...

Sâmbătă seara, un alt bărbat în vârstă de 25 de ani, care tocmai ieşise de la închisoare, a decedat la spital după ce a fost grav rănit prin împuşcare. Numărul celor ucişi de la începutul anului în cursul acestor reglări de conturi între traficanţii de droguri a ajuns astfel la 14. O senatoare socialistă, Samia Ghali, primar al unui arondisment din Marsilia, a cerut în acest context intervenţia armatei pentru a face "faţă angrenajelor de război utilizate de către reţelele" de crimă organizată şi traficanţii de droguri. "Nu serveşte la nimic să trimiţi o maşină a poliţei pentru a opri dealerii. Când zece dintre ei sunt arestaţi, alţi zece preiau ştafeta. Este ca şi cum ai combate un muşuroi", a subliniat ea.

Primarul Marsiliei, Jean-Claude Gaudin, un senator de dreapta, a apreciat că oraşul are “nevoie de întăriri de poliţie” şi nu “de un apel la război civil”. "Să moblizezi armata în faţa unui banditism nu este în niciun caz o soluţie. Populaţia acestor oraşe va percepe acest lucru ca pe un veritabil apel la război civil!", a subliniat Gaudin, în vârstă de 72 de ani. De acord cu el pare a fi şi administraţia socialistă.

Guvernul lui Jean-Marc Ayrault a exclus categoric ipoteza unei intervenţii a armatei. “Iese din discuţie ca armata să răspundă acestor drame şi crime. Nu există inamic intern”, i-a răspuns ministrul de Interne Manuel Valls deputatei socialiste. Valls a îndemnat la "un răspuns global, în profunzime şi deosebit de putenic" împotriva infracţionalităţii. "Acest oraş, al doilea cel mai important oraş al Franţei, are nevoie de susţinerea şi protecţia statului", a declarat el.

Aceeaşi poziţie şi din partea liderului de la Elysée, François Hollande. “Nu e treaba armatei să asigure siguranţa în cartiere”, afirmă şeful statului francez.

Executivul urmează să se reunească într-o şedinţă specială pe 6 septembrie, pentru a elabora un program de acţiune pentru Marsilia. Armata nu a intervenit niciodată în istoria recentă în Franţa pentru menţinerea ordinii în cartierele care se confruntă cu probleme, nici în mai 1968 şi nici în timpul revoltelor urbane din noiembrie 2005.

Însă de trei ani, vizite ale unor miniştri de Interne s-au succedat fără să ofere o soluţie împotriva creşterii infracţionalităţii în cartiereleâcele mai populate, care se confruntă cu un şomaj endemic.

Însă ceea ce îi deranjează la fel de mult pe locuitorii Marsiliei sunt micile acte de delincvenţă şi vandalismele fără sfârşit, notează “Le Figaro”. De la nerespectarea culorii roşii la semafor până la jafurile la drumul mare şi cele din magazine. “Problema este că nu sunt suficienţi poliţişti în cartier. Comisariatul este la 200 de metri, dar le-a luat o oră să ajungă”, povesteşte patronul unui magazin de tutun şi ziare care a fost jefuit de două ori în ultimele luni.

Citeste tot articolul:  http://www.rfi.ro/articol/stiri/social/guvernul-francez-exclude-interventia-armatei-marsilia

Citit 3810 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top