•  Ti-am pregatit o rubrica noua, plina de informatii utile. Fii la curent cu tot ce se intampla in Franta. Stiri din ziare traduse in limba Romana.

  • Viziteaza Franta alaturi de noi! - Vom incerca sa iti grupam informatiile despre obiectivele turistice de pe tot teritoriul intr-un singur loc.

  • Incercam sa iti prezentam cele mai utile legaturi cu Franta, rapid, intr-un singur loc.

  •  

  •  

  •  

Francezii iubesc mersul pe două roţi

Francezii iubesc mersul pe două roţi

La toamnà o nouà bucatà din soseaua parizianà de pe malurile Senei va fi închisà circulatiei auto pentru a làsa loc liber pietonilor. Trebuie spus cà nu numai capitala Frantei, ci si alte orase din Hexagon fac eforturi tot mai mari pentru a marginaliza automobilele. O revolutie pentru milioane de francezi, relateaza de la Paris Vasile Damian, adept de multi ani al mersului pe bicicletà.

 

Soseaua expres care traverseazà astàzi pe mai bine de 6 kilometrii Parisul - pe malulrile Senei - de la est la vest fàrà niciun semafor va fi în curând de domeniul trecutului. Inauguratà la sfârsitul anilor 60, începutul anilor 70 la initiativa fostului presedinte Georges Pompidou, aceastà arterà va fi presàratà cu o serie de stopuri si treceri de pietoni încà de luna viitoare. Asta pentru unul din malurile Senei. Vizavi, în dreptul muzeului Orsay, soseaua va làsa loc exclusiv pietonilor si biciclistilor pe o bucatà de aproape doi kilometrii si jumàtate dar de aia începând cu primàvara viitoare.

28 de hectare si 300 de mii de locuitori din arrondissmentele traversate sunt afectati de aceste schimbàri majore în inima Parisului. Reamintim cà peisajul fluvial, malurile Senei din centrul capitalei franceze sunt clasate Patrimoniu mondial Unesco de douà decenii déjà. Noile amenajàri - care vor oferi spatii de restaurante, pontoane pentru animatii si alte arii de joacà pentru cei mici - vor detrona asadar  masina-rege pentru a làsa loc adeptilor bicicletei sau al mersului pe jos.

Bertarnd Delanoë, primarul socialist al Parisului, a initiat acest proiect încà de la începutul primului sàu mandat. Din 2001 pânà azi traficul auto în capitalà a scàzut în fiecare an cu doi la sutà. Automobilisti care, fireste, sunt si mai nemultumiti de aceste planuri si care de la toamnà vor fi obligati zilnic sà ocoleascà aceste noi zone amenajate. Un studiu aratà cà între 800 si 1200 de masini pe orà vor trebui sà-si gàseascà alt itinerariu pentru a traversa capitala de la est la vest. Paralizia traficului va putea fi însà evitatà dacà utilizatorii îsi vor schimba comportamentul adicà dacà vor alege transportul în comun, afirmà primarului Parisului. Optimist, Delanoë sperà chiar sà diminueze cu zece a sutà traficul auto din Paris în urmàtorii 5 ani.

Dacà Parisul - cel mai populat oras din Franta - este vârf de lance în aceastà politicà de marginalizare a soferilor, capitala nu este singurul oras care se preocupà sà diminueze poluarea atmosfericà si sonorà. Orase precum Brest, yon sau Marsilia sunt pe aceasi lungime de undà. La Brest spre exemplu, ocalitate din Bretania - vestul Frantei - masinile au dispàrut de trei ani déjà de pe principala arterà a orasului. Cei doi kilometrii de bulevard sunt rezervati doar tramvaiului, pietonilor si ciclistilor. La Lyon, 5 kilometrii de sosea de pe malurile Rhonului au fost redati pietonilor, sportivilor si copiilor. In sfârsit la Marsilia, oras în plinà reconfigurare urbanà, primària plànuieste sà dimineze presounea masinilor în centrul vechi pentru a reduce partea automobilelor de la 70 la 30 la sutà dar adevàratele amelioràri nu sunt de asteptat decât începând cu 2017.

Citeste tot articolul:  http://www.rfi.ro/articol/stiri/societate/francezii-iubesc-mersul-doua-roti

Citit 4782 ori

Lasă un comentariu

Recomandate
Facebook
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top