•  Ti-am pregatit o rubrica noua, plina de informatii utile. Fii la curent cu tot ce se intampla in Franta. Stiri din ziare traduse in limba Romana.

  • Viziteaza Franta alaturi de noi! - Vom incerca sa iti grupam informatiile despre obiectivele turistice de pe tot teritoriul intr-un singur loc.

  • Incercam sa iti prezentam cele mai utile legaturi cu Franta, rapid, intr-un singur loc.

  •  

  •  

  •  

Spectacol corporal şi magie a naturii

Spectacol corporal şi magie a naturii

Spectacolul "Puzzle” este programat în aer liber, la ora 22, într-unul din cele mai fascinante spaţii de joc de la Avignon: o carierǎ de piatrǎ abandonatǎ de multe decenii, pe care a redescoperit-o Peter Brook de fapt şi unde a creat el un prim spectacol în 1985, a fost vorba de Mahaharata.

 

De atunci acest spaţiu a devenit unul oarecum la concurenţǎ cu Palatul Papilor. In fiecare an de altfel existǎ la Avignon un fel de curiozitate specialǎ pentru spectacolele create în curtea de onoare a palatului papal şi pentru cele create în cariera de la Boulbon, situatǎ la 15 kilometri de Avignon, pe malul Ronului. "Puzzle", spectacol muzical şi coregrafic, se potriveşte perfect în acest loc plin de magie, un fel de imens amfiteatru sǎpat în stîncǎ. De altfel stîncile şi cerul înstelat formeazǎ decorul natural al spectacolelor de la cariera Boulbon.

Am urmǎrit marţi 10 iulie o minunatǎ prestaţie aş spune internaţionalǎ pentru cǎ regizorul este jumǎtate belgian jumǎtate marocan. Iar în spectacolul sǎu evolueazǎ 11 dansatori-actori, o cîntǎreaţǎ libanezǎ, un grup faimos grup de 6 cîntǎreţi specializat în muzica polifonicǎ corsicanǎ şi un flautist şi percuţionist japonez.

Aş spune cǎ aceastǎ întîlnire de artişti este absolut tipicǎ pentru festivalul de la Avignon care în fiecare an invitǎ artişti din strǎinǎtate sǎ-şi încerce forţele într-un fel de  mare laborator al artelor şi limbajelor teatrale. Regizorul Sidi Larbi Cherkaoui are de altfel aceastǎ impresionantǎ profesiune de credinţǎ: nimic nu este pur în lume, spune el, tot ce existǎ este rodul unui metisaj.

Nu puritatea este vizibilǎ în naturǎ, nu puritatea este o lege a naturii, ci amestecul. Puritatea este o ficţiune, mai spune regizorul Sadi Larbi Cherkaoui, care reuşeşte sǎ creeze un impresionat spectacol chiar despre… formarea vieţii din elementele unui gigantic puzzle.

El reuşeşte performanţa de a "metisa" muzica libanezǎ cu cea corsicanǎ şi cu cea japonezǎ, iar cei 11 dansatori ne prezintǎ un fel de evoluţie a vieţii de la formarea cromozomilor pînǎ la structurarea societǎţilor avansate tehnlogic.

De altfel în spectacol tehnologia este utilizatǎ cu inteligenţǎ, de exemplu proiecţii gigantice pe stîncile din spaţiul de joc, ceea ce creazǎ o senzaţie de mişcare geologicǎ, spectatorii au impresia cǎ asistǎ la formarea scoarţei pǎmînteşti. M-a plǎcut acest spectacol prin cǎutarea insolitǎ a regizorului, el încearcǎ sǎ creeze coregrafie pornind de la lumea microscopicǎ şi de la fenomenele de apariţie a clonelor.

Vǎzut din strǎinǎtate, mai ales din lumea anglo-saxonǎ, Festivalul de la Avignon este cea mai mare manifestare de avangardǎ din lume. Specificul ei ar fi, deci, cǎutarea de noi şi noi unghiuri de abordare a actului artistic. Nu trebuie sǎ ne mirǎm deci cǎ un spectacol de coregrafie este inspirat de… biologie şi de lumea microscopicǎ.

 

Avignon Off – Tîrg de spectacole şi prezenţǎ internaţionalǎ

Anul trecut erau repertoriate în OFF 1143 de spectacole. Anul acesta avem de-a face cu un nou record, în caietul program figureazǎ 1161 de spectacole în 104 teatre. Ceea ce mai înseamnǎ cǎ sunt prezente la festival 975 de companii dintre care 144 strǎine venite din 25 de ţǎri. Programul secţiunii neoficiale a festivalului are aproape 400 de pagini iar pe coperta sa se poate citi urmǎtorul titlu generic : OFF, cel mai mare teatru din lume.

Cum prezenţa companiilor strǎine este tot mai vizibilǎ în OFF, între 19 şi 26 iulie se vor derula mai multe dezbateri puse sub semnul întîlnirilor internaţionale. Se va discuta pur şi simplu despre acest lucru: de ce vin sǎ joace la Avignon companii din Taiwan, din China, din Japonia sau din Coreea de sud?

Sau de ce vin sǎ joace companii flamande, sau italiene, sau spaniole? 9 spectacole care vin din Spania şi 6 care vin din Statele Unite figureazǎ anul acesta în program. Dintre ţǎrile est-europene sunt reprezentate Polonia şi România.

Iar dacǎ numele României figureazǎ în program faptul se datoreazǎ unui neobosit regizor şi creator de proiecte, Radu Dinulescu, care a fost pînǎ nu demult directorul unui teatru de marionette din Arad. In ultimii şase sau şapte ani Radu Dinulescu a reuşit sǎ aducǎ mai multe companii româneşti la Avignon, pentru cǎ a înţeles cum funcţioneazǎ festivalul şi mai ales cum pot fi finanţate astfel de proiecte cu participare europeanǎ.

Sigur, multe din spectacolele din OFF sunt destinate mai degrabǎ sǎ amuze. Destul de abundente sunt comediile, spectacolele de cabaret şi de clovni. Existǎ însǎ însǎ şi un numǎr impresionant de spectacole angajate, iar anul acesta se vorbeste despre curajul unui berber nǎscut în Maroc, Abel Aboualiten.

El a venit la Avignon cu un spectacol despre islam şi despre traumatismele pe care le poate provoca aceastǎ religie. Spectacolul are şi un titlu încǎrcat de umor dar şi de o notǎ absurdǎ, el se intituleazǎ : "Sunt un profet, mi-a spus-o fiul meu."

Aş mai cita însǎ, din program, piesa "Fuck you eu.ro.pa!" semnatǎ de Nicoleta Esinencu, scriitoare din Republica Moldova care şi-a fǎcut un nume în ultimii ani în Europa… Acest monolog evocǎ un parcurs de femeie şi iluziile pe care Estul şi le face uneori privind în mod obserdant spre Vest... Un text puternic şi necruţǎtor, iar autoarea se aratǎ în el pe cît de fascinatǎ pe atît de dezgustatǎ de Occident…   

De menţionat cǎ dintre cele 1161 de spectacole din OFF, 170 sunt destinate copiilor. Existǎ un admirabil public de copii la acest festival, de fapt de pǎrinţi care au venit cu copiii care sunt duşi la teatru începînd cu vîrsta de 3 sau 4 ani…

Viitorii spectatori sunt deja formaţi de la o vîrstǎ fragedǎ, spre binele teatrului. Aceastǎ prezenţǎ a familiilor la festival demonstreazǎ cǎ aveam de-a face cu un fenomen cultural durabil… 

 

Matei Vişniec

image
Size: 3.28 Mb

Citeste tot articolul:  http://www.rfi.ro/articol/reportaj-rfi/spectacol-corporal-magie-naturii

Citit 4302 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top