•  Ti-am pregatit o rubrica noua, plina de informatii utile. Fii la curent cu tot ce se intampla in Franta. Stiri din ziare traduse in limba Romana.

  • Viziteaza Franta alaturi de noi! - Vom incerca sa iti grupam informatiile despre obiectivele turistice de pe tot teritoriul intr-un singur loc.

  • Incercam sa iti prezentam cele mai utile legaturi cu Franta, rapid, intr-un singur loc.

  •  

  •  

  •  

“Întâlnirile fotografice de la Arles”

“Întâlnirile fotografice de la Arles”

Vara este anotimpul festivalurilor în Franţa. Cel mai celebru este Festivalul Internaţional de Teatru de la Avignon.  În oraşul Arles se desfăşoară în fiecare an un important festival de artă fotografică.

Un festival care a ajuns la a 43-a ediţie şi care a devenit an de an tot mai prestigios şi se bucură de o importantă prezenţă internaţională. El se numeşte de fapt “Întâlnirile fotografice de la Arles” iar expoziţiile pe care le prezintă sunt eşalonate pa toată vara, adică pînă pe 21 septembrie.

In jur de 60 de expoziţii figurează în programul de anul acesta, în locuri dintre cele mai sublime, cum ar fi vechi palate sau chiar abaţii. Pentru că unele expozţii sunt prezentate şi în monumente istorice dinafara oraşului, cul ar fi abaţia Montmajor, situată la cinci kilometri de Arles.

O atenţie deosebită este acordată anul acesta Scolii Naţionale de Fotografie din Franţa care aniversează 30 de ani de existenţă. 674 de absolvenţi numără în prezent această şcoală după trei decenii de activitate, iar 30 dintre ei expun cu ocazia acestui moment aniversar.

Este şi un moment de bilanţ profesional pentru această şcoală iar unii elevi declară că la terminarea studiilor s-au simţit puţin debusolaţi. Totuşi, potrivit statisticilor, rezultă că 78 la sută dintre elevii fiecărei promoţii şi-au găsit de lucru în domeniul fotografiei după un an de căutări, iar 95 la sută şi-au găsit de lucru după doi ani.

Anul acesta sunt prezenţi la Arles artişti din 30 de ţări, printre care Japonia, Rusia, Marea Britanie, Brazilia, Spania, Italia... 600 de ziarişti au primit acreditări pentru a participa la numeroasele vernisaje, colocvii şi alte manifestări prevăzute la Arles în această perioadă.

Festivalul este şi o ocazie pentru organizarea unor stagii de fotografie, unele dintre ele profitînd de prezenţa unor mari artişti.

Vocaţia pe care şi-a găsit-o oraşul Arles, altfel spus de a debeni o capitală europeană a fotografiei, este legată şi de patrimoniul său cultural precum şi de istoria sa. Situat la 80 de kilometri de Marsilia, oraşul Arles este traversat de fluviul Ron şi se laudă cu 2500 de ani de istorie. Cîteva monumente antice au rămas extrem de bine conservate în acest oraş, precum teatrul Roman şi un impresionat Coliseum.

Oraşul mai este marcat şi Van Gogh care în februarie 1888 s-a instalat, pentru mai bine de un an, la Arles. 300 dintre desenele şi picturile sale au fost realizate în cadrul acestui sejur iar astăzi, unul dintre cele mai frumoase palate de secol XVII din Arles găzduieşte Fundaţia Van Gogh care propune o incursiune în universul artistului dar şi importante expoziţii ale unor artişti contemporani. Fără îndoială că Festivalul de fotografie de la Arles are o legătură cu trecerea lui Van Gogh prin acest oraş pe care l-a încărcat cu imagini devenite celebrităţi planetare.

Matei Vişniec

Ascultă Download
image
Size: 2.44 Mb

Citeste tot articolul:  http://www.rfi.ro/articol/reportaj-rfi/intalnirile-fotografice-arles

Citit 2055 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top