•  Ti-am pregatit o rubrica noua, plina de informatii utile. Fii la curent cu tot ce se intampla in Franta. Stiri din ziare traduse in limba Romana.

  • Viziteaza Franta alaturi de noi! - Vom incerca sa iti grupam informatiile despre obiectivele turistice de pe tot teritoriul intr-un singur loc.

  • Incercam sa iti prezentam cele mai utile legaturi cu Franta, rapid, intr-un singur loc.

  •  

  •  

  •  

Somaj record în Franţa care rǎmîne însǎ o ţarǎ de invidiat

credit foto: rfi.fr

In Franţa, noile cifre în materie de şomaj sunt rele şi pun în luminǎ faptul cǎ de nouǎ luni consecutiv numǎrul celor care cautǎ de lucru creşte continuu. Economia stagneazǎ, moralul populaţiei este scǎzut, încrederea în clasa politicǎ pare extrem de redusǎ. Franţa rǎmîne însǎ, în mod paradoxal, în...

 

Pentru cineva care trǎieşte în Franţa de 25 de ani enigmele acestei ţǎri nu fac decît se amplifice. Studiile realizate pe plan internaţional aratǎ cǎ francezii sunt printre cei mai pesimişti oameni de pe planetǎ. In acelaşi timp, în ciuda crizelor succesive, avantajele sociale rǎmîn în vigoare. Cînd o categorie socialǎ sau profesionalǎ se simte vizatǎ de o reformǎ, toate celelalte sar de fapt în ajutorul celor "ameninţaţi" cu pierderea unui statut favorabil, de teamǎ cǎ ei ar putea urma pe listǎ.

In ciuda faptului cǎ peste 10 la sutǎ din populaţie este la şomaj şi cǎ oamenii se plîng tot timpul, Franţa afişeazǎ o ratǎ a natalitǎţii record în Europa. Ori, cînd oamenii fac copii, înseamnǎ cǎ ei nu sunt chiar total nefericiţi şi nici înspǎimîntaţi de viitor.

Din 2008 încoace, de cînd a izbucnit criza în Europa, Franţa este confruntatǎ cu coşmarul austeritǎţii. In realitate, însǎ, ţǎrile din jurul ei au trecut prin aceastǎ nefastǎ experienţǎ, dar nu şi francezii. Dupǎ cum aratǎ un specialist într-o depeşǎ a Agenţiei France Presse, guvernul de la Paris continuǎ sǎ cheltuiascǎ între 57 şi 58 la sutǎ din Produsul Intern Brut, ceea ce înseamnǎ nivelul cel mai ridicat din Europa dupǎ Danemarca.

Mulţi analişti avertizeazǎ cǎ într-o bunǎ zi va veni momentul scandenţei. De altfel francezii cultivǎ cu multǎ subtilitate arta declinologiei. Ei cred cǎ, în paralel cu pierderea a sute de mii de locuri de muncǎ, Franţa pierde şi din puterea ei economicǎ, din puterea ei militarǎ şi diplomaticǎ, din influienţa ei pe planetǎ precum şi din identitatea ei. Un editorialist de la New York Times constatǎ însǎ, citat de France Presse, cǎ aceste doleanţe nu sunt noi, şi arǎta cu uimire cǎ ele sunt aceleaşi de 20 sau de 30 de ani. Dacǎ Franţa se scufundǎ, înseamnǎ cǎ procesul este extrem de lent. Iar între timp s-au scufundat în jurul Franţei economii care pǎreau mai înfloritoare decît cea a Hexagonului. Pe acest fond, intreprinderile strǎine continuǎ sǎ se instaleze pe teritoriul Hexagonului. A trǎi în Franţa, pînǎ la urmǎ, "c’est si bon" (e atît de bine).

Citeste si alte articole pe:  http://www.rfi.ro/special-paris-51875-somaj-record-franta-care-ramine-insa-o-tara-invidiat

Citit 4346 ori

Lasă un comentariu

Recomandate
Facebook
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top