•  Ti-am pregatit o rubrica noua, plina de informatii utile. Fii la curent cu tot ce se intampla in Franta. Stiri din ziare traduse in limba Romana.

  • Viziteaza Franta alaturi de noi! - Vom incerca sa iti grupam informatiile despre obiectivele turistice de pe tot teritoriul intr-un singur loc.

  • Incercam sa iti prezentam cele mai utile legaturi cu Franta, rapid, intr-un singur loc.

  •  

  •  

  •  

Modernizarea excepţiei culturale franceze

Fleur Pellerin, credit foto: rfi.fr

Noul ministrul francez al culturii, doamne Fleur Pellerin, doreşte "modernizarea excepţiei culturale franceze". Numirea ei la ministerul culturii a fost bine primitǎ de artişti şi de profesioniştii domeniului cultural, ceea ce nu înseamnǎ cǎ misiunea ei va fi uşoarǎ, mai ales cea legatǎ de dosarul intermitenţilor.

 

 

Coincidenţǎ, doamna Fleur Pellerin împlineşte, vineri 29 august, 41 de ani, deci aproape s-ar putea spune cǎ aceastǎ numire în fruntea ministerului culturii este un cadou de aniversare. Numirea recompenseazǎ însǎ parcursul strǎlucit al unei persoane care s-a afirmat prin propriile calitǎţi şi ambiţia de a reuşi, fiind, cum se spune în Franţa, "un pur produs al şcolii republicane". Nǎscutǎ în Coreea de Sud, la Seul, în 1973, Fleur Pellerin a fost adoptatǎ la vîrsta de şase luni şi şi-a continuat viaţa în Franţa, unde a devenit juristǎ şi a militat pentru foarte repede pentru orientarea tinerilor din cartierele defavorizate spre filiere de învǎţǎmînt superior.

In 2007, Fleur Pellerin a sprijinit campania pentru prezidenţiale a doamnei Ségolène Royal, iar în 2011 a intrat în echipa lui François Hollande. Fleur Pellerin are deja o experienţǎ ministerialǎ întrucît s-a ocupat, în guvernul Ayrault, de intreprinderile mici şi mijlocii, precum şi de economia numericǎ.

Fleur Pellerin vine acum la culturǎ cu aceastǎ aurǎ, de specialistǎ în materie de "afaceri numerice", într-un moment cînd domeniul mediatic şi cultural francez încearcǎ tocmai sǎ se adaptaze erei numerice.

Artiştii, scriitorii, jurnaliştii, editorii, toţi profesioniştii din domeniul culturii de fapt aşteaptǎ acum de la Fleur Pellerin sǎ-şi utilizeze cunoştinţele şi talentul pentru a proteja, printre altele, sectorul audiovizual de ofensiva unor giganţi americani precum Google, Amazon sau Netflix. Doamna Fleur Pellerin a declarat însǎ cǎ are ambiţii şi mai mari, şi în primul rînd aceea de a reconcilia modelul cultural francez cu modernitatea numericǎ. Un alt dosar dificil care o aşteaptǎ la orizont este cel legat de statutul de intermitent, teren pe care doamna Aurélie Filippetti, predecesoara lui Fleur Pellerin, a înregistrat un eşec.

Citeste si alte articole pe:  http://www.rfi.ro/special-paris-51897-modernizarea-exceptiei-culturale-franceze

Citit 2816 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top