•  Ti-am pregatit o rubrica noua, plina de informatii utile. Fii la curent cu tot ce se intampla in Franta. Stiri din ziare traduse in limba Romana.

  • Viziteaza Franta alaturi de noi! - Vom incerca sa iti grupam informatiile despre obiectivele turistice de pe tot teritoriul intr-un singur loc.

  • Incercam sa iti prezentam cele mai utile legaturi cu Franta, rapid, intr-un singur loc.

  •  

  •  

  •  

Un pahar de bere provoacă valuri la Paris

Sediul Monetăriei din Paris

De câteva săptămâni turiṣtii sau parizienii care trec prin faṭa Monetăriei din capitala Franṭei – una dintre cele mai vechi instituṭii ale ṭării – descoperă pe faṭada clădirii din secolul 18 o uriaṣă publicitate pentru Heineken. Un pahar stilizat din care se scurge celebra bere se întinde pe câteva zeci de metr...

 

Cu publicitatea pentru Heineken pe faṭada sa, Monetăria din Paris încalcă legea Evin. În vigoare din 1991 încoace, acest text este menit să combată tabagismul ṣi alcoolismul.

Ca să-i protejeze în particular pe tineri, publicitatea pentru băuturi alcoolice este astfel foarte restrictivă chiar dacă ea nu este complet interzisă.

Nu se poate face de exemplu reclamă la alcool decât pe anumite suporturi ṣi când e vorba de spaṭii publice, ele sunt foarte clar delimitate.

În cazul de faṭă, legea Evin este încălcată în mod flagrant – publicitatea Heineken apare într-un loc public, pe o clădire în văzul tuturor ṣi într-un context ce nu are nimic de a face cu alcoolul.

Într-un comunicat transmis acum câteva zile presei, direcṭia Monetăriei spune că responsabilitatea publicităṭii este în seama unei societăṭi externe care ar fi obṭinut toate autorizaṭile prefectorale înainte să întindă uriaṣa publicitate Heineken pe 600 de metrii pătraṭi de faṭadă. Ceeace este adevărat dar asta nu înseamnă că nu contravine legii.

Ministerul Sănătăṭii a confirmat dealtfel această încălcare a legislaṭiei care în cele din urmă este de pus tot pe seama Monetăriei întrucât în final ea a fost cea care a validat propunerea publicitară făcută de societatea externă. O publicitate care se întinde nu doar pe faṭada principală a clădirii ci ṣi « după colṭ », pe o latură a instituṭiei.

Cele două enorme afiṣe sunt parṭial iluminate ṣi noaptea. In plus, ele au fost instalate acolo pe 15 iulie – adică puṭin înaintea debutului tradiṭionalei operaṭiuni « Paris plages » care avea loc timp de o lună pe malul opus al Senei. Astfel, toată lumea - inclusiv tinerii ṣi copii – au putut « admira » afiṣele Heineken. La fel ca ṣi zecile de tineri care merg zilnic să participe la atelierele artistice propuse de muzeul Luvru aflat ṣi el vizavi de Monetărie.

Cu toate că este contrară legii, promotorii acestei publicităṭi pot argumenta că nu e pentru prima dată că legea Evin este încălcată : anul trecut vizitatorii centrului Pompidou au avut luni de zile sub ochi o enormă publicitate pentru whisky-ul Johnnie Walker agăṭată pe imobilul din faṭă.

Ce este mai ṣocant este multiplicarea acestor uriaṣe pânze peste schelele ṣantierelor de renovare ale faṭadelor unor clădiri istorice. Legislaṭiile în vigoare – nu doar cele privind alcoolul ci ṣi cele referitoare la patrimoniu sau mediu înconjurător – sunt extrem de complexe, greu de aplicat ṣi deci uṣor de ocolit. Din 2007 încoace, centrul istoric al Parisului ṣi cu precădere malurile Senei – clasate patrimoniu mondial Unesco – au devenit un lung culoar publicitar : Conciergeria, Palatul de justiṭie, muzeul Luvru, muzeul d’Orsay ṣi acum deci Monetăria oferă un spectacol adesea insolit – dar probabil necesar – celor care se plimbă pe acolo.

Citeste si alte articole pe:  http://www.rfi.ro/stiri-diverse-51938-un-pahar-bere-provoaca-valuri-paris

Citit 3218 ori

Lasă un comentariu

Recomandate
Facebook
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top