•  Ti-am pregatit o rubrica noua, plina de informatii utile. Fii la curent cu tot ce se intampla in Franta. Stiri din ziare traduse in limba Romana.

  • Viziteaza Franta alaturi de noi! - Vom incerca sa iti grupam informatiile despre obiectivele turistice de pe tot teritoriul intr-un singur loc.

  • Incercam sa iti prezentam cele mai utile legaturi cu Franta, rapid, intr-un singur loc.

  •  

  •  

  •  

Tinerii francezi iau din nou drumul şcolilor

Tinerii francezi iau din nou drumul şcolilor

Circa 840 de mii de profesori şi învăţători francezi au revenit ieri în clase, cu o zi mai devreme decât elevii lor. Astăzi aşadar încep şcoala milioane de tineri francezi. Cum se anunţă acest început de nou an şcolar?

 

Tinerii francezi iau din nou drumul şcolilor

Aproape 13 milioane de elevi francezi încep, sau reîncep, şcoala astăzi. Un debut de an marcat de sosirea neaşteptată în fruntea ministerului Educaţiei a primei femei în acest post, Najat Vallaud Belkacem. Noua venită – ea şi-a preluat postul de abia acum 6 zile – va trebui să gereze delicata chestiune a noilor ritmuri şcolare. Predecesorul ei instaurase săptămâna de şcoală de 4 zile şi jumătate, luni, marţi, joi şi vineri zile întregi plus miercurea de dimineaţă. Dacă anul trecut numai oraşele care o doreau au aplicat reforma, anul acesta ea devine obligatorie pentru toată lumea « fără nicio excepţie » a punctat ministrul ca să pună capăt veleităţilor de revoltă. Trebuie spus că noile ritmuri provoacă o polemicà şi ele nu mai sunt apreciate decât de o minoritate de francezi.

Un alt punct delicat este aglomeraţia din clase. Se aşteaptă anul acesta o medie de 30 de elevi în clasele de liceu. În paralel, crearea de posturi noi în Educaţie este lentă. În timpul campaniei electorale pentru prezidenţialele din 2012, François Hollande promisese 60 de mii de posturi noi în cursul mandatului său de 5 ani. Anul acesta nu s-au creat decât ceva mai mult de 4300 de posturi de profesori.

Ezitările şi dificultăţile din Educaţie sunt puse de unii analişti şi pe seama faptului că în nici trei ani de zile ministerul a avut în fruntea sa trei responsabili diferiţi.

Citeste si alte articole pe:  http://www.rfi.ro/stiri-social-51977-tinerii-francezi-iau-nou-drumul-scolilor

Citit 2906 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Hoteluri

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

calendar

Data Check-out

calendar
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top