•  Ti-am pregatit o rubrica noua, plina de informatii utile. Fii la curent cu tot ce se intampla in Franta. Stiri din ziare traduse in limba Romana.

  • Viziteaza Franta alaturi de noi! - Vom incerca sa iti grupam informatiile despre obiectivele turistice de pe tot teritoriul intr-un singur loc.

  • Incercam sa iti prezentam cele mai utile legaturi cu Franta, rapid, intr-un singur loc.

  •  

  •  

  •  

Viaţa lui Adèle , o premieră la Cannes

Viaţa lui Adèle , o premieră la Cannes

"Viaţa lui Adèle–capitolele 1&2" a fost duminică seară marele câştigător la Cannes. Peliculei semnate de franco-tunisianul Abdellatif Kechiche şi celor două actriţe, Adèle Exarchopoulos şi Léa Seydoux, le-a fost decernată La Palme d'Or. În premieră, deci, s-a acordat această triplă recompen...

Tot oarecum în premieră, cel puţin în utimii ani, juriul prezidat de americanul Steven Spielberg şi din care a făcut parte şi cineastul român Cristian Mungiu, a dat premiul filmului care reunise cele mai multe critici bune. De obicei, juraţii de la Cannes au plăcerea de a contrazice opinia majoritară.

Trimisul special RFI la Cannes, Vasile Damian

"Viaţa lui Adèle" e povestea unei pasiuni de dragoste între două femei, un film superb interpretat, despre un cuplu de lesbiene, pelicula nefiind însă un film gay–lucrul a fost de altfel sublinat de mai multe ori duminică, inclusiv de juratul român din echipa lui Steven Spielberg, Cristian Mungiu. Nu, e mai pe larg o poveste de iubire fierbinte, cu care toată lumea se poate identifica "indiferent de sexualitate", spunea chiar preşedintele juriului.

Cert, filmul arată scene crude de sex între cele două femei, în plus ele durează mult, unele zece minute, lucru care, văzut pe marele ecran, e şi mai impresionant şi tulburător. Cu atât mai mult cu cât Adèle, actriţa şi eroina cu acelaşi nume, nu este decât o fată de 17-18 ani în momentul filmărilor. Astăzi ea are 19 ani, lucru care explică şi uriaşa emoţie care a surprins-o duminică seară, când a urcat pe scena festivalului de la Cannes, pentru a primi premiul. E o premieră pentru ea, atât apariţia într-un film de lung-metraj pe post de actriţă principală, cât şi faptul de a face cu adevărat dragoste cu o femeie. Implicarea celor două eroine este totală, ai senzaţia-şi probabil că aşa a şi fost-că cele două actriţe trăiesc cu adevărat ceea ce de obicei e doar un joc actoricesc. E şi motivul pentru care juriul a ales să nu recompenseze doar pelicula, adică regizorul, ci şi pe cele două interprete.

 

Cinematograful francez pleacă satisfăcut de la Cannes 2013

 

Cu Palme d'Or unui film francez şi celor două actriţe care-l interpretează, plus un premiu de interpretate feminină acordat lui Bérénice Béjo, cinema-ul francez pleacă satisfăcut de la această ediţie.

Recompensarea lui Bérénice Béjo pentru jocul ei din filmul iranianului Asghar Farahdi este a doua surpriză plăcută pentru cinematograful francez. În plus, să nu uităm, penru actriţă e un soi de revanşă. Acum doi ani, când a venit la Cannes cu "The Artist", ea a plecat cu mâna goală, în timp ce partenerul ei din film, Jean Dujardin, obţinea premiul pentru interpretare masculină. E adevărat că apoi toată lumea a luat Oscaruri la Hoolywood...

Pentru a rezuma, însă, anul acesta pe Croazetă au fost totuşi recompensate trei actriţe franţuzoaice şi un film francez, recoltă nemaiîntâlnită de ceva vreme...

 

Ce comentarii s-au făcut pe reţelele sociale şi ce zice presa?

 

Evident, pe Twitter au apărut primele reacţii şi cele mai percutante. Foarte repede şi pe scurt, am să rezum sentimentul general la această remarcă: "Un film cu lesbiene, realizat de un arab, franco-tunisianul Abdellatif Kechiche şi premiat de un preşedinte de juriu evreu, Steven Spielberg: liderii dreptei şi ai extremei drepte franceze sunt în prag de suicid", scria duminică seară amuzat un comentator pe reţeaua socială, comentariu preluat de foarte multe ori.

Presa salută unanim această premieră. Să începem cu cea de centru-stânga, mai exact cu ziarul Libération, care publică încă de pe copertă, pe jumătate de pagină, o poză în care cele două actriţe din film sunt pe cale să-şi dea primul sărut. "Viaţa lui Adèle e frumoasă", titrează simplu, sobru, publicaţia, în timp ce pe a doua jumătate de copertă se comentează ultima manifestaţie, cea de duminică, a protestatarilor contra mariajului gay. Libération notează de asemenea că "pentru prima dată, festivalul de la Cannes premiază un film care vorbeşte deschis despre homosexualitate".

Versiunea franceză a site-ului american "Slate" e de părere că acest Palme d'Or "e o palmă foarte dulce şi puternică dată de un cineast aflat în culmea creaţiei sale".

Le Figaro, ziar conservator, constată că "recompensele din acest an sunt mai curajoase şi neaştepate decât puteam crede". Criticul de film al cotidianului notează că premiul La Palme d'Or dat "Vieţii lui Adèle" este însă în total acord cu emoţiile exprimate, suscitate printre criticii veniţi la festival.

Nouvel Observateur e de părere că La Palme d'Or e binemeritată, nu a fost furată de "Viaţa lui Adèle". Juriul lui Spielberg s-a pus în armonie cu umoarea generală, tradiţie rară în ultimii ani, aici. Premiul revine deci singurului film care ne-a susciat cu adevărat emoţii, restul selecţiei fiind destul de monotonă, conchide revista franceză.

Le Monde apreciază faptul că "Spielberg şi juraţii săi au avut curajul să acorde la Palme d'Or acestui film".

 

Reacţiile şi implicaţiile politice după această premiere

 

Reacţia clasei politice nu s-a lăsat aşteptată. Într-un comunicat adresat Agenţiei France Presse, Palatul Elysées, adică preşedintele François Hollande, subliniază faptul că La Palme d'Or recompensează talentul unor artişti, libertatea regizorului franco-tunisian, îndrăzneala şi încrederea pe care a acordat-o tineretului.

De partea sa, Aurélie Filippetti, ministrul Culturii, scria într-un mesaj Twitter duminică seară: "Viaţa lui Adèle" şi Bérénice Béjo premiaţi, suntem mândrii de cinema-ul francez şi pentru menţinerea excepţiei culturale, noţiune, strategie salutată şi de Steven Spielberg.

Trebuie repetat aici că filmul, pe lângă faptul că a fost premiat în ziua în care sute de mii de francezi manifestau din nou şi uneori violent împotriva mariajului gay, este foarte crud, imaginile pot fi subiect de polemică în anumite ţări. Întrebat dacă pelicula nu ar putea întâlni dificultăţi de distribuţie în anumite state americane conservatoare, preşedintele juriului, americanul Steven Spielberg, a spus că acest criteriu nu a intrat în calculul lui şi al juraţilor săi. În opinia sa, "Viaţa lui Adèle" va reuni un public larg şi va fi o reuşită şi în America. "Nu politica ne-a influenţat, ci filmul", a repetat Spielberg.

 

Prezenţele româneşti la Cannes 2013

 

Două scurtmetraje româneşti au fost prezentate pe ecranele de la Cannes la această ediţie. Mai întâi, "În acvariu", de Tudor Cristian Jurgiu. El a fost proiectat în secţiunea "Cinéfondation", cea rezervată filmelor de şcoală, adică realizate de cineaşti în devenire. "În acvariu" este povestea unui cuplu de tineri, Cristina şi George, care încearcă în zadar să se despartă. Pelicula de doar 21 de minute a primit premiul al treilea al secţiunii, o recompensă binevenită pentru tânărul cineast.

Al doilea şi ultim scurt-metraj semnat de un regizor român a fost "O umbră de nor", realizat de Radu Jude şi prezentat la Cannes în premieră mondială. El a fost proiectat în secţiunea "Quainzaine des réalisateurs", secţiunea regizorilor promiţători. Printre românii care s-au lansat aici să-i amintim doar pe Cristi Puiu sau Cristian Mungiu. "O umbră de nor" evocă povestea unei bătrâne care fiind pe moarte, primeşte acasă pe o zi toridă de vară vizita unui preot venit pentru o rugăciune, pentru ultima împărtăşanie. Rolul principal este jucat de regizorul de teatru Alexandru Dabija.

 

Ediţia din acest an, marcată de două furturi de proporţii

 

Două furturi în valoare de câteva milioane de euro, în doar zece zile de festival–ediţia a 66-a a manifestării cinefililor rămâne una inedită din punct de vedere al pierderilor.

Săptămâna trecută, un colier de 38 de diamante şi cu diverse alte pietre preţioase, în valoare de două milioane de euro a dispărut în cursul unei serate mondene organizate într-un hotel din Cannes de fabricantul elveţian de bijuterii De Grisogono. La serată au luat parte, printre altele, Sharon Stone, Ornella Mutti şi Paris Hilton. Securitatea seratei la care veniseră peste 700 de persoane era asigurată, prost după cum se vede, de 80 de bodygarzi, plus poliţia locală, agenţi de securitate ai hotelului şi ai fabricantului. Dispariţia s-a constatat după plecarea invitaţilor, în momentul inventarului.

Cu o săptămână înainte, în a doua zi a festivalului, fabricantului Chopard îi dispăruseră bijuterii în valoare de peste un milion de euro. Ediţia 2013 a festivalului este astfel una inedită în materie de furturi, semn că hoţii nu cunosc criza şi nici şomajul.

Citeste si alte articole pe:  http://www.rfi.ro/articol/stiri/cultura/viata-lui-adele-o-premiera-cannes

Citit 2666 ori

Lasă un comentariu

Facebook
Curs Valutar
Bucuresti
Paris
Youtube

Urmareste-ne si pe Youtube!

Donatii

Inca de la infiintare, acest proiect a avut un singur scop, sa ajute romanii care vor sa ajunga in Franta sau care sunt deja pe aici, dar ca sa putem ajuta mai depare si sa dezvoltam acest proiect, avem nevoie de fonduri. Daca v-am fost de folos sau daca si dumneavoastra doriti sa ajutati pe cineva, puteti dona orice suma de bani incepand de la 1Euro. Aveti nevoie doar de un Card Bancar si sa apasati pe butonul "Donate", iar de restul se ocupa echipa eFranta. Toate platile sunt securizate. Va multumim de sprijin. 

 

Top